Na pádu rakouského realitního miliardáře mohou vydělat i Češi. K mání budou byty i hotely

René Benko patřil mezi nejbohatší Rakušany. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl.

René Benko patřil mezi nejbohatší Rakušany. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl. Zdroj: Reuters

René Benko vlastní například luxusní obchodní dům Selfridges na londýnské Oxford Street.
Benkovi věřitelé chtějí prodat poloviční podíl ve slavném newyorském mrakodrapu Chrysler Building.
K exkluzivním nemovitostem, které mohou brzy změnit majitele patří také berlínský obchodní dům Kaufhaus des Westens.
4
Fotogalerie

Věřitelé zadluženého realitního magnáta Reného Benka, který byl ještě loni na jaře čtvrtým nejbohatším Rakušanem, pokračují v rozprodávání jeho rozsáhlého majetku. Podle realitních expertů, které oslovila e15, nabídne kolaps Benkova podnikatelského impéria v příštích měsících řadu zajímavých příležitostí také českým investorům.

Aktuálně je ve vídeňské veřejné aukci na prodej 130 položek z Benkovy padlé společnosti Signa Holding. Zájemci si mohou koupit například luxusní kancelářský nábytek, k mání jsou ale i poněkud bizarní předměty jako třeba toaletní kartáč. Anebo křišťálová trofej European Real Estate Brand Award, prestižní realitní ocenění, které zkrachovalá firma získala v roce 2020 za „nejsilnější růst“. Vyvolávací cena deset eur během několika hodin vyrostla na 160 eur (skoro 4000 korun), uvádí německá mutace serveru Business Insider. Mluvčí aukční síně potvrdil agentuře Reuters, že zájem kupců je velký a že do dražby brzy zamíří stovky dalších Benkových aktiv.  

Zatím jde ovšem jen o malou ochutnávku. Věřitelé Signy, mezi kterými je mnoho předních evropských bank a pojišťoven včetně Raiffeisen Bank, UniCredit, Julius Baer či Allianz, se pravděpodobně pokusí v blízké době zbavit některých exkluzivních nemovitostí, které drží. Už v prosinci tak bylo oznámeno, že věřitelé zamýšlejí prodat Benkův poloviční podíl ve slavném newyorském mrakodrapu Chrysler Building.

Další známé stavby mohou brzy následovat. „Těmi jsou zcela jistě vídeňský Park Hyatt hotel, luxusní obchodní domy Selfridges na londýnské Oxford Street, Oberpollinger v Mnichově, Alsterhaus v Hamburku nebo Goldenes Quartier ve Vídni, a nakonec i Benkova vlastní vila,“ vypočítává šéf valuačního oddělení v poradenské společnosti RSM Jiří Skotnica. „Portfolio skupiny Signa Holding je obrovské a její závazky stejně tak, dá se proto očekávat, že teprve uslyšíme o menších a investičně zajímavějších příležitostech, kde nemusí být Benko jen spoluvlastníkem.“ 

K exkluzivním nemovitostem, které mohou brzy změnit majitele patří také berlínský obchodní dům Kaufhaus des Westens.K exkluzivním nemovitostem, které mohou brzy změnit majitele patří také berlínský obchodní dům Kaufhaus des Westens.|Reuters

Atraktivní je zejména Berlín 

Příležitosti, které se mohou otevřít i tuzemským kupcům, budou mít podle Skotnici podobu bytových, kancelářských a obchodních realit, možná i hotelů. Signa se soustředila na výstavbu především v Rakousku, Německu, Švýcarsku a v severní Itálii. „Pokud by se ale někdo z českých investorů o prodej zajímal, předpokládám, že půjde hlavně o rozestavěné nemovitosti v Berlíně. Konkrétně například o projekt novostaveb na Schönhauser Allee. Berlín je navíc už dlouho středem zájmu některých tuzemských developerů,“ míní Skotnica.   

Potenciální investoři však budou muset být trpěliví. „Vlastnická struktura Signy je složitá a některá aktiva jsou ve spoluvlastnictví s jinými subjekty, takže bude třeba vyčkat, jak přesně bude proces restrukturalizace probíhat,“ upozorňuje ředitel investic ve společnosti Colliers Omar Sattar. 

Benkova Signa Holding je v insolvenci od konce loňského listopadu. Realitnímu magnátovi se stal osudným prudký růst úrokových sazeb z posledních let, kvůli němuž jeho dluhy narostly do takových rozměrů, že je nebyl schopen splácet. Současné závazky společnosti údajně dosahují až třinácti miliard eur. Další ranou bylo pro Signu citelné zdražení energií, což majitelům budov navýšilo náklady na jejich provoz. Šestačtyřicetiletý René Benko, někdejší hvězda evropského realitního byznysu, je v současnosti také vyšetřován pro podezření z korupce a daňových úniků.   

Varování pro evropské investory

Analytici si nemyslí, že by pád rakouského realitního obra, jenž na svém vrcholu zaměstnával přes 40 tisíc lidí, vyvolal na trhu dominový efekt. „Šlo spíš o výjimečný případ, protože skupina měla docela vysoký poměr úvěrů a jiného financování vůči vlastnímu kapitálu,“ vysvětluje vedoucí oddělení investic do nemovitostí ve společnosti CBRE Jakub Stanislav. Odborníci však připouštějí, že v problémech se mohou v letošním roce ocitnout i další velcí realitní hráči. 

„Kolaps Signy by měl být varováním pro celý evropský trh. Reagovat na něj budou zejména banky a další věřitelé. Příběh této firmy ukazuje nejen dopad rostoucích cen energií, výstavby a růstu cen stavebních materiálů na developerský trh, ale především dopad vysokých úrokových sazeb na investory, kteří spoléhali na levné peníze,“ myslí si Skotnica.     

Evropský realitní trh momentálně prochází fází cenové korekce. Celková hodnota nemovitostí ve všech odvětvích klesla od poloviny roku 2022 až o dvacet procent. K dalšímu výraznému propadu by ale letos už dojít nemělo. „Hrozba zvyšování úrokových sazeb ze strany Evropské centrální banky díky klesající inflaci patrně opadla, a proto stabilita kolem nákladů na dluhové financování pomůže v průběhu roku 2024 přilákat zpět investory k rozmístění kapitálu,“ odhaduje Omar Sattar ze společnosti Colliers.

A jak říká Jiří Skotnica z poradenské společnosti RSM, „právě očekávané snížení úrokových sazeb teď představuje jednu z největších nadějí na záchranu i pro některé z mnoha firem krachujícího holdingu Signa“.