Co nám rok 2023 dal a vzal? Tajemství, soudy i skandály

Zpřístupnění umělé inteligence

13. března byl světu představen Chat GPT-4, což u široké veřejnosti vyvolalo spoustu otázek, které se týkají toho, na kolik bude v budoucnu potřebná lidská pracovní síla, na které doposud stály nejen sociální sítě, zpravodajství ale také produkce filmového a televizního průmyslu. Internet zaplavila taktéž videa a fotografie vytvořené umělou intelingencí. Ta mohou mít zábavný charakter, v toku informací jsou ale spíše na závadu.

 

Policejní snímek Donalda Trumpa

Koncem léta obletěl celou zeměkouli snímek bývalého prezidenta Spojených států, který byl pořízen ve vězení Fulton Country v Atlantě poté, co se Trump sám vydal úřadům kvůli obvinění z vydírání a dalších trestných činů. Jednalo se o vůbec první a jediný případ, kdy byl takto zvěčněn americký prezident, což ještě prohloubilo kontroverzi kolem Trumpovy osoby.

Zemřela Raquel Welch, Tina Turner a Matthew Perry

Filmoví a hudební fanoušci se letos rozloučili s několika ikonami showbussinesu. Raquel Welch, považovaná za jednu z nejkrásnějších žen své doby, a Tina Turner, rocková babička a jedna z nejpopulárnějších hvězd 80. let, odešly do nebeské síně slávy ve vysokém věku a po nemoci. Smrt Matthewa Perryho, představitele Chandlera ze seriálu Přátelé, je však doposud opředena nejasnostmi. Herec dlouhodobě bojoval se závislostí na lécích a alkoholu, která ho, jak se svěřil ve svých memoárech, stála neuvěřitelných 7 milionů dolarů.

Všechny Chandlerovy lásky. Tyto ženy miloval Matthew Perry

elle.cz

Všechno, všude, najednou

Snímek Everything Everywhere All at Once režisérů Daniela Kwana a Daniela Scheinerta si z březnového udílení Oscarů odnesl neuvěřitelných 7 sošek, včetně ocenění za nejlepší film, scénář, nejlepší režii nebo filmovou hudbu. Ocenění za nejlepší herecký výkon v hlavní roli si odnesla i Michelle Yeoh, a to jakožto historicky první Asijka za dobu trvání této soutěže. Příběh tohoto nezávislého snímku nám dává nahlédnout do života manželského páru, který řeší problémy každodenního života, a to hned v několika pararelních vesmírech.

Gwyneth Paltrow a její lyžařský incident

Vystoupení Gwyneth Paltrow na jednání v soudní síni v Utahu se stalo inspirací mnoha virálních memů. Paltrow byla žalována vysloužilým optometristou Terry Sandersonem, kterému údajně po srážce na lyžích v luxusním lyžařském středisku neposkytla první pomoc a z místa ujela, a způsobila mu tak trvalá poranění mozku. Rozhodla se však žalovat ho nazpátek, vyhrála a jako odškodné si odnesla 1 dolar. Její stížnost, že kvůli incidentu přišla o jeden celý den na sjezdovce, však u sledujících mnoho lítosti nevyvolala, ba právě naopak.

Kniha prince Harryho

Ačkoliv se princ Harry s královskou rodinou částečně rozešel a se svou ženou Meghan Markle se přestěhoval do Britské Kolumbie, svou minulost nenechal tak úplně za mořem a rozhodl se jí ze svého úhlu pohledu a hlavně bez filtru popsat ve své knize. Popsal v ní všechny skandály, které provázely jeho život, od spekulací, kdo je jeho skutečným otcem, a dění uvnitř britské královské rodiny, až po svou účast na divokých studentských večírcích, kterou s oblibou dokumentovali paparazzi.

Harry, už stačí! Kniha „Náhradník“ pobuřuje rodinu i veřejnost

elle.cz

Zdroj: Reuters, economictimes.com, deadline.com