Domů     Zvířecí lékaři v akci: Kteří živočichové zachraňují lidské životy?
Zvířecí lékaři v akci: Kteří živočichové zachraňují lidské životy?
10.1.2024

Farmaceutický průmysl chrlí každý rok nové a nové léky, které mají lidem navrátit zdraví. Nevyčerpatelným zdrojem účinných léčiv je ale i příroda sama.

Některá zvířata totiž produkují látky, které sice nejčastěji používají k obraně, případně omráčení kořisti, ale zároveň mohou lidem posloužit i jako léky. Kteří živočichové tedy pomáhají lékařům?

Pijavice

Přelepka: Léčila už ve starověku

Přínos pro člověka: záchrana končetin a kůže

Pijavka lékařská má za sebou hodně bohatou medicínskou historii. FOTO: Karl Ragnar Gjertsen/Creative Commons/CC BY 2.5
Pijavka lékařská má za sebou hodně bohatou medicínskou historii. FOTO: Karl Ragnar Gjertsen/Creative Commons/CC BY 2.5

Už tisíce let používají lidé k léčbě pijavice, najdeme je vyobrazené třeba na staroegyptských památkách. Napoleon Bonaparte kdysi prohlásil, že bez nich nemohou fungovat nemocnice. Pomáhaly dokonce zachraňovat končetiny vojáků během války ve Vietnamu.

Pouštění žilou pomocí pijavic bylo dlouhou dobu hojně využívanou léčebnou metodou, nejvíce prospívalo při vysokém krevním tlaku, své opodstatnění mělo i při léčbě bércových vředů.

Pijavice totiž do rány uvolňovaly protizánětlivý a detoxikační hirudin, který poskytuje okamžitou úlevu.

Hvězda klasické i plastické chirurgie

Ve světě jsou využívány i dnes, a to jeden konkrétní druh, pijavka lékařská. Ta má ideální velikost, takže si z rány vezme jen tolik krve, aby to neohrozilo pacienta na životě. Je tak skvělým nástrojem pro záchranu končetin a kůže.

Pijavice se proto využívají hlavně v chirurgii a v plastické chirurgii. Ve znovupřipojené části těla (například v palci) lékaři opraví tepny, šlachy a svaly, ale malé žíly, které odvádějí krev zpět do oběhového systému, jsou poškozené.

Proto se v nově připojené končetině hromadí krev, kterou odsávají právě pijavice, a to dokud se žíly znovu nerozvinou.

(Ne)obyčejné žáby

Přelepka: Polibek smrti pro bakterie

Přínos pro člověka: antibiotika

Objev penicilinu v roce 1929 sirem Alexandrem Flemingem byl dílem náhody. Od té doby zachránila antibiotika miliony lidských životů. Problémem dnešní doby ale je, že si bakterie postupně budují vůči těmto lékům odolnost.

Proto se vědci snaží přijít s léky, které by tento zázrak medicíny, jimž antibiotika bezesporu jsou, nahradily. A zdá se, že se blýská na lepší časy.

Doktor Michael Zasloff, profesor chirurgie z Georgetownské univerzity v USA, si při svých výzkumech žabích vajec povšiml zajímavé věci.

Stehy na břiše žabích samic po odstranění vaječníků se zahojily, aniž by žáby postihl jakýkoliv druh infekce, a to i v nesterilní nádrži.

Bakterie se jim neubrání

Na kůži těchto obojživelníků se totiž vyskytuje vysoká koncentrace silných antibiotik specifického typu, tak zvané antimikrobiální peptidy. Ty na rozdíl od klasických antibiotik rozeznávají spíše membrány mikrobů než jejich proteiny a enzymy.

Změna membrány, ve snaze vyvinout si rezistenci vůči lékům, je pro bakterie mnohem složitější než změna proteinu.

Doktor Zasloff provedl klinickou studii na pacientech s diabetem, kteří měli nehojící se vředy na nohou, a mast na principu žabích antibiotik na ně dobře fungovala.

Vědci ještě musejí zapracovat na zvýšení jejich odolnosti vůči lidským krevním enzymům a zároveň na snížení toxicity pro lidi.

Křovinář žararaka

Přelepka: Smrtící jed léčí vysoký krevní tlak

Přínos pro člověka: léčba hypertenze a srdečních onemocnění

Uštknutí od toho krasavce není vůbec nic příjemného. Jeho jed však obsahuje účinný enzym, kterého se chopili vědci. FOTO: Felipe Süssekind/Creative Commons/CC BY 2.0
Uštknutí od toho krasavce není vůbec nic příjemného. Jeho jed však obsahuje účinný enzym, kterého se chopili vědci. FOTO: Felipe Süssekind/Creative Commons/CC BY 2.0

Křovinář je zmijovitý had, vyskytující se pouze v Jižní Americe, kde má na svědomí více uštknutí než kterýkoli jiný had. Jeho jed způsobuje otoky, modřiny a puchýře, často šok a někdy i zástavu činnosti ledvin.

V roce 1949 objevil brazilský vědec Mauricio Rocha e Silva v jedu těchto hadů látku, která způsobuje rozšiřování cév a kontrakci hladkého svalstva, kterou pojmenoval bradykinin.

Jeho pokračovatelé následně zjistili, že rozkladu bradykininu v plicích brání enzym, jež byl následně označen jako ACE.

Další nadějný lék z hadího jedu

Inhibitory ACE jsou dnes často využívaným lékem k léčbě vysokého krevního tlaku neboli hypertenze, chorob srdce vedoucích k městnání krve i akutního infarktu myokardu. Dále se uplatňují při selhání ledvin z nejrůznějších příčin.

Jed jiného hada, chřestýšovce Waglerova, by zase mohl pomoci při prevenci krevních sraženin. Dnes se při trombózách podávají léky na ředění krve, které však zvyšují riziko rozvoje krvácivých příhod.

Bílkovina z jedu chřestýšovce by mohla zabránit srážení krve, aniž by zvyšovala riziko nadměrného krvácení v případě poranění.

Korovec jedovatý

Přelepka: Sliny pomáhají diabetikům

Přínos pro člověka: léčba cukrovky

Jed Korovce pomáhá pacientům bojovat s diabetem. FOTO: I, Blueag9/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Jed Korovce pomáhá pacientům bojovat s diabetem. FOTO: I, Blueag9/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Korovci jsou studenokrevní plazi, kteří tráví zimu ve stavu brumace (určitý druh hibernace), při níž sníží svoji tělesnou teplotu a zpomalí metabolismus.

Na jaře je pak jejich tělo schopno opět nastartovat všechny orgány a pochody v těle, včetně funkce slinivky a produkce inzulinu.

Endokrinolog John Eng objevil v roce 1992 v jedu těchto zvířat hormon, který je velmi podobný hormonu inkretinu, jež produkují lidská střeva v reakci na příjem potravy. Inkretiny jsou zodpovědné za tzv. inkretinový efekt. Díky jejich působení se do krve uvolní dvakrát více inzulinu než bez nich.

Léky na bázi jedu korovce

Vědec však zjistil, že hormon uvolňovaný korovcem zůstává v těle účinný déle než lidský hormon. Odtud byl jen malý krok k vývoji léků, které dnes pomáhají diabetikům po celém světě, u nichž inkretinový efekt nefunguje.

Podávají se injekčně vybraným pacientům s diabetem 2. typu, kterým pomáhají udržovat zdravou hladinu glukózy v krvi. Zpomalují vyprazdňování žaludku, snižuje chuť k jídlu, a tak pomáhá těmto nemocným zhubnout. Tyto léky už se používají i u nás.

Pavouci

Přelepka: Pavučina jako materiál budoucnosti

Přínos pro člověka: výroba umělých vazů a šlach

Hedvábné vláko, které produkují pavouci, je unikátní materiál s řadou mimořádných vlastností. Vyznačuje se mimořádnou pevnosti, poměr jeho váhy k pevnosti je čtyřikrát vyšší než u oceli.

Takže vlákno silné jako tužka by dokázalo zastavit letící Boeing 747. Vlákna jsou mimořádně pevná v tahu, ohebná a mají výjimečnou protažitelnost.

Je to zkrátka materiál budoucnosti, který by bylo možné využít jak například na výrobu textilu, neprůstřelných vest, padákových šňůr či lan k poutání letadel k letadlovým lodím, tak i ve zdravotnictví.

Můžete se pavouků štítit nebo bát jak chcete, faktem zůstává, že pavučina je materiál budoucnosti. FOTO: pxfuel
Můžete se pavouků štítit nebo bát jak chcete, faktem zůstává, že pavučina je materiál budoucnosti. FOTO: pxfuel

Neprůstřelné vesty, kosmetika i léčba lidí

Úskalím je, že velkochov pavouků je neekonomický, a zejména fakt, že není možné je chovat hromadně, protože mezi nimi dochází k bojům na život a na smrt. Proto se vědci z celého světa snaží najít jiný způsob, jak pavoučí hedvábí získávat.

Gen pro jeho produkci byl například vložen do genomu koz, vojtěšky či bource morušového.

Syntetické pavoučí hedvábí nyní produkuje několik firem na světě, využívá se k tvorbě textilií, polymerů i jako medicínský biomateriál, který by měl v budoucnu sloužit k výrobě umělých šlach a vazů, lepšímu hojení ran a snížení výskytu jizev a možná i k léčbě rakoviny.

Homolice mágová

Přelepka: Smrtelně jedovatý plž uleví od bolesti

Přínos pro člověka: analgetikum, lék na bolest

Homolice mágová je plž obývající mělké vody Indického a Tichého oceánu. Pro svoji krásnou ulitu je oblíbeným terčem sběratelů. Ti však mohou za svoji vášeň zaplatit životem. Homolice jsou totiž jedovaté, svoji kořist usmrcují dutou jedovou harpunou.

Až 70 % neléčených napadení člověka končí smrtí. Na základě jednoho z proteinů obsažených v jedu tohoto plže, který se nazývá zikonotid a působí na nervovou soustavu, byl syntetizován lék proti bolesti, zvaný Privlt.

Je to velice účinný lék, na který nevzniká tolerance. Zabírá při léčbě silné, chronické bolesti u dospělých, kteří nemohou používat, případně na ně neúčinkují, léky na bázi opiátů.

Počítá se s tím, že by v budoucnu mohl být zikonotid využit i při terapii poškození mozku.

Mořská houba Latrunculia austini

Přelepka: Zelený zázrak z mořských hlubin

Přínos pro člověka: léčba rakoviny slinivky břišní a mezoteliomu

Mořská houba účinně pomáhá proti rakovině. FOTO: Pbsouthwood at wts wikivoyage/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Mořská houba účinně pomáhá proti rakovině. FOTO: Pbsouthwood at wts wikivoyage/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Rakovina je metlou moderní doby, ročně si její nejrůznější formy vyžádají na 10 milionů lidských životů. Některé druhy rakoviny jsou léčitelné lépe, jiné hůře.

Mezi obzvláště agresivní formy nemoci patří rakovina slinivky břišní a mezoteliomu (tkáně pokrývající mnoho vnitřních orgánů), proti kterým dosud prakticky nebylo obrany.

Vědec Bob Stone z Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) při zkoumání vod kolem Aljašky objevil v moři nenápadnou zelenou houbu označovanou jako Latrunculia austini, která by v léčbě těchto druhů rakoviny mohla znamenat průlom.

Extrakt z této houby totiž při laboratorních testech účinně zabíjí rakovinné buňky. Houba totiž nemůže prchat před predátory, takže na svoji obranu proto vypouští silné chemické látky.

Losos stříbrný neboli kisuč

Přelepka: Chutná prevence úbytku kostní tkáně

Přínos pro člověka: léčba akutní osteoporózy

Domovskými vodami tohoto druhu lososa je severní Tichý oceán od Japonska po Aljašku, ročně se ho při rybolovu vyloví přes šest milionů kusů. Je zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správné fungování srdce, mozku i zraku.

Ale to není to jediné, čím tento losos přispívá k lidskému zdraví. Vylučují totiž hormon kalcitonin, který působí proti úbytku kostní tkáně, tedy jako prevence osteoporózy.

Syntetické lososí kalcitoniny se používají k léčbě akutní ztráty kostní hmoty u imobilizovaných pacientů a u Pagetovy choroby.

V minulosti byly používány i u žen po menopauze, ale kvůli malému zvýšení rizika rozvoje nádorových onemocnění od toho u nich bylo upuštěno.

Lama

Přelepka: Naděje v boji s viry

Přínos pro člověka: léky proti chřipce i koronaviru

Lama vědcům posloužila díky protilátkám obsaženým v její krvi. FOTO: pxfuel
Lama vědcům posloužila díky protilátkám obsaženým v její krvi. FOTO: pxfuel

Bezhrbé velbloudy v Jižní Americe chovali už dávní Inkové, kteří měli využití pro jejich vlnu, kůži maso i trus. Dnešní vědci však objevili ještě jednu unikátní vlastnost lam, kterou by rádi využili v boji proti virovým onemocněním.

Jsou to protilátky z jejich krve. I lidské tělo si pro boj s viry vyvíjí protilátky, problémem je, že ty nejúčinněji útočí na špičky proteinů nacházejících se na vnější části viru, které ale u chřipky i koronaviru mutují nejrychleji.

Protilátky vzniklé v těle lam tento problém nemají, jsou nesmírně drobné, takže se dostanou k proteinům hlouběji, a mohou tak zaútočit i na ty jejich části, které mutují výrazně pomaleji.

Výzkum je zatím ve velmi raném stádiu, ale je možné, že jednoho dnes se léku na obě tyto metly lidstva dočkáme.

Foto: viz popisky, úvodní fotografie: pxfuel
Související články
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
reklama
lifestyle
Amy Winehouse: Z hvězdy v Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
enigmaplus.cz
Tajemný král Artuš: Bylo nalezeno místo jeho početí?
Kdo by neznal krále Artuše. Legendární anglický panovník měl podle středověkých dějepisců a romancí vést na počátku 6. století obranu Velké Británie proti Sasům. Současní historici nicméně jeho existe
Karty věděly víc než já
skutecnepribehy.cz
Karty věděly víc než já
Nikdy jsem moc nevěřila na takové to věštění, magii a další věci. Ale kamarádka mne jednou vzala za kartářkou. Ke své škodě. Neměla to dělat. S Gábinou jsme se poznaly na vysoké a od té doby jsme byly kamarádky. Rozuměly jsme si ve spoustě věcech, avšak já třeba byla víc při zemi než ona, takže
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
21stoleti.cz
Hybridní mozkové systémy aneb Krysí neurony v mozcích myší
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných met
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
historyplus.cz
Doplul Pýtheás z Massalie až do Arktidy?
Plují stále víc na sever. Zastaví je až „Ztuhlé moře“, jak Pýtheás pojmenuje arktickou pustinu, kudy se nedá proplout lodí ani jít po svých. Hustá mlha, ledová kaše a plovoucí ledovce mu nahánějí hrůzu, a tak raději zamíří zpátky na jih.   Peněz moc nemají, a přesto svému synovi zajistí dobré vzdělání. Díky obětavosti rodičů
Milostná magie na 1. máje
nejsemsama.cz
Milostná magie na 1. máje
Polibek pod rozkvetlou třešní na Prvního máje má prý čarovnou moc. Proto je květen měsícem romantiky a vášně. Chcete vědět, jak lásku přivolat a posílit, či se zbavit té, o kterou nestojíte? Která z nás by nechtěla mávnout proutkem a mít po boku dokonalého partnera, že? Proto jsou kouzla lásky těmi nejoblíbenějšími. Pomocí magických rituálů můžete určitými způsoby něčí lásku posílit,
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
iluxus.cz
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si, že byste mohli mluvit s personálem hotelu tak, jak
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Uteče Rybové dcera za milencem?
nasehvezdy.cz
Uteče Rybové dcera za milencem?
Půvabná Rozálie Prachařová (20) je jednou z hvězd nového seriálu Lež na pláži. Postupně dospívá, a dokonce má i partnera, kterým je herecký kolega Karel Jirák (29). A právě to má dělat jejím rodičům
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla