Za daňové úniky uložil krajský soud rallye jezdci Tlusťákovi 5,5 roku vězení

foto Krajský soud Brno začal projednávat případ pěti lidí, kteří se podle obžaloby dopouštěli daňových úniků v několika společnostech působících v oblasti mezinárodních závodů v automobilovém sportu, 15. února 2023, Zlín. Na snímku je obžalovaný Antonín Tlusťák.

Zlín - Za daňové úniky v několika společnostech působících v automobilových soutěžích uložil dnes zlínský krajský soud rallye jezdci Antonínu Tlusťákovi úhrnný trest 5,5 roku vězení. Jednačtyřicetiletý závodník před soudem prohlásil vinu. Za zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby mu hrozilo pět až deset let za mřížemi. Škoda podle soudu přesáhla 45,1 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, předseda senátu jej nyní odůvodňuje.

Při ukládání trestu Tlusťákovi vzal soud v potaz rozsah krácení daně. "Závažnost činu pak zvyšuje, že čin byl obžalovaným páchán dlouhodobě a po předchozím uvážení," řekl předseda senátu Pavel Dvorský. Polehčujícími okolnostmi jsou podle rozsudku doba uplynulá od spáchání činu a délka trestního řízení. Zohlednil i rodinné a majetkové poměry obžalovaného a prohlášení viny, k němuž Tlusťák přistoupil.

Podle soudu Tlusťák coby jednatel, člen představenstva nebo zmocněnec různých společností krátil daně v letech 2014 až 2018. Na svých závodních autech vozil reklamu jiných firem, za což obdržel finanční plnění. S tím spojenou daňovou povinnost společností, za které vystupoval, však kompenzoval fiktivními vstupy a fiktivními náklady, vyplývá z rozsudku. Šlo například o náhradní díly.

Obžalovaný tvrdil, že vše dělal kvůli tomu, aby mohl nadále závodit, což bylo velice drahé. "Samozřejmě bych požádal, co se týče trestu, aby byl pokud možno výchovný," řekl před vynesením rozsudku Tlusťák. Vyhlášení rozsudku se nezúčastnil.

Soud Tlusťákovi kromě trestu vězení uložil také peněžitý trest dva miliony korun a zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem na šest let. Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová mu navrhovala uložit úhrnný trest pět let vězení, dále trest propadnutí zajištěných nemovitostí, peněžitý trest 1,4 milionu korun a zákaz činnosti ve funkci statutárního orgánu v obchodních korporacích na pět let.

Obhajoba žádala pro Tlusťáka podmínku souběžně s vysokým peněžitým trestem, souhlasila i se zákazem činnosti v obchodních korporacích. Za nepřiměřeně přísné považovala navrhované propadnutí rodinného domu, v němž žije závodníkova rodina. K tomuto trestu však soud nepřistoupil.

Státní zástupkyně považuje uložený trest za oprávněný a spravedlivý. Obhajoba mohla vzhledem k soudem přijatému prohlášení viny podle Tlusťákova advokáta Eduarda Bruny hájit jen otázku trestu. "On se nacházel v sazbě pět až deset, proto jsem docela spokojený. Já nevím, jak se to bude líbit klientovi, s tím jsem o tom nemluvil, ani jsem mu netelefonoval. Může se stát, že se mu to líbit nebude a že bude chtít podat odvolání," řekl novinářům po vynesení rozsudku Bruna.

Fiktivní faktury podle rozsudku Tlusťákovi vystavovali Dalibor Šerý, Veronika Vágner a Zdeněk Juha. Závodník podle soudu navíc pomáhal Vágner krátit daně její společnosti, což zapříčinilo škodu přesahující 2,2 milionu korun. Soud Šerému, Vágner a Juhovi uložil peněžité tresty od 225.000 do milionu korun, zákaz činnosti ve statutárních orgánech firem od tří do čtyř let, Šerému s Juhou dále tříleté tresty odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let a Vágner trest propadnutí zajištěného více než milionu korun. Čtveřice obžalovaných, kterou soud uznal vinnou, musí na základě rozsudku též uhradit většinu vzniklé škody.

V případu figuroval také Lukáš Čala, toho však soud obžaloby z krácení daní zprostil, jelikož se podle rozsudku neprokázalo, že se v jeho případě skutek stal. Zatímco Šerý se před soudem stejně jako Tlusťák k trestné činnosti doznal, ostatní obžalovaní prostřednictvím svých obhájců uvedli, že se cítí být nevinni. K vyhlášení rozsudku kromě Tlusťáka nepřišli ani další obžalovaní, k případnému podání odvolání se proto nemohli vyjádřit. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu.

V souvislosti s daňovými úniky je Tlusťák, který se v roce 2010 stal vicemistrem Evropy v rallye, stíhaný ještě v jiné kauze. Ta se však zatím k soudu nedostala.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď