Tomáš Holý se během natáčení filmu Prázdniny pro psa seznámil s další dětskou hvězdou, Monikou Kvasničkovou. Kritici ji tehdy nazývali holčičí verzí Holého a stejně jako on měla Monika pěknou vyřídilku a díky své energické povaze se mnohdy dostala do potíží.

Samotné natáčení dnes kultovního snímku málem skončilo tragédií, když si Kvasničková bez vědomí režisérky Jaroslavy Vošmikové vyšla k jezu.

"Zahučela jsem pod vodu a čas se zpomalil. Pomalu jsem se smiřovala se smrtí, když vtom najednou po mně sáhla něčí ruka a vytáhla mě ven," vyprávěla herečka po letech. Statečným zachráncem byl právě Tomáš Holý, kterému v době incidentu bylo pouhých 12 let.

O činu nikdy nikomu neřekl

Ačkoliv se Tomáš Holý zachoval hrdinsky, o svém činu nikdy nikomu neřekl. Důvodem bylo, že se obával, aby jeho kamarádka Monika neměla zbytečné problémy.

Své mokré oblečení tehdy Tomáš raději vysvětlil tak, že skákal do vody pro psa. Opravdová verze příběhu vyšla najevo až deset let po natáčení, tedy v době, kdy Holý tragicky zahynul.

Kvasničková tehdy vzpomínku odvyprávěla se slzami v očích na jeho zádušní mši a přiznala, že mu celý život vděčila za svou záchranu. Monika si navíc v životě sáhla na samé dno. Její manžel Josef skončil v indickém vězení za pašování drog, což ji srazilo na kolena. Útěchu pak herečka hledala v alkoholu a drogách. Díky silné vůli a úspěšné léčbě se ale opět dala dohromady a dodnes příležitostně hraje.

Zdroje: Aha, Dotyk

Související články