Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se studovalo za socialismu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo uměl, prostě uměl, že …

Článek

Absolvoval jsem Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze 4. Na rozdíl od dnešních žadatelů majících vícero pokusů jsem to zvládl na pokus první a jediný, protože jich víc tenkrát nebylo. Maminka byla vyškrtnuta z členství v Komunistické straně Československa již v roce 1970, takže mě jistě nikdo nebude podezírat z jakéhokoli nadbíhání tehdejšímu režimu.

Usadil jsem se v třídě především plné úžasně chytrých a inteligentních osob, třeba ve společnosti překladatelky seriálu Všechny velké a malé bytosti, nebo osoby, jež působila coby velvyslankyně v Iráku. Případně též osoby dosud působící na velvyslanectví v Portugalsku. Nemluvě o dalších skvělých lidech.

Dusili nás úplně ve všem, ovšem nikoli kvůli třídnímu původu. Prostě proto, že jsme buď uměli, nebo prostě neuměli.

K maturitě jsem se prodřel jenom vlastním úsilím, žádnou protekcí. Jinak bych neprošel. A na svá gymnaziální studia nedám dopustit. Nic totiž není černobílé.

Ono i za socialismu platilo, že kdo umí, ten umí, a kdo neumí, č…mí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz