Hlavní obsah
Finance

Fisker řeší svůj největší problém. Je akcie konečně vhodná k nákupu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fiskerinc.com

Pokud má tento začínající výrobce elektromobilů přežít nedostatek hotovosti, bude muset jeho nová strategie dodávek fungovat

Článek

Společnost Fisker (FSR, která začala vyrábět elektromobily, se v průběhu roku 2023 potýkala s významnými problémy. Společnost v průběhu roku opakovaně snižovala odhady výroby, utrpěla zklamání z výsledků za třetí čtvrtletí a zažila rezignaci svého hlavního účetního, čímž se dostala do svízelné situace. Přesto se s blížícím se koncem roku 2023 investoři dozvěděli o některých povzbudivých krocích společnosti, které měly vyřešit její největší problém: dodávky vozidel.

V nedávném hovoru k výsledkům hospodaření za třetí čtvrtletí se generální ředitel společnosti Fisker Henrik Fisker vyjádřil k problémům společnosti a uvedl: „Nebyli jsme schopni dostatečně rychle dotáhnout dodávky. Lidé zaplatili a čekají na svá auta a někteří z nich jsou opravdu otrávení.“ Pro začínající společnost vyrábějící elektromobily, která se potýká s rozpočtovým deficitem, je překlenutí mezery mezi stupňující se výrobou a dodávkami kupujícím klíčové a jakékoli potíže v tomto ohledu jsou špatnou zprávou jak pro investory, tak pro společnost.

V rámci společnosti se však objevují náznaky zlepšení. Od třetího čtvrtletí do čtvrtého čtvrtletí roku 2023 se tempo dodávek společnosti Fisker zvýšilo o působivých 300 %. Společnost tento nárůst připisuje svým novým inovativním strategiím, které mají zlepšit její dodavatelskou infrastrukturu.

Jedním z výrazných posunů ve strategii je rozvoj průkopnického modelu partnerství s dealery v Severní Americe spolu s hybridním modelem přímého prodeje a dealerských dohod v Evropě. V rámci tohoto strategického plánování se očekává zřízení zhruba 100 dealerských míst v Evropě a Severní Americe. První vozy SUV Fisker Ocean by se u těchto nových prodejců měly objevit do konce prvního čtvrtletí roku 2024.

Fisker věří, že tento krok umožní společnosti rychleji rozšířit svou pronikavost v oblasti prodeje a dodávek, což je v souladu s její strategií „lehkých aktiv“. Očekává se, že nový přístup přinese výhody oběma stranám transakce. Zákazníci budou mít přístup k výhodnějším místům pro nákup vozů Fisker, zatímco partneři prodejců budou mít k dispozici rozsáhlejší území pro pronikání na trh, což zajistí lepší kontrolu cen při menší konkurenci.

Společnost Fisker vede od konce listopadu 2023 jednání s různými potenciálními prodejci a předpokládá se, že tato nová prodejní strategie ve spojení se sítí testovacích jízd bude pěstovat jejich prodejní a dodavatelskou infrastrukturu. V roce 2023 dodala společnost Fisker přibližně 4 700 vozů a vyrobila 10 142 vozů SUV Ocean. To odhaluje značný potenciál růstu, a to pouhou optimalizací poměru dodávek a výroby.

Pro představu, Rivian, další výrobce elektromobilů a jeden z konkurentů společnosti Fisker, vykázal ve třetím čtvrtletí rozdíl mezi výrobou a dodávkami pouhých 5 %. Fisker má tedy slibné vyhlídky, pokud se mu podaří tento poměr úspěšně snížit.

Navzdory působivým plánům v oblasti infrastruktury pro dodávky s sebou investice do společnosti Fisker nese nepopiratelná rizika. Rozhodnutí společnosti ořezat své odhady výroby v průběhu roku 2023 bylo částečně učiněno proto, aby uvolnila 300 milionů dolarů pracovního kapitálu uprostřed finanční krize. Čistá hotovost použitá společností Fisker na provozní činnosti činila ve třetím čtvrtletí 308,2 milionu USD, takže ke konci stejného období činila hotovost a peněžní ekvivalenty 625,4 milionu USD.

Přesto by to pro začínající společnost vyrábějící elektromobily mohlo znamenat bod obratu. Investoři sázejí na rozšíření infrastruktury pro dodávky a růst tržeb a jsou optimističtí. Pravděpodobnost, že společnost bude v nejbližší době nadále vykazovat ztráty, je vzhledem k její spekulativní povaze vysoká a činí z ní rizikovou investici. Pro investory se tak stává nutností omezit držbu akcií Fisker na malý zlomek hodnoty svého portfolia a investovat pouze v případě, že jsou přesvědčeni, že třetí čtvrtletí roku 2023 znamenalo pro společnost Fisker nejnižší bod. Až se společnost Fisker naučí pohybovat na silném a konkurenčním trhu s elektromobily, budou zainteresované strany s očekáváním a příslibem hledět do budoucna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz