Hlavní obsah
Finance

Prodal jsem akcie společnosti 3M. Tady je důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Vlastnil jsem akcie 3M, ale byl jsem frustrován jejich právními problémy

Článek

Společnost 3M, základní kámen amerického průmyslového odvětví, kdysi známá jako Minnesota Mining and Manufacturing, byla dlouho známá mezi obchodníky na Wall Street – natolik, že její burzovní ticker nakonec nahradil název společnosti. Přesto ani takový gigant, jako je 3M, není imunní vůči bojům a nepřízni osudu, jak je patrné z jeho nedávných problémů.

V minulých letech společnost 3M nastoupila silný trend růstu a inovací, který sloužil jako vzor jak pro její kolegy v oboru, tak pro investory. V posledních letech se však růst společnosti zpomalil a tyto historické trendy se nepodařilo udržet. Tato změna nezůstala bez povšimnutí a vyvolala mezi investory obavy o budoucnost společnosti 3M.

Obavy přesahují rámec poklesu růstu a vrhají světlo na potenciální nedostatek zaměření společnosti na výzkum a vývoj. V mimořádně konkurenčním průmyslovém odvětví je klíčové udržet si inovační náskok. Tlak na vedení společnosti 3M se s těmito problémy zvyšuje a vyvolává otázky ohledně jeho schopnosti nasměrovat společnost zpět na cestu růstu a kreativity.

Povaha podnikání je však výrazně cyklická a vyznačuje se rutinními vrcholy a poklesy. Vzhledem k dlouholetému významnému postavení společnosti 3M v tomto odvětví a její odolnosti v minulosti je logické, že společnost 3M tyto překážky překoná a přiblíží se k lepším časům.

Růstová trajektorie společnosti však není jedinou oblastí, která vzbuzuje obavy. V právní oblasti se 3M potýká s řadou problémů týkajících se odpovědnosti za výrobek v souvislosti se špunty do uší, které prodávala armádě, a s dopadem výroby tzv. věčných chemikálií na životní prostředí. Následné právní bitvy tvrdě zasáhly, náklady prudce vzrostly a není jasné, kdy budou problémy konečně vyřešeny.

Navzdory závažnosti těchto okolností se předpokládá, že pevné finanční zázemí společnosti 3M v kombinaci s jejími dlouholetými zkušenostmi jí umožní tuto bouři účinně překonat. Zdá se, že je nešťastným, ale nutným důsledkem těchto vleklých právních sporů, že 3M plánuje oddělit svou zdravotnickou divizi. Rozsah těchto právních problémů posloužil jako rozhodující podnět k rozhodnutí o odprodeji významné části akcií společnosti. I když byla jedna akcie ponechána pro účely monitorování, objem právní nejistoty kolem společnosti 3M byl přesto dostatečný na to, aby otřásl částí investorské základny.

Prázdnota komplexních informací uprostřed probíhajících právních bitev byla ohniskem vzplanutí. Zatímco zprávy v médiích a vyprávění právních firem jsou všudypřítomné, podrobný pohled společnosti na tento scénář nachází zmínky pouze v soudních dokumentech – což je intenzivní úsilí mimo dosah široké investorské základny. Tento jednostranný obraz událostí vyvolává znervózňující pocit, že se v situaci pohybujeme naslepo, což je pocit, který ještě zhoršuje omezená schopnost vedení poskytnout jasno nebo uklidnit nervy uprostřed probíhajících soudních sporů.

Nestálost konkrétních právních otázek týkajících se společnosti je dvousečnou zbraní. Vytváří sice bolestný pocit frustrace a nejistoty, protože soudní spory se vlečou, ale také připomíná nevýslovně vysoké náklady a důsledky, které by mohlo mít urovnání sporu. Například rozsáhlý hromadný soudní spor, který umožnil téměř 12 milionům obyvatel Ohia vznést obvinění proti společnosti 3M kvůli jejím výrobkům, by mohl vyústit v miliardové náklady na urovnání a milionové náklady na právní služby. Eventualita, že jeden soud tuto žalobu potvrdí, zatímco jiný soud vyšší instance následně zamítne stejný kolenní dopad na vnímání společnosti, zasáhne do důvěry a pohodlí investorů.

Orientace ve finančním prostředí je prostředí plné rizik. Vysoce rizikovým investicím se nikdo všeobecně nevyhýbá; ve skutečnosti často otevírají cestu k vysokým ziskům. Odklon od společnosti 3M směrem ke kolegovi, králi dividend, společnosti Leggett & Platt, odráží základní nuance investiční ideologie. Přestože se společnost Leggett & Platt potýká s obtížnými finančními podmínkami, o své situaci transparentně informuje, což je v ostrém kontrastu s ostražitým mlčením společnosti 3M tváří v tvář nepřízni osudu. Ze zkušenosti společnosti 3M vyplývá pro investory cenný poznatek – opatrně postupovat u akcií, které jsou zapleteny do významných právních problémů, protože rozsah nejistoty může potenciálně narušit klid, který je synonymem pro rozumné investice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz