Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Siao Him Fa ovládl krátký program ME. Kuciánová s Bidařem i Reshtenko postoupili

Českým krasobruslařům se první den mistrovství Evropy v Kaunasu dařilo. Sportovní dvojice Barbora Kuciánová s Martinem Bidařem i Georgii Reshtenko si zajeli v krátkých programech svá osobní maxima a postoupili do volných jízd. V krátkém programu zvítězil Francouz Adam Siao Him Fa. Přímé přenosy z ME vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Adam Siao Him Fa
zdroj: Reuters autor: Tingshu Wang

"Hodnotím to dobře, ale mohlo to být lepší. Na začátku jsem udělal hrubou chybu kvůli nervozitě. Ale dobré bylo, že pak jsem udělal vše. Jsem spokojen s tím, že jsem bojoval," hodnotil Reshtenko.

Dvacetiletý Reshtenko krátký program zahájil čtverným toeloopem. Neměl u něj úplně čistý výjezd, takže nemohl zařadit plánovanou kombinaci, ale tu pak nahradil za trojitým lutzem. Mezitím zvládl trojitý axel a za výborný výkon si vysloužil 72,74 bodu, čímž o 16 setin vylepšil svůj osobní rekord z roku 2021.

V této sezoně se poprvé dostal přes 70 bodů. "Projel jsem to dobře, ale mohl jsem lépe. Udělal jsme na začátku velkou chybu, ale s výsledkem jsem docela spokojený. Byl jsem nervózní, dopad jsem udělal o něco později, a proto jsem udělal výpad. Dobře, že jsem pak udělal kombinaci s lutzem. S tím jsem spokojený, že jsem zabojoval," uvedl v České televizi svěřenec Michala Březiny.

Je nám líto, video expirovalo.
Triumf Siao Him Fy v krátkém programu ME

Dostal se jasně do čela, a přestože startoval jako třetí z 32 soutěžících, mohl si věřit na postup do finálové čtyřiadvacítky. Na vedoucí pozici se vyhříval přibližně dvě hodiny, než ho se startovním číslem patnáct porazil Estonec Aleksandr Selevko. Ten poprvé v kariéře získal za krátký program známku přes 90 bodů a nakonec se překvapivě vyšvihl na průběžnou třetí příčku.

Reshtenkovi pomohly nezdary řady soupeřů v čele se čtvrtým mužem loňského MS i ME Kevinem Aymozem, jenž na podzim získal dvě medaile v seriálu Grand Prix. Tentokrát se zkušenému Francouzi vůbec skokansky nedařilo, zbytek programu odjezdil bez zájmu a skončil předposlední.

Ani Siao Him Fa nenavázal na své podzimní výkony, když chyboval u čtverného lutzu. Známka 94,13 bodu mu ale stačila na vedení s náskokem bezmála tří bodů před Švýcarem Lukasem Britschgim, který obhajuje bronz.

Zatímco čtyřiadvacetiletý Bidař startuje na ME už s třetí partnerkou, pro šestnáctiletou Kuciánovou to byla premiéra na velké akci. Zajeli podařený krátký program s trojitým toeloopem a odhozeným flipem. Ve srovnání s konkurencí jim ale v některých prvcích scházela obtížnost, jako jediní měli jen dvojitý twist. Zapsali 52,49 bodu a jsou třináctí.

"Jsme určitě spokojení, předvedli jsme jednu z lepších jízd, jaké jezdíme i v tréninku. Takže to, co jsme chtěli zajet, se nám povedlo," ocenila Kuciánová.

V té době těsně po jízdě ještě nevěděli, jestli to na postup bude stačit. Startovali jako první z 18 sportovních dvojic a potřebovali porazit alespoň dvě. Nakonec jich pod sebe stlačili pět.

"Bylo to trochu napínavé, ale dopadlo to dobře. Je vidět, že úroveň je docela vysoká. Párů na stejné výkonnostní úrovni je docela dost, a když některý udělá chybu, stojí ho to hodně bodů a pozic. O to víc jsme rádi, jaký výkon jsme předvedli," usmíval se Bidař. Od první desítky dělí české reprezentanty zhruba bod a půl.

Překvapivě vedou gruzínští junioři Anastasija Meťolkinová a Luka Berulava. Ruští rodáci v měření s evropskou seniorskou elitou zazářili, vylepšili si osobní rekord na 71,30 bodu a ujali se vedení.

Do čtvrteční volné jízdy půjdou s náskokem 1,67 bodu před německými favority Minervou Fabienne Haseovou a Nikitou Volodinem. Ti kralovali v první polovině sezony včetně triumfu ve finále Grand Prix, ale tentokráte vinou menších chyb na gruzínské reprezentanty kvůli horší známce za techniku nestačili. Třetí jsou zatím Lucrezia Beccariová a Matteo Guarise, papírově až třetí italská dvojice.

Další zástupci italských barev se neprosadili. Loni stříbrní Rebecca Ghilardiová a Filippo Ambrosini jsou průběžně pátí, obhájci titulu Sara Contiová a Niccolo Macii dokonce až sedmí. Druzí jmenovaní mají na čelo bezmála desetibodovou ztrátu.

Výsledky mistrovství Evropy v krasobruslení

Muži - po krátkém programu: 1. Siao Him Fa (Fr.) 94,13, 2. Britschgi (Švýc.) 91,17, 3. A. Selevko (Est.), ...13. Reshtenko (ČR) 72,74.

Sportovní dvojice - po krátkém programu: 1. Meťolkinová, Berulava (Gruz.) 71,30, 2. Haseová, Volodin (Něm.) 69,63, 3. Beccariová, Guarise (It.) 67,05, ...13. Kuciánová, Bidař (ČR) 52,49.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články