Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

Házenkáři odstartují Euro proti Dánům a mají těžkou skupinu. Tlak nebude na nás, zní z týmu

Největší Euro v dějinách začalo a čeští házenkáři do 16. mistrovství Evropy vstoupí v Mnichově. V základní skupině F je od čtvrtka čekají úřadující světoví šampioni z Dánska, Portugalsko a Řecko. Zlato obhajují Švédové. Poprvé na velké akci povede český tým španělský trenér Xavier Sabaté. Vstup české reprezentace do ME proti Dánům sledujte živě ve čtvrtek od 20:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Čeští házenkáři
zdroj: Česká házená / handball.cz

Český tým se mistrovství Evropy zúčastní počtvrté za sebou a poosmé z posledních devíti šampionátů. Předloni na Slovensku ještě pod vedením trenéra Rastislava Trtíka v základní skupině s pozdějšími finalisty Švédy a Španělskem o gól nepostoupil do další fáze a obsadil 13. místo. Maximem reprezentace od rozdělení federace jsou šesté příčky z let 1996 a 2018.

Celkem 24 účastníků mistrovství je rozděleno do šesti čtyřčlenných základních skupin. Z nich vždy první dva celky projdou do další fáze turnaje, dvou šestičlenných skupin. Pro třetí a čtvrté týmy turnaj skončí.

Češi hned na úvod vyzvou největšího favorita na zlato Dánsko. Seveřané jako první třikrát za sebou ovládli mistrovství světa a na posledních olympijských hrách vybojovali stříbro. Na kontinentálním šampionátu získali Dánové minule bronz.

Dánové od předloňského října už 21 zápasů po sobě neprohráli a v 19 z nich zvítězili. "Těžko říct, jestli je dobře, že s nimi začínáme. Na jednu stranu to může být tak, že mohou být ještě nesehraní, že ještě nebudou v rytmu turnaje. Můžeme to ale vzít i z druhé strany, že je to první zápas, budou chtít dobře začít a půjdou do toho na 100 procent," řekla spojka Tomáš Babák.

Dánská soupiska je plná hvězd v čele s brankářem Niklasem Landinem, který za roky 2019 a 2021 vyhrál anketu o nejlepšího házenkáře světa. Pětatřicetiletá hvězda v minulé sezoně působila na klubové scéně v Kielu s českou gólmanskou jedničkou Tomášem Mrkvou.

"Když se podíváme na soupisku Dánska, tak co post, to top hráč. Jestli mají nějaké slabiny? Každý tým se dá porazit. Musíme k tomu takhle přistoupit a uvidíme, co z toho bude," podotkl Babák.

O postup zřejmě s Portugalskem

Posledních olympijských her se zúčastnilo i Portugalsko, Řeky stejně jako Faerské ostrovy a Gruzii čeká premiéra na závěrečném turnaji a jsou outsiderem. "Naše skupina je velmi těžká. Skvělí soupeři, kteří jsou favorité. Tlak nebude na nás. O Dánsku není třeba mluvit, v posledních letech vyhráli úplně všechno. Portugalci se představili na minulých olympijských hrách, v posledních letech jsou velmi dobrým týmem. Řecko je nejméně známé, ale také má kvalitní hráče. Bude velmi těžké projít dál. Ale máme tuhle představu a budeme o ni bojovat," uvedl Sabaté, který převzal český tým předloni na konci února.

"Když se každý podívá na tu skupinu, dá si dohromady, že s Portugalskem člověk bude hrát o všechno. Pokud bychom nevyhráli, vypadalo by to tak, že už bychom asi nemohli postoupit. Ale i na Řeky si člověk musí dát pozor, dnes už není špatného týmu," řekla jedna z opor Babák z bundesligového Bergischer HC.

V německých klubech působí dalších sedm českých hráčů v nominaci. "Očekávání jsou velká, má to být jeden z největších turnajů za poslední dobu. To místo je určitě speciální. Spousta hráčů navíc v Německu působí, pro mě to bude ještě speciálnější. To dění kolem házené tam bude veliké," podotkla další z českých opor Stanislav Kašpárek.

Eura se 24 týmů zúčastní už potřetí, poprvé ale bude rozšířený turnaj pořádat jedna země. Hrát se bude v šesti městech a každá z hal má kapacitu nejméně 12 tisíc míst. Středeční úvodní den šampionátu bude poprvé v historii hostit fotbalový stadion. Arénu v Düsseldorfu navštíví přes 53 tisíc fanoušků, kteří zhruba o devět tisíc překonají dosavadní házenkářský divácký rekord.

"Co jsem měl možnost v Německu sledovat, máme se nejen my hráči, ale i fanoušci na co těšit. Bude to na té nejvyšší úrovni. Němci si budou chtít udělat neuvěřitelnou reklamu, jak to oni umějí. Nejen my 'Němci', kteří tam působíme, ale i všichni ostatní se na to obrovsky těšíme," řekl český kapitán brankář Tomáš Mrkva, který chytá za úřadujícího bundesligového mistra z Kielu.

Češi odehrají celou základní skupinu v Mnichově v hale pro více než 12 tisíc diváků a těší se na velkou podporu fanoušků. "Co mám zprávy, všechny zápasy jsou vyprodané. Pevně věřím, že fanoušci nám vytvoří domácí atmosféru, budou naším osmým hráčem na hřišti a pomůžou nám vybičovat z nás to nejlepší," přál si Mrkva.

Dánové na evropské zlato čekají od roku 2012, vzhledem k posledním výsledkům na světových šampionátech jsou ale podle bookmakerů jednoznačným aspirantem na celkové prvenství. Obhájce titulu Švédy považují sázkové kanceláře za druhé největší favority společně s Francií, na další místa v prognózách zařadily Španělsko a domácí Německo. Finále se uskuteční v neděli 28. ledna v Kolíně nad Rýnem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články