Dnes Sobota - polojasno 9°C
Zítra Neděle - polojasno 12°C
Sobota 11. 5. 2024
Svátek má Svatava
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Gorilí mládě prospívá, návštěvníci mohou být v pavilonu již bez omezení
Mládě gorily nížinné se narodilo samici Duni 2. ledna. Foto Miroslav Bobek / Zoo Praha

Gorilí mládě prospívá, návštěvníci mohou být v pavilonu již bez omezení

Gorilímu mláděti, které se v Zoo Praha narodilo na začátku roku, se daří a prospívá. Návštěvníci mohou pavilon goril navštívit již bez omezení, opět tedy lze sledovat gorily přímo u skla expozice a dovoleno je i používání fotoaparátů a kamer s velkými objektivy. Informovala o tom tisková referentka zahrady Tereza Šolcová.

Více než týden po narození mládě skvěle prospívá, Duni se projevuje jako skvělá matka a v gorilí skupině je klid. Proto je již možné upustit od opatření, kdy návštěvníci nemohli sledovat gorily přímo u skla expozice a platil zákaz používání fotoaparátů a kamer s velkými objektivy.

„Důvodem těchto opatření byla skutečnost, že vůdčí samec Kisumu reaguje občas na fotoaparáty a kamery velmi negativně a nechtěli jsme, aby ve skupině byl neklid,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

„Nyní již k těmto omezením nevidíme důvod, apeluji však na návštěvníky, aby respektovali pokyny našich pracovníků,“ dodal.

I v těchto mrazivých dnech je vhodná doba na to, přijít se podívat na Dunino mládě. „Velkorysý návštěvnický prostor Rezervace Dja nabízí dostatek místa, tepla i pohodlí pro dlouhý a příjemný pobyt,“ sdělila Šolcová.

Navíc je přímo u Rezervace Dja nový vchod, u kterého zastavují autobusy linky 234 ze zastávky Nádraží Holešovice, a také linek 235 a 236 ve směru z Bohnic.

Mládě gorily nížinné se narodilo 2. ledna. Matkou je desetiletá samice Duni, která je dcerou slavné Moji, první gorily narozené v Česku. Otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu.


Autor: Jan Puci

Outdoor fitness a Nordic walking v Praze 4

Dnes v 09:31

Pravidelné sportovní dny pro malé i velké se opět vrací na čtvrtou městskou část, a to hned na dvou místech a ve dvou termínech. V Parku Na Pankráci to budou pondělní odpolední Outdoor Fitness pro malé i velké děti a v Krčském lese pak odpolední středeční Nordic walking pro děti i dospělé. Obě...

Putování Prahou 2

Dnes ve 02:09

Vydejte se po stopách hudebních velikánů, poznejte místa spojená se slavnými jmény a připomeňte si zajímavosti ze života skladatelů, jejichž díla jsou již po desetiletí s úctou prováděna na koncertních pódiích doma i v zahraničí.

Po Desítce s průvodcem

Včera v 17:22

Jdu, chodím, jedu, běžím. I v květnu zve radnice k prozkoumání městské části. Projít si můžete naučné stezky, projet Prahu 10 na kole i běhat.

Potkani na Chvalském zámku

Včera v 08:49

Jarní výstava potkanů v prostoru Chvalské stodoly, která se nachází v areálu Chvalského zámku v sobotu 11. května od 10 hodin. Více než 100 potkanů, program pro děti, fotokoutek.

Den pro rodinu v Rajské zahradě, vstup zdarma

Včera v 08:44

V pondělí 13. května si můžete užít s rodinou v parku Rajská zahrada. Každá rodina dostane herní kartičku s políčky a vydá se na sedm soutěžních stanovišť.

Dvě nové pamětní desky pro oběti z konce druhé světové války

Včera v 08:16

Praha 4 odhalila dvě pamětní desky, které připomínají dvě oběti z doby Pražského povstání, Jana Faberu a Jiřího Hluchého. Jiřího Hluchého zabili nacisté v místě jeho bydliště, Jana Faberu zastřelili na jeho vlastní zahradě. Desky byly za minulého režimu odstraněny, jsou zřejmě ztraceny, a nyní se...

Mobilní svoz elektrozařízení v Praze 13

Včera v 07:58

Služba je určena pro domácnosti Prahy 13 a při svozu je možno odevzdat velké elektrospotřebiče – ledničky, mrazáky, pračky, televizory, monitory, drobné domácí elektro – kuchyňské přístroje, IT vybavení, elektronářadí, baterie, tonery, žárovky, zářivky a další...

Přehled plánovaných výluk vody na 20. týden

Včera v 07:49

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 9 chce obsadit pracovní pozici

Včera v 07:18

Úřad městské části Praha 9 přijme uchazeče na pracovní místo Koordinátor/ka rozvoje veřejného prostoru.

Cibulky ze záhonů na trzích

Včera v 07:09

V sobotu 11. května od 8 hodin bude radnice Prahy 6 na Farmářských trzích na kulaťáku opět rozdávat cibuloviny ze záhonů.

Veřejnost se může zapojit do plánování proměny Hradčanského rozhraní

9. května 2024 ve 14:45

Veřejnost má možnost se zapojit do testovacího plánování, které se týká oblasti Hradčanského rozhraní.

Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9

9. května 2024 v 11:53

Na náměstí OSN proběhne 17. května od 9 do 16 hodin akce s názvem Den dobrovolnictví a volného času v Praze 9.

Cestou necestou. Běh 13 km Prahou 13

8. května 2024 v 11:14

Běh se koná v neděli 12. května odpoledne závod se koná v Centrálním parku Stodůlky a v Přírodním parku Prokopské údolí. Trasy vedou po zpevněných i nezpevněných cestách, po loukách a pěšinách, asfaltové silnici – prostě cestou necestou.

Další články
Nahoru