Už před otevřením dlouhá fronta. O novou zubní pohotovost v Českých Budějovicích je velký zájem

11. leden 2024 08:07

Fronta ještě před otevřením ordinace a lidé z celého Jihočeského kraje. Tak to každý den vypadá na nové zubní pohotovosti v Českých Budějovicích. Ta se z nemocnice přesunula na Lidickou třídu, kde ji provozuje soukromá společnost, která vyhrála výběrové řízení.

Na zubní pohotovost dorazila například Růžena Wolfová z Českých Budějovic. „Bolí mě hodně zub. Moje zubařka je nemocná, tak mi sestra řekla, abych šla sem,“ vysvětluje.

Zubní pohotovost začala na nové adrese na Lidické třídě v Českých Budějovicích fungovat 1. ledna. „Zájem je obrovský. Máme otevřeno ve všední dny od 16 do 22 hodin a už ve čtyři hodiny u dveří stojí minimálně deset lidí, jednou jich bylo dokonce dvacet,“ popisuje provozní Jana Poláčková.

Pacienti jezdí z celého Jihočeského kraje. „Nejen z Budějovic, ale z Písku, Tábora, Jindřichova Hradce. Snažíme se ošetřit všechny. Ve všední den odpoledne zvládneme přijmout zhruba 25 lidí, o víkendech, kdy máme dvanáctihodinový provoz, dvojnásobek,“ dodává provozní.

Čtěte také

Stává se tedy, že i když lidé dorazí hned po otevření ordinace, je před nimi dlouhá fronta. „Nechtějí přijít o to místo, chtějí být ošetřeni co nejdřív, ale může se stát, že dlouho čekají, protože jsou třeba patnáctí v řadě. To my bohužel neovlivníme,“ potvrzuje Jana Poláčková.

Na pohotovost by měli lidé jezdit výhradně s akutními potížemi. „Jsou to vesměs různé záněty, pak dochází k extrakcím, vytržení zubu. My zde nezvládneme, časově ani materiálově, nějaké definitivní ošetření, ale pouze akutní zákrok, ulevení od bolesti,“ připomíná provozní.

Nová metropolitní zubní pohotovost v Českých Budějovicích je otevřená 365 dní v roce. Od pondělí do pátku od 16 do 22 hodin, o sobotách, nedělích a svátcích od 8 do 20 hodin.

Spustit audio

Související