Dnes Středa - zatazeno 16°C
Zítra Čtvrtek - polojasno 18°C
Středa 8. 5. 2024
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Ceny v menzách v Praze se upravují průběžně, reagují na ceny surovin i změnu DPH
Technická menza se nachází na okraji Univerzitního kampusu v Dejvicích. Foto: ČVUT

Ceny v menzách v Praze se upravují průběžně, reagují na ceny surovin i změnu DPH

Ceny jídel v menzách vysokých škol v Praze se upravují postupně, reagují na ceny surovin i změnu daně z přidané hodnoty (DPH). Některé školy zvýšily cenu hlavního jídla od ledna letošního roku, jiné úpravy kvůli změně DPH teprve plánují. Zájem o stravování v menzách na některých školách vloni v porovnání s předchozím rokem stoupl. Menzy chystají i úsporná opatření, ta by se měla týkat především energií. Vyplývá to z vyjádření mluvčích pražských vysokých škol, které ČTK oslovila.

„Ceny jídel Správa účelových zařízení ČVUT upravuje průběžně. Aktuálně se tak stalo v lednu, kdy došlo ke zvýšení ceny hlavního jídla o asi pět korun. Ceny hlavního jídla v menze pro studenty začínají asi na 90 korunách, polévky pro studující stojí stále 15 korun," řekla ČTK mluvčí ČVUT Kateřina Veselá. Ceny se podle ní zvýšily kvůli aktuálním cenám surovin, energií a služeb i změně sazby DPH od začátku letošního roku.

„Ceny v menze ČZU (České zemědělské univerzity v Praze) jsou tvořeny jako ceny nákladové. Odrážejí tedy průběžně případný nárůst cen surovinových vstupů. Z uvedeného je tedy zřejmé, že ceny v naší menze nerostou skokově, ale průběžně kopírují ceny vstupních surovin na trhu,“ sdělila mluvčí ČZU Karla Mráčková. Studenti podle údajů, které ČZU poskytla, zaplatí za jídlo v průměru 53 korun, za polévku 12 korun.

„Chystáme úpravu v souvislosti se změnou sazby DPH na stravovací služby, tzn. navýšení na úrovni dvou procent,“ řekl mluvčí VŠCHT Michal Janovský. Na VŠCHT se podle jídelníčku na webu školy pohybují ceny jídel od 94 do 114 korun. Za polévku zaplatí studenti 24 korun.

Na Univerzitě Karlově (UK) podle mluvčího Václava Hájka využívají menzy a koleje k výpočtu cen jídel kalkulační vzorec. „V případě, že došlo ke zdražení ceny jídla, stalo se tak z důvodu zejména zvýšených cen pořizovaných surovin a energií a navýšení minimální mzdy. K zvýšení ceny přispělo i zvýšení sazby DPH,“ řekl.

Podle jídelníčku si v menze na Právnické fakultě UK mohou studenti vybrat z pěti jídel a polévky. V nabídce jsou jídla za 72 až 127 korun za hlavní jídlo, za polévku studenti zaplatí 22 korun. Ceny jednotlivých pokrmů podle Hájka vychází z cen potravin.

Na UK se podle Hájka množství vydaných teplých jídel za rok 2023 v porovnání s předchozím rokem zvýšilo. Stejně tak je tomu i na ČVUT. V roce 2022 evidovala škola 634 000 jídel, která si podle údajů školy přes studentské karty ISIC odebrali studenti, v roce 2023 to bylo 677 000 jídel. Naopak na VŠCHT podle Janovské strávníků v menzách pomalu ale setrvale ubývá.

Na VŠCHT stejně jako na ČZU i UK se počítá s úspornými opatřeními, týkat se budou především úspor energií. Na VŠCHT zároveň uvažují o výměně některých technologií, rychlejší obměnu ale podle Janovského brzdí počáteční finanční náročnost investic. ČVUT úsporná opatření přijalo v roce 2020, další v roce 2021, podle Veselé nezbývá mnoho prostoru pro další úspory.


Autor: ČTK

Vyshyvanka Day v areálu Holešovické tržnice

Včera v 11:23

Jídlo vytváří prostor pro dialog a porozumění mezi lidmi a v kontextu česko-ukrajinského přátelství má to vše o to větší význam. Společné stolování při ochutnávání tradičních jídel a nápojů umožňuje lidem ze dvou různých kultur propojit se a budovat mosty...

Hokej, fotbal i olympiáda: Žluté lázně startují sportovní super léto

Včera v 09:56

V areálu Žluté lázně v Podolí začíná sportovní super léto. Na břeh Vltavy mohou přijít fanoušci Mistrovství světa v hokeji, Mistrovství Evropy ve fotbale i olympiády sledovat vybraná sportovní klání. Těšit se mohou ve vybrané dny na doprovodný program a soutěže. Návštěvníci také mohou využít...

Růžový máj na Rašínově nábřeží

Včera v 09:05

Festival růžových vín se koná v sobotu 18. května v Praze 2 na Rašínově nábřeží.

Setkání se spolky Prahy 1

Včera v 08:46

Setkání se spolky Prahy 1 proběhne v úterý 14. května od 18 hodin ve Společenském středisku VIA.

Hasiči Prahy 1 ochlazovali běžce při maratonu

6. května 2024 ve 23:22

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Prahy 1 byla nasazena při nedělním Pražském mezinárodním maratonu. Využili svou záchranářskou techniku a vybavení jednak pro chlazení běžců přímo na trati a také pro zdravotnickou pomoc při případném kolapsu některého...

Časopis Pětka přechází na novou distribuci

6. května 2024 ve 13:39

Praha 5 připravila zásadní změnu distribuce svého radničního časopisu. Dosavadní roznos do schránek domácností skončil, počínaje květnovým vydáním už Pětku najdete v síti výdejních míst. Těch je nyní 140 a jsou rozprostřena po celé městské části. Časopis si v nich mohou vyzvedávat občané, kteří...

Psí den na Lužinách pobaví a pomůže

6. května 2024 v 10:08

V sobotu 18. května se v Centrálním parku na Lužinách bude konat již 8. ročník Psího dne. Nebudou chybět soutěže, z nichž nejnapínavější bude bezpochyby skok do výšky. Hlavním cílem celé akce je nejen návštěvníky pobavit, ale především pomoci pejskům z útulků. Ty budou na akci nabízet pejsky...

Nezanedbávejte kontrolu vody ve studních

6. května 2024 v 09:57

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) doporučují majitelům soukromých studní jejich pravidelnou kontrolu. Ta by měla proběhnout minimálně jednou za rok.

Další články
Nahoru