Zde může být vaše reklama.

OPRAVA VE SLOŽITÉM TERÉNU Cesta do východní části Jeseníků konečně opravena

Cesta do východní části Jeseníků konečně opravena

foto: Olomoucký kraj

11. 01. 2024 - 09:59

Hanušovice - Pokud míříte na Staroměstsko, na Ramzovou nebo do Lipové, určitě oceníte, že problematický úsek na silnici mezi Olšanami a Hanušovicemi těsně před hranicí města je konečně opraven a cesta do zimních středisek je rychlejší a bez objížděk. Páteřní komunikace byla poničena v roce 2021 poté, co se utrhl kus svahu nad silnicí a sesuv vozovku zavalil.   

 

„Olomoucký kraj dokončil opravu cesty II/369 u Hanušovic, kterou před necelými třemi lety poničil sesuv půdy. Jednalo se o mimořádně komplikovaný projekt, při kterém kvůli přísným podmínkám ochrany přírody asistoval i biologický dozor. Rybáři museli například přemístit ryby, které se nacházely v řečišti poblíž opravované silnice,“ uvedla mluvčí hejtmanství Alena Minxová.

Opravený úsek silnice se nachází v komplikovaném terénu – z jedné strany je silnice zaříznuta v příkrém svahu, z druhé ji omývá řeka Morava. Místo dostalo pořádně zabrat i za povodní v roce 1997. Napříště problémům zabrání nová opěrná zeď, řada propustků, žlabů i přeložení části koryta Moravy. Kraj vyčíslil opravu na více než 100 milionů korun.

Stromy, které během stavby padly za oběť těžkým strojům, nahradí nová zeleň. Dřeviny ozdobí ulice a další veřejné plochy v nedalekých Hanušovicích v rámci projektu náhradní výsadby.

Další články