Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny,  naději vkládá do mladé generace

Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny, naději vkládá do mladé generace Zdroj: red

Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny,  naději vkládá do mladé generace
Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny,  naději vkládá do mladé generace
Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny,  naději vkládá do mladé generace
Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny,  naději vkládá do mladé generace
4
Fotogalerie

Bohdan Sláma ve filmu Sucho rozehrává drama citů na pozadí vyprahlé krajiny

Dva extrémní přístupy k životu a spletité mezigenerační vztahy dvou rodin zachycuje nový film ze současnosti Sucho, natočený renomovaným režisérem a šéfem Katedry režie na FAMU Bohdanem Slámou. Role dvou dominantních otců, do jejichž sousedských sporů vstoupí láska vlastních dětí, ztvárnili Martin Pechlát a Marek Daniel. Ve svém nejnovějším autorském česko-německo-slovenském filmu, jehož příběh je pevně ukotven v malebné, ale vyprahlé jihomoravské přírodní scenérii, vkládá Sláma naději do mladé generace. Tu ve filmu ztvárňují Tomas Sean Pšenička a Dorota Šlajerová. Sucho uvede do kin 15. února společnost Bontonfilm.

„V Suchu se protnou tři generace, ta nejstarší reprezentuje bezohlednost, ta nejmladší dává naději ve zvládnutí mezilidských vztahů vně i uvnitř rodin, ale i ve spojení s krajinou, v níž žijeme. Příběh sváru dvou klanů se dotýká i citlivých momentů, jako je přijmutí nemoci blízkého člověka nebo lásky v napjatých vztazích odlišně žijících sousedských rodin,“ říká režisér Bohdan Sláma. Vymezení žánrů se režisér brání, ve filmu pracuje s prvky humoru, směšností životních postojů, není to komedie, ale ani ryzí tragédie. „Je to drama lidských citů, prvky má komické i tragické. Je tam humor a je to rodinný film,“ dodává Sláma.

Zatímco Josef nutí svou ženu a děti ke svéráznému způsobu života na ostrůvku vegetace mezi monokulturními Viktorovými lány, Míra je zamilovaný do Josefovy dospívající dcery Žofky. Aby získal její sympatie, musí s otcem bojovat. Viktor navíc ve vleku svého despotického otce, kterého hraje Bolek Polívka, čelí tlaku kvůli problémům v rodinné firmě. Nejen synova revolta staví Viktora do nové situace. Také Josef zklamaný důsledky vlastních životních postojů musí leccos přehodnotit, zvlášť když jeho vzpurná dcera Žofka odjede v nejméně vhodnou dobu bez rozloučení do Berlína. Ve středu dění se tak ocitá její soused Míra, který přestože není nositelem velkých gest, v sobě chová hlubokou lásku nejen k Žofce, ale i k dospělým, jejichž problémy musí řešit. 

Sucho funguje v příběhu jako metafora, promítá se do mezilidských vztahů. Ve svém novém filmu režisér dle svých slov vzdává hold i roli mateřství – lásce k dětem, ale také krajině, v níž žijeme. Hlavní ženskou roli manželky Josefa a matky tří dětí ztvárnila Magdaléna Borová, která se svou laskavou mateřskou silou snaží udržet veškeré vztahy v rovnováze i v mezní situaci.Ve filmu dále hrají Gabriela Míčová, Judit Pecháček, Marie Ludvíková, Luboš Veselý nebo Marek Taclík. Za kamerou stál Slámův letitý kolega Diviš Marek, střihačem je Jan Daňhel a architektem Jan Vlasák. Producenty snímku jsou Pavel Strnad a Petr Oukropec, kteří stojí za všemi autorským filmy režiséra včetně předchozí Báby z ledu z roku 2017 oceněné za nejlepší český film roku v rámci Českého lva.

Sucho vzniklo v koprodukci společnosti Negativ, České televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), německé společnosti 42film a slovenské Artilerie. Podpořil ho Státní fond kinematografie, Jihomoravský filmový nadační fond, slovenský Audiovizualny fond a německý Mitteldeutsche Medienförderung. Na natáčení v Jihomoravském kraji spolupracovala Filmová kancelář Brno.

SYNOPSE

Dva sousedské klany a dva různé přístupy k životu. Co se stane, když do napjatých vztahů dvou dominantních otců zasáhne láska vlastních dětí? Zatímco Josef nutí svou rodinu ke svéráznému způsobu života na ostrůvku vegetace mezi monokulturními Viktorovými lány, Míra je zamilovaný do Josefovy dospívající dcery Žofky. Aby získal její sympatie, musí s otcem bojovat. Synova revolta i problémy v rodinné firmě staví Viktora do nové situace. I Josef zklamaný důsledky vlastních životních postojů má možnost leccos přehodnotit. Naději na uzdravení na poli mezilidských vztahů i vyprahlé krajiny přinese do života několika hrdinů až mezní událost.