Podobnost jen zdánlivá. Víte, jak se liší artróza a artritida? Rozdíl vám vysvětlí MUDr. Petr Bradna

11. leden 2024

Ačkoliv jsou si slova artritida a artróza velmi podobná, neznamenají totéž. Každé z těchto kloubních onemocnění má jiný původ a také odlišný průběh. Stejně jako artróza má i artritida základ ve slově arthros neboli kloub. Rozdíl však najdeme v druhu poškození. Zatímco artritida je obecně zánět kloubu, artróza označuje degenerativní kloubní změny. 

Pozvání do radioporadny přijal revmatolog doc. MUDr. Petr Bradna, CSc. z II. interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Tak pojďme začít artritidou.
Asi bych trošičku upřesnil, co to vlastně taková artritida je. Artritida je v podstatě zánět kloubu, který se může projevovat nejčastěji otokem, bolestí a omezeným pohybem. Artritida může být příznakem nejrůznějších onemocnění, mimo jiné také artrózy, ale celé řady zánětlivých revmatických onemocnění, které se většinou jmenují artritida. A k tomu mají ještě nějaké další slovíčko jako revmatoidní, psoriatická a řada dalších.

Petr Bradna ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaký je tedy zásadní rozdíl mezi artritidou a artrózou?
Artritida může být projevem artrózy. Artritida je v podstatě stav, v jakém se ten kloub nachází, zatímco artróza je jednou z možných příčin. Artróza je chronické kloubní onemocnění, které se postupně vyvíjí. Pokud to hodně zjednoduším, tak artróza je typ kloubního postižení, které se neprojevuje zvýšením známek k zánětu, jako je třeba zvýšená sedimentace nebo C-reaktivní protein.

Artritida může být projevem artrózy. Artritida je stav, v jakém se ten kloub nachází, zatímco artróza je jednou z možných příčin.
doc. MUDr. Petr Bradna, CSc., II. interní gastroenterologická klinika FN HK

Přestože v tom chorobném procesu hraje zánět určitou úlohu. Ale je to zánět, který je omezený na prostor onoho kloubu a nepřechází do celkových systémových projevů.

Čtěte také

Slyšela jsem, že rád čtete detektivky. To se k vašemu oboru hodí, protože to bývá detektivní práce, zjistit, co se v našem těle děje.
Do jisté míry to ukojuje můj zájem o detektivky, protože jich mám vlastně před sebou mnoho celou pracovní dobu.

Trpí těmito revmatickými obtížemi i mladí lidé? Pokud je artróza degenerativní onemocnění, zatímco artritida zánětlivé, znamená to, že u mladších lidí je častější artritida?
Ano. Nicméně k vývoji artrózy může dojít i v poměrně časném věku, pokud tam jsou nějaké přispívající situace, jako jsou třeba opakovaná traumata nebo nějaká nesprávná poloha kloubu, jako například při známé dysplazii kyčelního kloubu.

Na artrotické změny má vliv i dědičnost. Typicky na rukách. Z rodiny za námi často s těmito potížemi přichází babička i maminka.
doc. MUDr. Petr Bradna, CSc., II. interní gastroenterologická klinika FN HK

Tam se potom mohou artrotické změny vyvinout relativně často už ve třetím či ve čtvrtém deceniu, tedy desetiletí věku. Ale máte pravdu, výskyt artrózy rychle narůstá s věkem, takže pacienti v sedmém či osmém deceniu mají projevy artrózy dokonce ve většině případů. 70 až 80 procent pacientů už má v tomto věku s projevem artrózy své zkušenosti.

Čtěte také

Co tato kloubní onemocnění způsobuje? Má na to vliv i dědičnost?
Má, ovšem různě a v různých lokalizacích a kloubech. Je spočítáno, že například artróza drobných ručních kloubů, která postihuje ty konečné klouby nejblíže u nehtu, má genetický původ asi v 60 procentech těch vyvolávajících příčin.

A tak se také často setkáváme s tím, že takovéto artrotické změny se vyskytují u více členů rodiny. Typicky to bývá na rukách. Že z rodiny za námi s těmito potížemi přichází maminka i babička.

Co počasí, má také vliv na problémy s klouby? Jsou třeba v zimě bolestivější, jak se říká?
Počasí má vliv. Nejhorší roční období jsou ta, kdy se často počasí mění. Tedy typické jsou jaro a podzim, kdy má většina našich pacientů potíže větší. Nicméně počasí může potíže zhoršit nebo naopak zlepšit, ale není jistě důvodem k samotným potížím.

Petr Bradna a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou revmatickou radioporadnu s doc. MUDr. Petrem Bradnou, CSc. z II. interní gastroenterologické kliniky FN HK si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.