Hlavní obsah
Sport

Slavia se chystá na jaro. Nadělí novému majiteli k životnímu jubileu titul?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Jarní část ligy startuje už za měsíc. Slavia do ní vstoupí pod novým majitelem, českým miliardářem Pavlem Tykačem. Čeká ji boj na třech frontách. Ve Fortuna lize, MOL Cupu a Evropské lize. Pomoci by ji v tom měli tři noví hráči.

Článek

Jak vypadá současný kádr Slávie? Jaké změny v něm už proběhly? Kdo patří mezi jeho lídry? Bude silnější? A co všechno Slavii na jaře čeká?

Brankáři

Jedničkou by měl být 27letý Jindřich Staněk, posila z Plzně, za kterou Slavia zaplatila na tuzemského brankáře velké odstupné. Přidala k tomu Viktorii ještě navrch dva mladé talentované hráče, slávistické odchovance Lukáše Červa a Matěje Valentu. Staněk chce být jedničkou nejen ve Slavii, ale také české reprezentaci. Odtud ho dobře zná i jeden ze slávistických trenérů brankářů, bývalý gólman Slavie a londýnského Tottenhamu Hotspur, Radek Černý. Ten působil u národního týmu pod Jaroslavem Šilhavým a má pokračovat i pod Ivanem Haškem. Slávistický realizační tým má tedy Staňka dobře zmapovaného. Nejen jako soupeře ze společných ligových duelů, ale také z tréninkového procesu české reprezentace. Zná jeho charakterové vlastnosti a přístup. Slávisté na Staňka hodně vsadili. Věří evidentně, že se stane oporou a vyřeší brankářskou otázku na několik příštích let. Otazníkem je často zmiňovaná Staňkova horší hra nohama. Asi bude hrát více na jistotu a méně „vysoko“ než Mandous. Uvidíme, do jaké míry se tím hra Slavie promění.

31letý Aleš Mandous se přesune do pozice dvojky. Měl by být připraven v případě potřeby okamžitě naskočit. Slavia se poučila z éry Ondřeje Koláře, který byl v minulosti jasnou jedničkou, ale neměl za sebou adekvátního náhradníka. To se vymstilo, když se zranil v evropském poháru na Glasgow Rangers. Předčasně se pak vrátil a s následky zranění se potýká dodnes. Asi nejen fyzickými. Jeho kariéra v 29 letech bohužel spěje k předčasnému konci. V kádru je ještě čtvrtý brankář, kterým je 21letý Jan Sirotník.

Obránci

Igoh Ogbu a Tomáš Holeš by měli být na jaře znovu pilíři obrany. 23letý Nigerijec Ogbu je už velmi zajímavým „zbožím“ pro zahraniční zájemce. Jeho tržní hodnota se pohybuje kolem 3,4 mil. euro. Slavia ale s novým majitelem už nemusí za každou cenu prodávat. Ogbu má smlouvu do poloviny roku 2026. Odejde asi nejdříve v létě, a to jen v případě mimořádné nabídky. 30letý Tomáš Holeš patří k „tvrdému českému jádru“ týmu. Při absenci Bořila bude opět kapitánem.

Vedle těchto dvou hráčů výkonnostně roste 22letý Tomáš Vlček, který se vypracoval v minulé sezoně na hostování v Pardubicích pod trenérským vedením bývalého stopera reprezentace Radoslava Kováče. Své si ve Slavii ještě jistě odehraje vlevo Jan Bořil. I když po těžkém zranění nemůže hrát už zdaleka pravidelně. V 33 letech je však také důležitým faktorem v kabině, jako „prodloužená ruka trenérů“ s pozitivním vlivem na ostatní. Víc by se měl dostat do hry také 27letý Gambijec Sheriff Sinyan. Na podzim byl po delším zranění. Jaro ukáže, zda se uplatní, jestli v Edenu zůstane. Smlouvu má pouze do léta.

Spíše mezi obránce lze už počítat také 30letého univerzála Lukáše Masopusta, jednoho ze služebně nejstarších hráčů. Když bude zdravý, pořád je přínosem. Jedním z jeho konkurentů je 24letý Michal Tomič, který bude bojovat o místo v sestavě. Velký otazník je nad dalším působením 22letého Rumuna Andrese Dumitresca. Na podzim příliš nepřesvědčil. Také v jeho případě asi jaro ukáže více. Dle posledních zpráv do Slavie přichází další mladý konkurent, 19letý Senegalec El Hadji Malick Diouf z norského Tromsø. Smlouvu podepsal do 30. června 2028. Slavia má výborné zkušenosti z posilami, které prošly norskými kluby. Diouf je za poslední rok už pátým hráčem z Eliteserien. Před ním to byli Ogbu, Zafeiris, Sinyan a Wallem. Dle portálu Transfermarkt se odhadovaná tržní hodnota hráče pohybuje kolem 1,3 ml. euro. Dle Sport.cz mladého hráče Slavia údajně získala za 1,8 mil. euro. Diouf by měl hrát klasického levého obránce v 4 obráncovém systému nebo levého wing beka v systému na tři stopery. Je rychlý a technicky vyspělý.

Záložníci

Kreativu by měl obstarávat Nor Christos Zafeiris. Neměl špatný podzim, i když se asi čekalo trochu více. Je pořad mladý. V únoru dovrší teprve 21 let. Je tedy těžké ho srovnávat třeba s Nicem Stanciuem, který byl ve své slávistické éře už podstatně zkušenějším borcem. Zafeiris má však velký potenciál. Na jaře by měl být zase o něco lepší a zúročit nabité podzimní zkušenosti. Jeho aktuální tržní hodnota se odhaduje už na 5 mil. euro. V Edenu má smlouvu do léta 2027.

Dalším tvořivým záložníkem je 29letý Petr Ševčík. Fotbalista, který měl být už dávno v nějakém nadprůměrném západoevropském klubu a být oporou české reprezentace. Nic z toho se bohužel nestalo. Ševčíkovi bohužel chybí pevnější zdraví. Bývá často zraněný a nemocný. A tak se stále po pauzách vrací a vrací. Nebude už nejspíš moci hrát „anglické týdny“. Potřebuje mezi zápasy delší přestávku. Na podzim však znovu ukázal, že když je zrovna zdravý, je pořád hodně platný. Má kvalitní přihrávku, nečekaná herní řešení situací. Kvalitní centry, dobrou střelu.

Ve středu zálohy by měl „krýt záda“ ofenzivním spoluhráčům 25letý Liberijec Oscar Dorley, který je použitelný také na levém okraji zálohy či obrany. V poslední době šel herně nahoru. Uprostřed zálohy mu to více svědčí. Na jaře by měl být důležitým hráčem. Jeho tržní hodnota se odhaduje na 4,8 mil. euro. Jako záskok je pořád připraven 27letý Jakub Hromada. V těžké konkurenci si ale nejspíš moc nezahraje. Navíc defenzivní pozici v záloze zastanou v případě potřeby také Tomáš Holeš či Sheriff Sinyan.

Pravým wing bekem by měl být 25letý David Douděra, který ukázal, že v případě potřeby to zvládne také „přes nohu“ vlevo. Zprava je na toto místo využitelný také Lukáš Masopust a po těžkém zranění se vrací 21letý David Pech. Vlevo se v závěru podzimu dařilo 23letému Conradu Wallemovi, který může hrát i na jiných postech v záloze. Novým konkurentem pro něj je 24letý Ondřej Zmrzlý ze Sigmy Olomouc, za niž hrál na podzim výborně. Na pozici levého wing beka mohou nastoupit také Dumitrescu, Oscar a Provod a nová posila Diouf. Lukáš Provod může hrát také uprostřed zálohy či dokonce na levém kraji útoku. Pokud se mu podaří definitivně vyrovnat s následky vážného zranění a dostat zpět do vrcholné formy, může být znovu jedním z tahounů ofenzívy týmu.

Matěje Juráska přibrzdilo na podzim zranění. Mluví se o něm už dlouho jako o obrovském talentu. Jeho tržní hodnota se odhaduje na 3,3 mil. euro. Na odchod do většího zahraničního klubu a těžší ligy to zatím rozhodně není. Je mu pořád jen 20 let. Potřebuje nabrat zkušenosti z velkých zápasů. V těch se zatím moc neprosadil. Předčasný odchod by mu mohl hodně uškodit. Jeho jmenovec David se v Benfice Lisabon trápí. A to odehrál ve Slavii v minulé sezoně mnohem více těžkých utkání. Variantou do zálohy a útoku je také 19letý Nigerijec Boluwatife Ogungbayi. Zatím se spíše rozkoukává, ale případ Sima ukázal, že u velmi mladých Afričanů člověk nikdy neví. Může to být tak i onak.

Útočníci

O post hrotového útočníka číslo jedna bude usilovat 24letý Mojmír Chytil. Ve Slavii se po příchodu ze Sigmy rychle adaptoval. Prosazuje se i v reprezentaci. Určitě má potenciál jít ještě výkonnostně nahoru. Jeho konkurentem je o pět let starší Václav Jurečka. V některých utkáních mohou hrát také spolu. Záleží na soupeři a stylu hry. Své úseky si jistě odehraje 31letý Nizozemec Mick van Buren, který už je ve Slavii s přestávkami od roku 2016. Nejvíc mu tradičně svědčí pozice střídajícího „žolíka“. Více by se měl prosadit 23letý Muhamed Tijani. Po příchodu se na podzim potýkal s adaptací na způsob hry Slavie a vyššími nároky na fyzický fond. Na jaře by už na tom měl být po této stránce lépe. Tijani s fotbalem začínal v nigerijském klubu 36 Lion. Ve vyhlášené akademii působili i Peter Olayinka, Yira Sor a Moses Usor. Přes Baník Ostrava se dostal do Slavie. Prošel mládežnickými reprezentačními výběry Nigérie. Společně s Ogbuem si v roce 2019 zahrál také na MS „20“.

Nelze zapomenout na zkušeného 30letého Ivana Schranze. Původně útočník, dnes univerzál, který může nastoupit také záloze, a dokonce na kraji obrany. Proto je „slovenský Olayinka“ oblíbeným hráčem Jindřicha Trpišovského. Stejně jako Lukáš Masopust. Soupisku útočníků doplňuje Stanislav Tecl. Na podzim se v lize dvakrát na pár minut ještě objevil. Postupně se přesouvá do pozice funkcionáře, funguje jako „spojka“ mezi prvním a druhým týmem Slavie. Nastupovat bude zřejmě především za „B“ tým v ČFL, který má za úkol návrat do druhé nejvyšší soutěže.

Hráči „pod čarou“

V „béčku“ Slavie působí jako hrající mentor mladých hráčů 37letý Milan Škoda, legenda Slavie. Také on se pomalu loučí s bohatou hráčskou kariérou. Je však připravený, pokud bude mít „áčko“ nouzi a Trpišovský zavolá, přispěchat pomoci. Určitě by si ještě rád aspoň chvilku zahrál před plnými ochozy v Edenu a vstřelil gól do branky, za niž je tribuna Sever. A kdyby to znamenalo navíc titul… Je to málo pravděpodobné, ale vyloučit to nelze. Fotbal přináší někdy nečekané změny a výzvy.

Jiným případem je 21letý Nizozemec s marockými kořeny Mohamed Ihattaren. „Zlobivé dítě“ z PSV Eindhoven. Kdysi velký talent nizozemského fotbalu. Ve Slavii se snaží po velké pauze o restart kariéry. Má však značný tréninkový deficit a nadváhu. Do Slavie přišel na začátku prosince. Čas ukáže, jestli mu odhodlání a vůle po comebacku skutečně vydrží, či se v tichosti ze Slavie vytratí. Slavia nemá o ztratit. Pokud Ihattaren návrat do vrcholového fotbalu zvládne, bude to velmi atraktivní příběh a velká reklama pro Slavii. V dobré formě by to byl jistě výrazně nadstandardní hráč.

Očekávané odchody

Na odchodu je zřejmě 24letý Aiham Ousou, který na podzim hostoval ve švédském Häckenu. Ve Slavii má kontrakt do léta 2026. Oboustranný zájem už však chybí. Ousou nenaplnil představy slávistů, které do něj byly vkládány. Měl velmi dobrá utkání, ale také v zápasech chyboval, nechal se opakovaně zbytečně vyloučit. Trenérovu důvěru postupně ztrácel. Nyní se rozhodl na asijském šampionátu reprezentovat Sýrii, takže se jeho budoucnost bude řešit zřejmě až po návratu.

Podobně je na tom další stoper, 29letý Taras Kačaraba. Také jeho dny v Edenu jsou nejspíš sečteny. Nejdříve se spekulovalo o angažmá v Saudské Arábii. Nyní se údajně řeší jeho návrat na Ukrajinu. Mluví se o Dynamu Kyjev či Metalistu Charkov. Otazník je nad budoucností 27letého ofenzivního Brazilce Ewertona, který se vrátil z vydařeného hostování v Baníku. Spíše se předpokládá jeho odchod. Je podobným případem jako jeho předchůdce, Srb Plavšič. V 27 letech Slavia nemá moc důvod dále prodlužovat jeho hostování, na kterém se významně finančně podílí. To by nedávalo smysl. Pokud se nyní neprosadí v kádru Slavie, ráda by ho prodala. Baník by ho naopak rád získal, ale nejspíš nedokáže uspokojit finanční představy Slavie. Možná ani hráče. Ewerton tedy odejde spíše na přestup do nějakého zahraničního klubu. Do Teplic odešel 19letý slávistický stoper Ondřej Kričfaluši, který byl v minulé sezoně v kádru „A“ týmu Slavie a podzim strávil ve druholigové Vlašimi.

Odchod dlouholetého asistenta

Mezi odchody je třeba zahrnout i „pravou ruku“ trenéra. Jaroslav Köstl se přesunul k reprezentaci. Bude asistentem Ivana Haška na plný úvazek. Kõstl byl spolu se Zdeňkem Houšteckým a Štěpánem Kolářem dlouholetým členem „realizáku“ Jindřicha Trpišovského, s nímž to táhl deset let. Už od druholigové Viktorie Žižkov přes Slovan Liberec. Od ledna 2017 ve Slavii. Ta ještě náhradu oficiálně neoznámila. V posledních dnech se mluvilo o Milanu Kerbrovi, ze Sigmy Olomouc, kterému je 34 let jako Kõstlovi a před lety pod Trpišovským hrál v Liberci. Možná si ale Slavia nakonec vystačí s vlastními zdroji.

Zdravé jádro týmu… a nejstarší, nejmladší, nejvyšší

Slavia má věkově vyvážený tým se silnou střední generací a řadou mladých hráčů. Jeho české jádro tvoří „rada starších“. Patří do ní Bořil, Holeš, Masopust, Ševčík a Tecl. Sem se řadí i oba brankáři Kolář s Mandousem. Silnou pozici v týmu si nejspíš rychle získá Staněk. Mezi zkušené borce patří také Jurečka a „slovenští bratři“ Schranz s Hromadou. Nelze zapomenout ani na Nizozemce Micka van Burena, který je už v klubu dlouho a mluví dobře česky.

Nejstarším hráčem kádru je Stanislav Tecl, kterému bude v září 34 let. U něj se ale už větší porce zápasů v „áčku“ nepředpokládá. Z těch, kteří by měli opravdu více nastupovat, je nejstarším kapitán týmu Jan Bořil, který dovršil 11. ledna 33 let. Naopak nejmladším hráčem je Ogungbayi, který bude mít dvacet v květnu. Z těch, co hrají častěji, je nejmladším Zafeiris, kterému bude v únoru 21 let.

Nejvyššími hráči Slavie jsou brankáři. 193 cm má Ondřej Kolář a 192 cm Jindřich Staněk. Nejvyšším hráčem v poli není překvapivě ani jeden ze stoperů. O tento primát se dělí dva ofenzivní hráči. 191 centimetrů mají shodně Lukáš Provod a Muhamed Tijani.

Nejtěžším hráčem je také brankář. Jindřich Staněk má při 192 cm výšky údajně 90 kilogramů. Z hráčů v poli má prý nejvyšší hmotnost Tijani. Při 192 cm je to 86 kg.

Cizinci ve Slavii

Pokud nepočítáme slávistické mladíky, kteří kádr při soustředěních a trénincích doplňují, 30členný kádr Slavie momentálně čítá sedmnáct českých hráčů a třináct cizinců. V týmu je africká skupinka šesti hráčů. Nigerijci - Tijani, Ogungbayi a Ogbu. Doplňují je Liberijec Oscar, Gambijec Sinyan a Senegalec Diouf. Dále dva Norové - Zafeiris a Wallem. Tři Slováci - Hromada, Tomič a Schranz. A také dva Nizozemci - van Buren a Ihattaren.

Podzim Slavie ve Fortuna lize

Do největšího počtu zápasů na podzim zasáhli útočníci Chytil a Jurečka (shodně 18 utkání). Následují je Ogbu, van Buren a Tijani (všichni 16 utkání). Nejvíc gólů vstřelil Jurečka (8 branek). Následují van Buren a Chytil s 5 zásahy. Nejvíc asistencí na gól mají Wallem, Jurečka a Provod (všichni 3 asistence). Nejvíce žlutých karet nasbírali Ogbu a Zafeiris (4 ŽK).

Osa týmu pro jaro

Základní osu týmu, na kterou by se měli „nabalovat“ ostatní hráči, by měli na jaře tvořit Staněk - Ogbu - Holeš - Zafeiris (Ševčík) - Chytil (Jurečka).

Megalomanské nákupy se nekonají

Zatím vše nasvědčuje tomu, že Slavia nebude s příchodem nového majitele zásadně měnit strategii. A to je dobře. Změnou by mělo být především, že nebude předčasně hráče prodávat, aby „zalepila díry“ v rozpočtu. Prodeje hráčů by měly přicházet až tehdy, když „uzraje čas“. Nebo v jiných případech, když hráč nebude mít na Slavii potřebnou výkonnost. Slavia má kvalitní tým. Potřebuje mu dát především čas na sehrání.

Doplnila ho o 27letého zkušeného Staňka, který bude v bráně jedničkou. 24letého levého obránce či záložníka Zmrzlého, který by měl atakovat místo v základní sestavě. Na post levého obránce či wing beka přichází také 19letý nadějný Diouf.

Žádné nesmyslné, megalomanské nákupy se tedy s nástupem nového majitele nekonají. Je vidět, že management Slavie, v čele s Jaroslavem Tvrdíkem, se z poučil z chyb, které kdysi provázely nástup čínských majitelů. Nepotvrdily se ani zvěsti o návratu Petera Olayinky. A to je dobře. Olayinka odvedl ve Slavii velmi dobré služby, ale je potřeba už jít dál.

Nový majitel, nová etapa klubu

V historii každého tradičního klubu jsou lepší a horší etapy. Tak je tomu i v případě Slavie. V posledních letech byla sportovně úspěšná. Nyní se vrátila do „českých rukou“ a zbavila se nálepky „čínský cirkus“, kterou jí častovali fanoušci soupeřů. Slávisté věří, že Pavel Tykač a jeho rodina přinášejí Slavii dlouholetou stabilitu a rozvoj. To by se mělo projevit nejen u „A“ týmu, ale také v mládežnických kategoriích, včetně realizace nové akademie.

Náročné jaro: Fortuna liga, MOL Cup, Evropská liga

Pokud Slavia postoupí v MOL Cupu přes Spartu a uspěje v osmifinále Evropské ligy, bude to mít hodně náročné, zápasů mnoho, odpočinku minimum. Pokud v pohárech neuspěje, bude zase odpočatější na Fortuna ligu.

Slavia má šanci na double. Na ten si ale „brousí zuby“ také rival z Letné. Los MOL Cupu si „zalaškoval“. Oba pražské kluby svedl dohromady už ve čtvrtfinále. Střetnou se 28.února ve Fortuna aréně v Edenu. Třetí nejvážnější aspirant na vítězství v poháru, plzeňská Viktorie, hraje čtvrtfinále stejný den v Jablonci.

Slavii čeká 7. a 14.března také osmifinále Evropské ligy, které si zajistila jako vítěz základní skupiny. Bude čekat na soupeře, který vzejde z předkola play off. To se bude naopak už týkat pražské Sparty, která nastoupí 15.února v Istanbulu na stadionu Galatasaray. Odveta je o týden později na Letné.

Slavia ztrácí ve Fortuna lize po podzimu na vedoucí Spartu pět bodů. Má však o zápas méně. Ligu zahájí v neděli 11.února v Edenu s Jabloncem. Už ve středu 14.února jede na odloženou dohrávku 17.kola do Zlína. V neděli 18.února do Karviné a o týden později má doma Pardubice. Poté následuje kuriózní „dvojboj“ se Spartou. Ve středu 28.února už zmíněné čtvrtfinále MOL Cupu a hned v neděli 3.března ligový duel na Letné.

Ligový titul novému majiteli k narozeninám?

Miliardář Pavel Tykač bude mít 15. května šedesátiny. Nadstavbová část Fortuna ligy končí o deset dní později. Stejně tak finále MOL Cupu bude v květnu. Je jasné, jaké dárky by si nový majitel fotbalové Slavie od svých hráčů k životnímu jubileu nejspíš moc přál. Zatímco pod čínskými majiteli byly veřejné ambice v poslední době skromnější, Slavia nyní nemůže jít do jara s jinými než nejvyššími cíli. Těmi jsou vítězství ve Fortuna lize a MOL Cupu.

Jaro bude rozhodně zajímavé.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz