Správně nabroušený nůž, kterému věnujete čas a péči, vám bude sloužit třeba i několik desetiletí. To platí pro nože kuchyňské i outdoorové. Ať už hledáte nůž do kuchyně nebo do přírody, výběr se uspěchat rozhodně nevyplatí uspěchat. Jaké typy nožů existují a co byste o nich měli před nákupem vědět?

Základní typy nožů

Nůž je jeden z nejstarších lidských nástrojů s historií delší než dva miliony let. Jedná se o jeden z nejuniverzálnějších nástrojů, který alespoň v nějaké podobě vlastní každý.

Nože se dělí do několika základních typů podle jejich využití:

  • multifunkční nože (také je můžete najít pod názvem nástrojové nože),
  • kuchyňské nože (včetně těch jídelních),
  • lovecké nože,
  • bojové (nebo také útočné) nože,
  • břitvy,
  • nože pro speciální použití (například soustružnické).

Zavírací nebo s pevnou čepelí?

Dále si můžeme nože rozdělit na skladné zavírací nože, které jsou skvělé na turistiku a na nože s pevnou čepelí. 

Nože s pevnou čepelí jsou o poznání větší a hodí se především na hrubou práci, (rybo)lov a další činnosti, u kterých se neobejdete bez velké čepele. Nevýhodou je jejich velikost. Na rozdíl od zavíracího nože nemůžete nůž s pevnou čepelí jen tak hodit do batohu nebo do kapsy

Pokud často cestujete do zahraničí, počítejte také s tím, že si ho jen tak někam nevezmete – například v Německu platí zákaz nošení nožů s čepelí delší než 12 centimetrů.

Základní anatomie nože

Při výběru nože se setkáte s různými termíny. Co znamenají?

  • Čepel je pracovní část nože zakončená špičkou a hrotem.
  • Špička (tip) je přední část nože zakončená hrotem.
  • Hrot je samotné zakončení ostré části nože, které určuje jeho penetrační vlastnosti. Podle umístě hrotu a tvaru čepele je možné poznat, k čemu je konkrétní nůž určený.
  • Výbrus (grind) je plocha ve spodní části čepele nad samotným ostřím. Určuje především řezné vlastnosti a úhel ostří.
  • Ostří (fazeta) je spodní ostrá část nože, kterou používáme ke krájení / řezání apod.

Další důležitou částí je rukojeť, která slouží k manipulaci s nožem a skládá se z hlavní, úchopové části, které se říká jílec a z hrušky neboli zakončení rukojeti.

Tato „anatomie nože” je skutečně pouhým základem. U nožů se podle jejich typu můžeme setkat také např. s falešným ostřím, které se nachází na tupé straně (neboli hřbetu) čepele. Falešné ostří jak jeho název napovídá není ostré, ale v případě potřeby ho můžete nabrousit a použít. 

Některé nože mají záštitu, která brání sklouznutí prstů a pořezání při práci. 

Každý typ nože se svou anatomií trochu liší (například u zavíracích nožů můžeme najít trn na otevírání a pojistku proti zavření, u záchranářských nožů pak najdeme speciální řezací hák na bezpečnostní pásy nebo hrot na rozbíjení skla), ale tento základ zůstává u všech nožů stejný.

Tvary nožů

Určení nože určuje především tvar jeho čepele.

Nejoblíbenější tvary čepelí nožů jsou:

  • Clip point. Nejrozšířenější tvar čepele zavíracího nože, který poznáte podle odseknutého hřbetu, často s falešným ostřím.
  • Drop point má klesající hřbet čepele směrem ke špičce. Jeho popularita spočívá především ve velmi snadné údržbě.
  • Spear point se podobá drop pointu, ale kromě ostří má ostrý i hřbet

Mezi další typy patří:

  • Tanto s velmi odolnou špičkou.
  • Wharncliffe skvělý na řezání, horší na bodání.
  • Talon neboli „spár” kromě vojáků mohou pro jeho speciální tvar využít třeba i houbaři.

A pak je tu ještě tzv. straight blade. Tento tvar je naprostá klasika nejen u zavíracích nožů. Tento tvar čepele mají i kuchyňské nože nebo oblíbené „švýcaráky”. Jedná se o naprostou a univerzální klasiku, se kterou rozhodně nesáhnete vedle. 

Jak vybrat nůž na turistiku i na chatu?

Hledáte dokonalý nůž do kempu, na outdoorové výlety nebo na chatu? Teď už máte asi trošku představu, ale přece jen si to trochu shrneme.

Multifunkční nůž vás nezradí v žádné situaci

Nástrojové neboli multifunkční nože jsou naprostý základ, který by neměl chybět ve výbavě žádné moderní ženy ani muže. Pro „multitooly” byla ještě donedávna téměř synonymum švýcarská firma Victorinox, dnes je ale ve špičkové kvalitě vyrábí také Sog nebo Gerber.

Na nástrojovém noži najdete skutečně vše, co můžete (nejen) v přírodě potřebovat a to v ve velikosti, která se jak nic vejde klidně do kapsy.

Nůž s pevnou čepelí jako skvělý pomocník na chatu i do kempu

Dlouhá a pevná čepel je praktická v případě, že potřebujete postavit přístřešek, nahradit s ním sekeru, připravit si pořádnou večeři a zastat v podstatě jakoukoliv zálesáckou práci od lovu až (s trochou nadsázky) po stavbu srubu. 

Zavírací nůž – základní výbava každého turisty

Přijde vám multifunkční nůž pro vaše potřeby možná až trochu „moc” a nůž s pevnou čepelí se vám nechce po výletech tahat, nebo cestujete do zahraničí, kam vás s velkým nožem ani nepustí

Pak je jasnou volbou kompaktní, praktický a skladný zavírací nůž, který přijde v přírodě vhod nejen při krájení lovečáku, ale také v různých nečekaných situacích, jako je např. ošetření zranění nebo i ta stavba improvizovaného přístřešku.

Alespoň základní zavírací nůž by rozhodně neměl chybět ve výbavě žádného turisty, který jde byť jen na hodinovou procházku do přírody. Nikdy totiž nevíte, co se může stát a kdy může nožík přijít skutečně vhod.

Přečtěte si, jak zavírací nůž vybrat podle jeho materiálu, délky čepele i otvírání.

Tip: Nezapomeňte, že si u nás můžete vybrat i ty nejkvalitnější kuchyňské nože, které promění vaření v naprosto jiný zážitek. A to nejen v kempu, ale i v té nejmodernější domácí i profesionální kuchyni

Jak se starat o nože, aby co nejdéle vydržely

Dlouhá životnost nože záleží nejen na jeho kvalitě, ale velký vliv má i to, jak se o nůž staráte. Od broušení, po čištění a skladování až po používání správných materiálů jako podkladu pro krájení. 

Jak správně nabrousit nůž 

Možná nejdůležitější otázkou, na kterou tu ale najdete odpověď je, jak nabrousit nůž tak, aby byl opravdu ostrý a hlavně abyste ho při broušení nepoškodili. K tomu budete potřebovat profesionální brousek nebo ocílku. 

Jak nabrousit nůž pomocí ocílky

  • Broušení pomocí ocílky je vhodné především k pravidelnému krátkému dobrušování.
  • Nejvyšší kvalitu broušení dosáhnete prostřednictvím japonského (vodního) kamene, jeho použití však vyžaduje poměrně velkou zručnost a především praxi. 

Jak nabrousit nůž pomocí vodního kamene

  • Nejjednodušší broušení budete mít naopak se základním jednoduchým ostřičem nožů, kterým stačí nůž několikrát protáhnout a je nabroušeno. Při broušení si však nemůžete zvolit úhel a hrubost broušení a výsledek tak bude spíše provizorní. 

Pokud se na broušení nože necítíte, nebojte se využít profesionálních služeb, díky kterým budete mít jistotu, že váš nůž zůstane v té nejlepší formě. 

Čištění a skladování nožů

Kuchyňské i zálesácké nože potřebují také pravidelně čistit. Zavírací nože je vhodné čas od času i promazat speciálním olejem na zavírací nože. Čas na promazání poznáte podle toho, že se nůž hůře otevírá.

Jaké jsou další obecné zásady pro čištění nožů?

  • Nože všeho typu byste měli udržovat v suchu, abyste předešli případné korozi.
  • Kuchyňský nůž je i během používání vhodné pravidelně utírat vlhkou utěrkou.
  • Většinu nožů byste neměli mýt v myčce. Ani pokud to jejich výrobce schvaluje.
  • Používejte nože na to, k čemu jsou určené (to platí především, ale zdaleka nejen pro kuchyňské, pokud budete používat např. talon k ukrojení uheráku, sice ho nepoškodíte, ale poměrně snadno byste mohli poškodit sebe).
  • Při skladování by se nože neměly vzájemně dotýkat svých ostří nebo jiných kovových předmětů.

Kvalitní nůž je praktický nástroj, který vám udělá radost a poslouží vám v bezpočtu situací. Nepodceňujte jeho potřeby a svou životností a službou se vám časová investice do péče ještě stokrát vrátí.