Festival Cyklocestování, ledové sochy, plesová sezóna... Vybírejte z našich tipů

11. leden 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Cyklocestování

Do Frýdku-Místku vás pozveme na dvoudenní Festival Cyklocestování. Tradiční cestovatelský festival se uskuteční už posedmnácté na plátně a v prostorách Nové scény Vlast. V pátek 12. a v sobotu 13. ledna se tak můžete těšit na besedy, promítání i workshopy a samozřejmě zážitky z různých koutů světa.

Hlavním programem bude projekce švýcarského dálkového dobrodruha Davida Brandenbergera o jeho pětileté cyklocestě kolem světa na tříkolce poháněné solární energií.

Za tahák festivalu lze určitě považovat projekci světoběžníka a diplomata Zdeňka Lyčky o jeho až neuvěřitelných výpravách na kajaku. Pro milovníky alpských cyklostezek je tu pak beseda Martina Stillera, který s dětmi a kamarády povypráví o horském okruhu skrz čtyři alpské země – Rakousko, Itálie, Švýcarsko a Německo.

Podrobný program a praktické informace najdete na webu cyklocestovani.cz.

Festival Cyklocestování

Český Těšín a velké klání v badmintonu
V Českém Těšíně můžete fandit sportovcům na třídenním klání v badmintonu. 45. ročník Těšínského poháru – Memoriálu Standy Krauze pořádá Oddíl badmintonu TJ Slavoj v nové sportovní hale ve Svojsíkově aleji. V pátek ve 13 hodin začíná kvalifikace, hlavní soutěž pak startuje v sobotu v 9 hodin a zápasy semifinále a finále v neděli dopoledne. Vidět můžete špičkovou hru předních českých hráčů.

Florbalový turnaj ve Štěpánkovicích
Novoroční florbalový turnaj je sobotní pozvánkou do Štěpánkovic. Pořádá ho Sbor dobrovolných hasičů pro dobrou věc, výtěžek turnaje a dobročinné sbírky bude věnován dětskému oddělení Slezské nemocnice Opava. První ročník hasičského turnaje, s mezinárodní účastí družebních sborů, začíná v 9 hodin v tělocvičně základní školy.

Pohádkové postavy
Na dětské maškarní odpoledne nazvané Pohádkové postavy vás pozveme v sobotu do malé tělocvičny Základní školy v Hradci nad Moravicí. Program začíná v 15 hodin. Těšit se můžete na tvořivou dílnu, soutěže i klání o nejlepší masku. Akci pořádá Dance Studio Opava.

Tříkrálový turnaj v sálové kopané
A v Dobré se v sobotu koná Tříkrálový turnaj v sálové kopané, který pořádá místní TJ Sokol společně s obcí. Fandit můžete od 8 hodin ve školní tělocvičně.

Plesová sezóna

Myslivecký ples pořádá v pátek Myslivecké sdružení Píšť – Hůrky. Začíná ve 20 hodin v sále Kulturního centra obce. K tanci a poslechu hraje kapela Duo Mistrál.

Tradiční hasičský ples pořádá v pátek Sbor dobrovolných hasičů Žimrovice. Místem konání je Areál dobré pohody Žimrovice, akce začíná v 19 hodin. K tanci a poslechu hraje skupina Žádný Ostych.

Na 12. obecní ples vás pozveme do Petrovic u Karviné. Akce se koná v pátek se začátkem v 19 hodin v Kulturním centru. Pobaví vás Taneční skupina UFO, kouzelnická show i půlnoční losování o atraktivní ceny v tombole.

Obecní ples v sobotu pořádá obec Dobrá. Koná se od 19 hodin ve společenském sále při základní škole. K poslechu a tanci zahraje kapela La Fiesta Band.

V Petřvaldu u Karviné se v sobotu koná 1. ročník Rockového plesu. Program začíná v 19 hodin v kulturním domě. Hraje kapela Vize a moderuje Jirka Basta. Čeká vás bohatá tombola a netradiční raut.

Myslivecký ples

Novoroční koncert Moniky Absolonové
Monika Absolonová zazpívá v sobotu na Novoročním koncertě, který začíná v 15 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Hlučíně. Doprovodí ji pianista Ondřej Hájek.

Niké Vopalecká ve Sky Music Clubu
Niké Vopalecká vystoupí v sobotu od 20 hodin na koncertě v Ostravě. Zpěvačku, hudební skladatelku a aranžérku doprovodí špičková čtyřčlenná kapela, prezentovat se bude vlastní tvorbou i aranží převzatých písní. Poslechnout si je můžete ve Sky Music Clubu.

Hravé čtení o umění s Veronikou Chmelařovou
BooKafe Nový Jičín zve v sobotu na Hravé čtení o umění s Veronikou Chmelařovou. Těšit se můžete na workshop s autorskou knihou Od Venuše po atomy. Akce začíná v 10 hodin.

Ledové sochy na Pustevnách

Na Pustevnách v Beskydech v sobotu 13. ledna začíná tradiční výstava ledových soch, tentokrát na téma Noemova archa. Galerii ledových soch letos tvořilo sedm řezbářů z Česka a Slovenska.

Otevírací doba stanů se sochami je denně od 9 do 16:30. Sochy jsou k vidění do 4. února. Informace o vstupném, dopravě a další praktické informace najdete na webu pustevny.cz/ledove-sochy.

Čtěte také

Fotografická výstava Malebné Beskydy
Město Příbor a Fotoklub Příbor zvou na výstavu fotografií nazvanou Malebné Beskydy z díla Kamila Übelauera. K vidění je v chodbě v přízemí piaristického kláštera v Příboře. Prohlédnete si ji do 4. března.

Přednáška sběratele betlémů
Do výstavní síně frýdeckého zámku vás pozveme na nedělní přednášku sběratele betlémů Jaromíra Tlustého. Dozvíte se zajímavé informace o sbírce betlémů z Afriky, Jižní Ameriky a Asie. Zároveň si výstavu betlémů můžete naposled prohlédnout. Akce začíná v 15 hodin.

100 let Velké Ostravy
Na náměstí Ostrava-Jih si do konce ledna můžete prohlédnout putovní výstavu z dílny Archivu města Ostravy, která upomíná na 100. výročí Velké Ostravy. Informační panely prezentují řadu fotografií, mapek a grafů, které dokládají její přípravy, vznik a vývoj.

autoři: Petra Štrymplová , tif
Spustit audio