InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: České reprezentanty čeká generálka na světový šampionát. Mistrovství republiky v Táboře ozdobí souboj Boroše se Štybarem

PRAHA/TÁBOR - Třiasedmdesáté MČR v cyklokrosu hostí v neděli 14. ledna Tábor. Tuzemský šampionát bude poslední ostrou přípravou na světový šampionát, který uvidí fanoušci ve sportovním areálu Komora o prvním únorovém víkendu. Mezi favority na zisk českého titulu patří Táborák a držitel tří posledních prvenství Michael Boroš, za největšího soupeře by mu měl být trojnásobný mistr světa v elitní kategorii Zdeněk Štybar. Do pořadí na bedně bude chtít jistě promluvit i Adam Ťoupalík. V barvách ČEZ Cyklo Teamu Tábor byli v pátek 12. ledna přihlášeni junioři Jan Janout a Tomáš Kraus, mezi ženami Simona Rusínová a mezi muži Tomáš Bakus, Václav Dostál, Matyáš Fiala, Pavel Jindřich, David Uher, Šimon Vaníček a Matěj Vik. Na startu se objeví i zástupci klubu Jihočeské naděje.

 

U příležitosti konání letošního MČR proběhla v úterý 9. ledna tisková konference v pražské restauraci U Medvídků, kde kromě trenéra české cyklokrosové reprezentace Petra Kloučka promluvili mimo jiné předseda Českého svazu cyklistiky Petr Marek, předseda komise cyklokrosu Českého svazu cyklistiky Petr Balogh, šestinásobný mistr České republiky v cyklokrosu Michael Boroš a zástupci jihočeského regionu.

Úvodní slovo si vzal Petr Balogh. „Mistrovství České republiky v cyklokrosu se bude konat v Táboře už po šesté. V celkovém účtování je to už třiasedmdesátý tuzemský šampionát," zmínil na začátek Balogh a připomněl, jaké hvězdy se šampionátu v minulosti účastnily. „Startovala legenda Zdeněk Štybar a současný mistr republiky Michael Boroš. Právě mezi nimi očekávám velký souboj, protože Štybar vede v počtu českých titulů nad Borošem 7:6, ten ho tak může dohnat," zmínil zajímavý rozměr šampionátu Balogh.

Příprava na MS

Na cyklokrosaře čeká hned po MČR v Táboře reprezentační soustředění. „Proběhne na Komoře a naši reprezentanti mohou dále trénovat na mistrovské trati. Závodníci se budou připravovat na mistrovství světa, které bude pro diváky mimořádně atraktivní. Čeká na ně deset tribun, přičemž šest je oboustranných," doplnil cyklokrosový šéf Balogh.

Vrchol sezony

Petr Marek okomentoval průběh pomalu končící cyklokrosové sezony. „Proběhla ve standardní kvalitě a na vysoké sportovní a společenské úrovni. Na MČR se hodně těším, stejně tak na následné mistrovství světa. Únorový šampionát je pro Český svaz cyklistiky vrcholem letošní sezony. Věřím, že bude mrznout, jak si většina činovníků přeje," prohlásil prezident Českého svazu cyklistiky.

Největší akce

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Pavel Hroch zdůraznil, že cyklokrosový šampionát je pro kraj velkou událostí. „Proto mé poděkování patří organizátorům, cyklokros je pro Tábor největší akcí. Věřím, že Michael Boroš se stane po sedmé mistrem republiky. Třeba se mu zadaří i na mistrovství světa a bude na bedně i na něm. Samozřejmě budu povzbuzovat i Kristýnu Zemanovou," řekl Hroch.

Patřičná atmosféra

Táborský starosta Štěpán Pavlík oznámil, že ve městě už je zjevná patřičná atmosféra. „Mistrovství České republiky je vítanou generálkou na mistrovství světa, na které se moc těším. Všechny organizační složky si o víkendu naposledy vyzkouší, co to obnáší. Vyladíme mouchy, které mohou nastat. Doufáme, že vše klapne," řekl starosta Pavlík.

Komu fandit?

Doplnění nabídla místostarostka města Tábora Lenka Horejsková. „Mistrovství republiky je ostrá zkouška. Trať už je postavená a dobře připravená i pro diváky. Fanoušci si ji mohou prohlédnout, aby pak věděli, odkud mohou závodníky na světovém šampionátu nejlépe sledovat," zmínila Horejsková, která má však při fandění českým závodníkům velké dilema. „Jsem dlouho fanynka Zdeňka Štybara, Michael Boroš je ale Táborák. Fandím tedy oběma, ať vyhraje lepší," dodala Horejsková, podle které bude MČR unikátním zážitkem.

Dosavadní výkony

Trenér reprezentace Petr Klouček má v letošní sezoně největší radost z výkonů a výsledků třiadvacítkářky Kristýny Zemanové. „V průběhu Světového poháru prokázala dobrou výkonnost, do formy se dostává i Michael Boroš. Michael měl v posledním závodu těžký pád hned v prvním kole, nicméně zajel pěkný závod. Kvalitní výkony podává i junior Kryštof Bažant, který už byl v závodech Světového poháru i na stupních vítězů. Juniorky máme dvě v první desítce, třetí nejlepší se pohybuje okolo 14. místa," zhodnotil výkony Klouček.

Štybarova forma

Český trenér prozradil, jak ovlivní nominaci na světový šampionát právě MČR. „Někteří už nominační kritéria splnili, pro většinu bude ovšem MČR klíčový závod. Zdeněk Štybar nemá ještě optimální formu, nicméně do světového šampionátu zbývají ještě tři týdny. Zdeněk se připravuje svědomitě a světový šampionát je pro něj rozhodující, nikoliv MČR," prozradil Klouček.

Špičková trať

Reprezentační trenér si před týdnem prohlédl podrobně trať. „Už je připravená a myslím, že organizátoři se chtějí vyrovnat trati, jaká byla loni v Hoogerheide. V rámci přípravy se ho snaží asi i překonat. Trať je špičkově připravená a jsem rád, že naši závodníci na ní zažijí v rámci MČR generálku před světovým šampionátem," zakončil Klouček.

Lákavá výzva

Šestinásobný mistr České republiky Michael Boroš by mohl získat sedmý titul, kterým by se vyrovnal Zdeňku Štybarovi. „Je to samozřejmě lákavé vyrovnat se legendám Štybarovi či Šimůnkovi, ale nevytvářím v tomto směru na sebe zbytečný tlak. Zatím o souboji se Štybarem na MČR nepřemýšlím. Doufám, že to bude zajímavý závod pro nás i pro diváky. Na Světovém poháru jsem předvedl docela dobrý výkon a doufám, že gradovat bude na mistrovství světa," řekl Boroš.

Dva kilometry od tratě

Český šampion z posledních tří let je rád, že se oba šampionáty pojedou v jeho domovském Táboře. „Také díky tomu se na závody nesmírně těším. Zázemí je nejvíc, co může závodník mít. Pokud startujete doma, je to velké plus. Na trať to mám asi dva kilometry," zmínil Boroš.

Boroš chce bláto

Novou verzi tratě Boroš ještě nevyzkoušel. „Chystám se na ni teď v týdnu. Bude asi hodně podobná jako v minulosti, velkými změnami asi neprošla. Co se týká počasí, přál bych si, aby se jelo na uklouzané trati, bláto mám rád. Sníh bych úplně nemusel, mám rád pořádný těžký cyklokros na bahně," zakončil Michael Boroš.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace