Za potíže zemědělců může Merkelová, tvrdí německá vláda

990
zemedelcu
Foto: LsV Deutschland e.V.

Němečtí farmáři dnes [12.1.] znovu zablokovali klíčové dálniční nájezdy po celé zemi, aby protestovali proti zrušení daňového zvýhodnění dieselu u zemědělců. Do Norimberku se pak v sedmi proudech vydaly kolony asi dvou tisíc traktorů.

Cílem zemědělců je norimberský areál pro slavnosti, kde organizátoři očekávají až 8 000 demonstrantů. Německá policie předem varovala řidiče, aby se připravili na možné zácpy a další dopravní komplikace. Zablokovány jsou také dálniční přivaděče v okolí.

Účast na akci v Norimberku, která potrvá do odpoledne, přislíbil bavorský konzervativní premiér Markus Söder [CSU]. Ten podobně jako ostatní konzervativní premiéři z jiných spolkových zemí farmáře v jejich protestech proti vládě sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze podpořil.

„Vládní koalice už nemá sílu, aby problémy překonala, a kancléř problémy ignoruje a zamlčuje. […] Potřebujeme zásadní změnu. Předčasné volby by byly správnou cestou. Vládní koalice by měla požádat německý národ o důvěru,“ uvedl již dříve Söder na adresu vlády sociálních demokratů [SPD], Zelených a liberálních svobodných demokratů [FDP].

Nynější akční týden, jak blokády a protesty zemědělci nazývají, vyvrcholí v pondělí 15. 1. velkou demonstrací v Berlíně u Braniborské brány. Farmářům přislíbili podporu autodopravci a řidiči nákladních vozů, kteří do německé metropole v pondělí rovněž přijedou.

Za protesty zemědělců může Merkelová, tvrdí vláda

Spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir [Svaz 90/Zelení] dnes [12.1.] v ranním pořadu veřejnoprávní televize ZDF připsal spoluodpovědnost za hněv zemědělců předchozí vládě, kterou vedla konzervativní kancléřka Angela Merkelová [CDU].

„Nemyslím si, že by to vše bylo kvůli dieselu pro zemědělství,” řekl Özdemir.

Poznamenal, že farmáři po desetiletí dostávali sliby od předchozích vlád, které ale nebyly dodrženy. Avšak protesty vyvolal až krok současné německé vlády, který ukončuje podporu dieselu pro zemědělce a daňové osvobození zemědělských vozidel. Vláda ale následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila, když například schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství. Podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zcela zastavit. Zemědělci to odmítají a trvají na odvolání všech škrtů.

Ukrajinské obilí rozložilo unijní trh, píše The New York Times

Protesty v zemi tak nadále pokračují. Velké blokády dnes zemědělci uspořádali i v Sasku na nájezdech na dálnicích z Drážďan do Saské Kamenice, do Zhořelce a Berlína. Neprůjezdné jsou i dálniční nájezdy mezi saským Plavnem a bavorským Hofem a na dálnici ze Saska do Durynska. Problémy ohlásila policie rovněž na dálnici A11 z Berlína do polského Štětína.

Tento týden v pondělí kancléř Scholz jednal s představiteli braniborských zemědělců, podle kterých vyjádřil ochotu jednat. Rozhovory nově zemědělcům nabídli zástupci parlamentních frakcí vládních sociálních demokratů [SPD], Zelených a liberálních svobodných demokratů [FDP].

Protesty v Německu podporují čeští zemědělci

Agrární komora České republiky [AG ČR] tento týden vyjádřila podporu protestům německých zemědělců. Podle ní škrtům v dotacích a daňových úlevách čelí i farmáři v Česku. A i oni zvažují protesty.

„Bedlivě situaci v Německu sledujeme a jsme s tamními zemědělci stoprocentně solidární. Potýkají se totiž s podobnými problémy jako naši chovatelé a pěstitelé. Čelí škrtům v dotačních podporách pro tento náročný obor, rostoucím nákladům na energie, které prodražují výrobu potravin, zatímco jejich příjmy klesají. A zároveň čelí levným dovozům zahraniční produkce a mnoha dalším potížím,“ uvedl prezident AG ČR Jan Doležal.

Jednotný zemědělský trh v EU neexistuje, říká Jandejsek

Není možné na zemědělce neustále klást nové požadavky a omezení, které jinde ve světě nejsou, otevírat trh bezcelním dovozům, a tak házet přes palubu místní zemědělce,“ dodal.

Nejlepší by bylo podle něj v celé Evropě začít od nuly. To znamená zrušit dotace, stejně jako pro zemědělce už nepochopitelnou celou unijní zemědělskou politiku. Problém podle něj spočívá i v dovozu zemědělských komodit z Ukrajiny, který vadí českým, polským, slovenským a maďarským zemědělcům. Ostatně i proto zemědělci často blokují hraniční přechody s Ukrajinou.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. I naivní Němci mají svého Babiše .. že by se učili u arogantního faráře ? Německo tolik let rádo naslouchalo důstojnici Stasi, kterou mělo “napíchnuté” CIA-FBI do poslední chvíle a nyní pokrytecky …

  2. Ano. Pro každou sortu komunistů – ať se sami nazývají jakkoliv – je vždy překvapením, když se ten “pracující lid”, pro který přece oni vše dělají nejlíp, ozve a vyjde do ulic. I v Německu byla první reakce stejná a ryze bolševická! Protestující farmáři byli označeni za lůzu, pokoušející se o státní převrat. Je to pořád stejné! 1) velké a nesmyslné plány za cizí peníze – 2)cizí peníze dojdou – 3)plány se ruší, prachy jsou v háji – 4)ožebračený lid jde do ulic. Kdepak asi udělali soudruzi z Německa chybu?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here