Hlavní obsah

Spojenci útočili na Húthíe z moře i ze vzduchu. V záloze jsou i speciálové

Záběry ze startu i útoků letadel na jemenské povstalce zveřejněné americkými a britskými úřady.Video: AP

 

Reklama

Spojené státy a Velká Británie při úderu na Húthíe v Jemenu použily lodě, ponorky i letouny. V nedalekém Džibutsku jsou připravené i týmy speciálních pozemních jednotek.

Článek

Po opakovaných výzvách k ukončení napadání obchodních lodí a výhrůžkách odvetným útokem v pátek Washington a Londýn společně ukázaly, že svá varování myslely vážně, a zaútočily na Húthíe, jemenské šíitské povstalce podporované Íránem.

Z dostupných informací se zdá, že šlo o rozsáhlý útok. Spojené státy oznámily, že použito bylo přes 100 kusů řízených střel různého druhu. Pro srovnání dodejme, že když vypálí sto raket Rusko na Ukrajinu, mluví se o jednom z největších útoků války.

Americká televize CNN ve svém přehledu pro útok využitých zbraní uvádí, že využita byla americká jaderná ponorka, neznámý počet amerických válečných lodí nasazených v oblasti a britské stíhačky Typhoon.

Konkrétně měla být k útoku použita ponorka schopná odpalovat řízené střely USS Florida. Plavidlo na jaderný pohon podle CNN vyniká svou palebnou silou. Může nést až 154 řízených střel Tomahawk , což je asi o 50 % víc, než mají americké raketové torpédoborce, a čtyřikrát víc než nejmodernější americké útočné ponorky.

Foto: Námořnictvo USA/Wikimedia Commons

Odpálení střely Tomahawk z ponorky USS Florida na snímku zveřejněném americkým námořnictvem v roce 2003.

Pentagon dále uvedl, že kromě Floridy se na útoku podílela i americká hladinová plavidla, která stejně jako ponorka pálila střelami Tomahawk. CNN k tomu dodává, že není známo, kolik lodí se zapojilo, ale v Rudém moři se jich mělo už delší dobu pohybovat hned několik.

Nejpravděpodobnější je, že byl využit torpédoborec třídy Arleigh Burke. Torpédoborce jsou dnes už poněkud nevhodné označení pro tento druh lodí, protože kromě torpéd jsou vyzbrojené právě i raketami schopnými zasahovat cíle na pevnině. Tomahawků má tento typ torpédoborce k dispozici asi 70.

Britové podle ministerstva obrany použili čtyři víceúčelové letouny Typhoon, které měly na Húthíe zaútočit naváděnými pumami Paveway IV s půltónovými hlavicemi. Podle AP britské letouny vzlétly ze základny na Kypru a ministerstvo také dodalo, že s nimi letěl i vzdušný tanker Voyager, který bojovým letounům prodloužil dolet.

Kde mimo jiné americké a britské síly útočily?

Podle videa zveřejněného americkou armádou se do akce zapojilo i několik letounů startujících pravděpodobně z letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower.

Celkem měla společná operace vyústit v útok na 60 cílů na 16 různých místech. Těmi měly být radarové systémy, protivzdušná obrana, sklady a odpaliště dronů a raket Húthíů.

V britském bulvárním deníku Daily Express se už minulý týden objevila informace, že podle jeho zdrojů jsou v nedalekém Džibutsku připraveny i speciální jednotky britské SAS a SBS. Tým má čítat asi 80 mužů a jeho hlavním úkolem mají být útoky na lodě povstalců pomocí blíže nespecifikovaných „malých ponorek“.

Húthíové už oznámili, že je úder od útočení na obchodní lodě v Rudém moři neodradí. Vlastní útoky, trvající asi poslední dva měsíce, jsou podle nich reakcí na podporu Izraele některými zeměmi v jeho válce v Pásmu Gazy.

Reklama

Doporučované