Dva české týmy v Lize mistrů. Je to skvělé i pro extraligu, říká volejbalový trenér

Přidat na Seznam.cz

Český mužský volejbal má v probíhající sezoně zastoupení hned dvěma týmy v prestižní Lize mistrů. A vedou si zdatným způsobem. Lvi Praha už figurují na druhém místě tabulky v základní skupině, které bude znamenat postup do play-off.

Ilustrační snímek je ze sportovní haly UNYP Aréna v Praze, kde hrají Lvi Praha domácí zápasy včetně Ligy mistrů (2023).

Dobrou vizitku představují pro českou extraligu i výsledky Jihostroje České Budějovice v další ze skupin soutěže.

V pohárové Evropě startovaly také Karlovarsko, Kladno a Odolena Voda. Počínaní elitních celků na mezinárodním poli sledují i trenéři ostatních extraligových klubů.

Bereme z pohledu extraligy jako velké plus, že české týmy se stávají zajímavými soupeři pro špičku Evropy. Je to skvělé. Vždyť pražští Lvi odvádějí skvělou bilanci a mají obrovskou šanci postoupit dál. To se promítá i do klubového žebříčku ve prospěch českého volejbalu,“ říká nadšeně Ondřej Žaba, hlavní trenér extraligového týmu SKV Ústí nad Labem.

Fakt, že přední české celky jsou v extralize takříkajíc výkonnostně odskočené od středu tabulky, vnímá Žaba jako realitu.
„Že bychom velký a kvalitativní rozdíl mezi první pěticí celků a zbývajícími účastníky považovali za negativum, tak to není. Naopak jsme rádi, že se s nimi můžeme měřit. Myslím, že konfrontace s nejlepšími má být motivací pro všechny. Hráči vidí, že když budeme chtít být také lepší, tak pro to musí něco udělat v tréninku a při zápasech. Evropské poháry jsou inspirací a vidinou,“ rozjímal Ondřej Žaba.

Pokud jde o ústecký tým, v nedávné době získal zvučnou posilu. Stal se jí bývalý český reprezentant Tomáš Hýský z Kladna, předtím hrál i za Příbram, Duklu Liberec, Aero Odolena Voda.

Tomáš Hýský je zkušeným hráčem, jehož jsem samozřejmě znal i z dřívějška,“ řekl Žaba na jeho adresu.

Zdroj: autorský článek