InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeský vodárenský svaz udržel cenu vody předané pod inflací

Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

JIŽNÍ ČECHY - Průměrná cena vody předané, kterou Jihočeský vodárenský svaz (JVS) vyrábí a prodává především městům a obcím, se v roce 2024 zvýšila o 5,3 procenta na 22,69 Kč/ m3 bez DPH. Meziročně to je zdražení o 1,15 koruny za tisíc litrů.

„Pro nás je důležité držet vývoj ceny pod aktuální inflací, aby obce a města měly prostor pro vlastní tvorbu ceny vodného a stočného. Jde o dlouhodobý cíl a daří se nám ho zatím držet, i když vnější negativní vlivy na nás dopadají stejně jako na ostatní firmy," říká Antonín Princ, předseda představenstva JVS.

Do kalkulace ceny vody předané se promítá především inflace, která zdražuje nakupované vstupy, zvláště energie a chemikálie, ale i stavební práce a také surovou vodu z římovské nádrže. Ta se poté v úpravně Plav přeměňuje na vodu pitnou, kterou využívá na 400 tisíc obyvatel kraje.

Prodej vody předané, který se ročně pohybuje kolem 16,2 milionů m3, představuje pro JVS prakticky jediný zdroj příjmů. Zejména se z něho financuje, vedle státních investičních dotací, tvorba zdrojů na obnovu a investice vodohospodářského majetku. Ty se v posledních dvou letech pohybují na úrovni téměř 200 milionů korun.

„Aktuální škrty v oblasti státních dotací do vodárenské infrastruktury, bez nichž se rozvoj českého vodárenství neobejde, však mohou vést v příštích letech k výraznému zdražení a tedy i ke korekci naši dlouhodobé cenové strategie. A to v zájmu zachování nutné výše oprav a investic do naší soustavy a potřeb obcí, které trápí nedostatek zdrojů pitné vody pro obyvatele. Věřme proto, že se bude jednat o přechodné opatření, do doby žádoucího ozdravění státních financí," dodává Princ.

Jihočeský vodárenský svaz byl založen v roce 1993 a představuje zájmové sdružení 269 obcí a měst. Jeho majetek tvoří především Vodárenská soustava jižní Čechy, jedna z největších v zemi. Měří 556 kilometrů a na rozloze 6300 km² je na ní napojeno 173 jihočeských měst a obcí.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace