Mysteriózní prostor potemněl. V Lounech vystavuje milovník betonu Polcar

  16:20
Galerie Benedikta Rejta v Lounech představuje uměleckou tvorbu Tomáše Polcara, absolventa pražské AVU v 90. letech. Rozměrná plátna z různých tvůrčích cyklů doplňují jeho sochařská díla. Expozice zabírá dvě podlaží galerie a ukazuje autorovu tvorbu z několika posledních let. Některá díla veřejnost uvidí vůbec poprvé.

Výstava Tomáše Polcara v lounské Galerii Benedikta Rejta. (leden 2024) | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

„Tomáš Polcar je autor, pro kterého je charakteristická barevnost, jež spočívá zejména na černé, bílé, šedé a sem tam trochu červené,“ zmínila kurátorka výstavy Lucie Šiklová.

Expozice tak působí na první dojem temně. Vjem umocňuje mysteriózní prostor galerie, za jejíž podobou stojí architekt Emil Přikryl. Téměř celý interiér je vytvořen z betonu, což je materiál, ze kterého tvoří i Polcar.

„Prostor galerie mám moc rád a těšil jsem se sem,“ prozradil Tomáš Polcar, který řadu let žije a tvoří v bývalé kovárně v obci Slavětín na Lounsku. Odtud má výhled na České středohoří, které jeho tvorbu značně ovlivňuje.

Velkoformátové obrazy zaplňují celé jedno patro galerie. Ve spodním patře jsou pak umístěny Polcarovy betonové artefakty. K vidění jsou zde i monumentální útvary z cyklu Kyklos, které původně vznikly pro prezentaci ve volné krajině. Před vchodem do galerie se nacházejí rozměrné „kruhové placky“ z betonu.

Když Panna Maria žehlí. Galerie vystavuje díla proslulého naivisty Knapa

Název výstavy Soma vychází z Polcarova staršího cyklu. Odkazuje k tématům života, jeho vzniku a zániku či křehké lidské tělesnosti.

Kromě autorových ikonických děl galerie do expozice zařadila i obrazy malované na řeckém ostrově Samothraké, které mohou obdivovatelé umění spatřit vůbec poprvé.

Výstava potrvá do 11. února.

V Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích jsou nyní k vidění díla jednoho z nejuznávanějších a komerčně nejúspěšnějších českých malířů Jana Knapa:

9. listopadu 2023

Autor: