Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Taschlerovi i Mrázkovi jsou po rytmickém tanci v první desítce krasobruslařského šampionátu

Premiérový start na mistrovství Evropy dospěláků si devátým místem po rytmických tancích zapsali Kateřina a Daniel Mrázkovi. Medailové šance drží na páté příčce druhý český pár Natálie a Filip Taschlerovi. Poměrně výraznou první pozici však zaujala italská dvojice Charlene Guignardová a Marco Fabbri. Páteční program v Kaunasu vrcholí soutěží mužů, kde Georgii Reshtenko jako první český reprezentant zvládl tři čtverné skoky. Přímý přenos volných jízd sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Taschlerovi měli před evropským šampionátem více než dvouměsíční závodní pauzu. Naposledy startovali koncem října na Americké brusli, pak je zastavilo partnerovo zranění zad. Místo prosincového republikového šampionátu trénovali a do Litvy přijeli připraveni. V krátkém tanci se známkou 76,68 bodu přiblížili na 23 setin osobnímu rekordu a mohou pomýšlet na vylepšení loňského šestého místa na ME.

"Jsme moc spokojení, kvůli zranění a kratší době na přípravu máme po takovém výkonu radost," uvedl Taschler v tiskové zprávě svazu. "Moc času na přípravu nebylo. Zpátky na ledě jsme byli začátkem prosince, takže to byly přibližně čtyři týdny. Postupně jsme týden od týdne zvyšovali tréninkovou zátěž," doplnila ho jeho sestra.

Na premiérovou vrcholnou seniorskou akci vlétli ve velkém stylu juniorští mistři světa Mrázkovi. Maximum v rytmickém tanci si posunuli o více než tři body na 75,19, takže za svými zkušenějšími reprezentačními kolegy zaostali jen o bod a půl. "Jsme moc rádi za to, jak jsme zajeli. Od mistrovství republiky v prosinci jsme tvrdě pracovali a zlepšili jsme se, tak jsme rádi, že práce, kterou jsme do tréninku dali, se zatím vyplácí," řekla Mrázková.

Do tohoto rozmezí se vešly další tři páry včetně novopečených gruzínských reprezentantů Diany Davisové a Gleba Smolkina, kteří byli ještě předloni sedmí na ME v ruských barvách. Davisová je dcerou kontroverzní ruské trenérky Eteri Tutberidzeové, se Smolkinem žijí a trénují v USA.

V souboji o zlato mají zatím navrch italští třicátníci Guignardová a Fabbri. Za rytmický tanec získali 86,80 bodu a vypracovali si náskok 1,40 bodu před Brity Lilah Fearovou a Lewisem Gibsonem, kteří obhajují stříbro. Přes osmdesát bodů se na šampionátu v Kaunasu dostali ještě domácí Litevci Allison Reedová a Saulious Ambrulevičius. Usadili se díky tomu pevně na průběžně třetí pozici.

Volnými tanci v sobotu od 17:30 vyvrcholí soutěžní program šampionátu.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Kaunasu:

Taneční páry – po rytmickém tanci: 1. Guignardová, Fabbri (It.) 86,80, 2. Fearová, Gibson (Brit.) 85,20, 3. Reedová, Ambrulevičius (Lit.) 80,73, ...5. Taschlerová, Taschler 76,68, 9. Mrázková, Mrázek 75,19.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články