Hlavní obsah

Leverkusen na startu: Schick s Hložkem dostanou důležitější role

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bayer Leverkusen začne v sobotu zápasem v Augsburgu hájit podzimní vedení v německé fotbalové bundeslize a bude se dál snažit živit sen o titulu. Jak důležití při téhle misi budou čeští hráči? Útočník Patrik Schick se při zranění nejlepšího podzimního střelce týmu Victora Boniface dostává do naprosto zásadní pozice, celý Bayer čeká, že jej potáhne góly. Je dobrý předpoklad k tomu, že dosud málo vytížený ofenzivní univerzál Adam Hložek si víc zahraje. Brankář Matěj Kovář bude v lize jistit Lukáše Hrádeckého a šance by se pro něj stejně jako v první části sezony měla otevřít v Evropské lize a domácím poháru.

Foto: bayer04.de
Článek

Schickovo rozpoložení ambice Leverkusenu výrazně ovlivní. Druhý nejlepší střelec bundesligy ze sezony 2021/2022 se velkou část podzimu doléčoval po operaci třísel. Poté ho pozlobil i svalový problém s lýtkem, jenže do závěru podzimu vlétl s obřím elánem a uzavřel ho hattrickem proti Bochumi. Předtím se dvakrát trefil v Evropské lize, jednou v Německém poháru.

„Je jasné, že do Schicka momentálně Bayer vkládá velké naděje. Je v dobré formě,“ říká pro Sport.cz novinář deníku Bild Phillip Arens, jenž dění kolem Leverkusenu bedlivě sleduje. „Musíme si uvědomit, že Patrik byl dlouho zraněný, ale na druhou stranu je teď jiným člověkem. Už i rozhovory dává v němčině, víc se směje. Operace pro něj byla takovým vysvobozením, přestože měl pak i další drobné zdravotní problémy. Pokud bude hrát tak jako na konci podzimu, dá za Leverkusen ještě hodně gólů,“ zmínil německý žurnalista.

„Je připravený hrát celých devadesát minut. Během prosince dobře trénoval, také v posledních dvou týdnech vše absolvoval. Nevynechal jedinou minutu. Je připravený,“ podotkl v pátek trenér Xabi Alonso.

Co Adam Hložek? Jednadvacetiletý rodák z Ivančic se na podzim těžko do sestavy prosazoval, v bundeslize sbíral štěky, nastoupil v ní sice třináctkrát, ale dohromady odehrál jen 81 minut a stačil se trefit proti Darmstadtu. Větší prostor dostával v pohárech, v nichž dal pět branek. Svým způsobem doplácí na svou univerzálnost a také na to, že konkurentům se dařilo. V nedávném přípravném zápase proti Benátkám dvakrát skóroval.

„Přesto si myslím, že se jeho pozice lepší. Je pravda, že v bundeslize v této sezoně ještě nehrál od začátku, ale řekl bych, že už dlouho čekat nebude. Dobře trénuje, očekávám, že ho uvidíme víc,“ usoudil Arens. „Získává sebevědomí, má dobrou střelu, může být větším konkurentem pro Jonase Hofmanna. Přichází dobrá příležitost, aby nastupoval vedle Floriana Wirtze pod útočníkem,“ doplnil německý novinář svůj pohled.

Leverkusen se bude muset v nejbližších týdnech vypořádat s absencemi důležitých hráčů, již odjeli na Africký pohár. Jsou na něm ofenzivní borec Amine Adli (Maroko) a obránci Edmond Tapsoba (Burkina Faso) a Odilon Kossounou (Pobřeží slonoviny). Do toho je zraněný kanonýr Boniface.

Matěj Kovář je v Leverkusenu nadmíru spokojený. Patrik Schick už mu dal na tréninku pár gólů Video: Sport.cz, FAČR

„Na jedné straně je pro Bayer škoda, že tihle hráči chybí, z druhého pohledu je to šance pro ostatní. Trenér Xabi Alonso opakuje, že každý v jeho týmu je důležitý a každý dostane příležitost. Navíc kádr Leverkusenu nabízí hodně možností, je flexibilní, může hrát se třemi stopery nebo čtyřmi obránci,“ poznamenal pro web magazínu Kicker někdejší útočník Bayeru Patrick Helmes.

Posílení se zatím nechystá. Aktuálnímu lídrovi bundesligy bude Boniface chybět kvůli poranění třísel odhadem do začátku dubna. „Teď by stejně chyběl kvůli Africkému poháru,“ podotkl sportovní ředitel klubu Simon Rolfes. „Je to nepříjemné pro nás i pro něj, ale taková situace prostě je. Na podzim jsme moc zraněných neměli, tohle se může stát,“ dodal bývalý záložník Leverkusenu.

I on ukazuje na Hložka. „Za poslední měsíce se zlepšil,“ potvrdil Rolfes slova Arense. Český reprezentant může hrát z křídla, pod hrotem, v minulosti se objevoval v sestavě i jako útočník, ale spíš v roli „falešné devítky“, tedy hráče, který se hodně stahoval níž, a otevíral tak prostor pro křídla. Teď však hraje Leverkusen trochu jiným stylem. „Adam na téhle pozici (útočníka) hrát může,“ přitakal Xabi Alonso.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se Leverkusen během zimy vyzbrojil novým borcem do ofenzivy. Rolfes přiznává, že se na trh dívá, zároveň vylučuje nouzové řešení. „Nejsme pod tlakem, že bychom museli někoho přivést. Ale pokud se naskytne dobrá možnost někoho získat a bylo by to logické, tak můžeme reagovat,“ uvedl kouč.

„Je to otevřené. Pokud by se ještě někdo zranil, měl by klub okamžitě jednat. Ale kromě Patrika je k dispozici právě Adam, který alternativu do útoku jistě představuje. Každopádně si nemyslím, že by přišel ryzí útočník. Až se uzdraví Boniface, byli by tři, a to by bylo trochu hodně. Uvidíme, jak Leverkusen začne, ale je připravený,“ avizoval Arens.

Reklama