Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vzácný rukopis z městského archivu v Plzni je archivní kulturní památkou

13.01.2024 11:00

V plzeňském archivu je nyní celkem sedm archivních kulturních památek, což je nevyšší počet ze všech městských archivů v ČR.

rukopis_archivní kulturní pamatka_MMP

Rukopis Petra Albina s portrétní galerií saských Wettinů se stal kulturní památkou 5. ledna tohoto roku. „Rukopis obsahuje vyobrazení saských kurfiřtů a vévodů z rodu Wettinů spolu s jejich stručnými medailonky, autorem je saský zemský historiograf Petr Albin či v němčině Peter von Weiße, jenž žil v letech 1543 až 1598. Do našeho archivu byl rukopis zakoupen v roce 1970,“ přiblížil novou archivní kulturní památku vedoucí Archivu města Plzně Adam Skála.

Dílo je cenné pro poznání podoby drážďanské galerie Wettinů, která je od sklonku druhé světové války nezvěstná. „Rukopis zjevně zachytil původní, jen zmenšenou podobu originálních Gödingových obrazů. Vazbu zřejmě provedl žák dvorního knihvazače Jakoba Krause Caspar Meuser. Desky jsou zdobeny zlacenými ornamenty, na přední desce je znak Kristiána Saského, na zadní jeho manželky Sofie Brandenburské. Po dokončení honosné vazby byl rukopis uložen do drážďanské kunstkomory,“ doplnil Adam Skála.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT