TOPlist

Huawei FreeClip recenze: unikátní sluchátka s otevřenou konstrukcí

Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip
  • Otestovali jsme unikátní sluchátka Huawei FreeClip s otevřenou konstrukcí 
  • Za cenu 4 999 korun je můžete pořídit ve dvou barevných provedeních: černé a fialové
  • Oslní výdrží 8 hodin a nechybí ani bezdrátové nabíjení nebo čtveřice mikrofonů pro lepší telefonní hovory 

Někteří jazykové tvrdí, že vše již bylo vymyšleno, a občas mě to napadá také, zejména když vidím, kolik produktů, které jsou v podstatě velmi podobné, chrlí výrobci v čím dál kratších intervalech. Opravdových inovací, které zcela změní tvar nebo způsob používání jednotlivých zařízení, je zcela logicky méně a méně. O to větší mám radost, když vidím produkt, který nezapadá mezi svou konkurenci a rozpoznám jej na první pohled.

To splňovala například specifická kruhová sluchátka Sony LinkBuds nebo sluchátka s integrovaným solárním nabíjením Urbanista Los Angeles. Nyní jsem měl možnost otestovat sluchátka Huawei FreeClip, která jednoznačně také poznáte „na první dobrou“. Jejich konstrukce totiž vybočuje za zaběhlých standardů a na první pohled byste možná řekli, že se jedná spíše o náušnici nebo nějaký typ piercingu než o bezdrátová sluchátka.

Vzhled a konstrukce

Jak jsem již zmínil v úvodu, konstrukce sluchátek je jednou z největších zajímavostí modelu FreeClip. Sluchátko se skládá ze dvou částí (Acoustic Ball a Comfort Bean), které spojuje jakýsi můstek výrobcem označován jako C-bridge. Sluchátko tedy míří do zvukové trubice a druhá část obsahující baterii je umístěna za ušním boltcem. Zvukový výstup je umístěn jen několik milimetrů od ústí zvukovodu, ale nezakrývá jej, takže necítíte žádný tlak dovnitř ucha a dostanete také lepší spojení s okolním světem.

V nabídce jsou dvě barevné varianty: černá a fialová. Já jsem testoval tu černou nebo spíše decentní šedou. Sluchátka mají lesklý povrch, nabíjecí krabička je ale matná. Na sluchátku je jasně viditelná mřížka vedoucí k měniči i čtyři otvory pro mikrofony. Stříbrné body jsou pak nabíjecí plošky pro spojení s krabičkou. Marně jsem ale hledal označení pravého a levého sluchátka. Rozlišení totiž chybí, obě sluchátka jsou totožná a nastavení pravého a levého kanálu probíhá podle usazení v krabičce.

Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip mají zcela jedinečný design
Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip mají zcela jedinečný design

Ta má standardní tvar oblázku a v tomto případě oblázek evokuje i matné šedé provedení. Na přední straně již standardně nalezneme logo výrobce a informační diodu. Spodní strana ukrývá pouze USB-C konektor pro nabíjení, k dispozici je ale i bezdrátová technologie. Na pravé straně krabičky nechybí téměř neviditelné tlačítko pro párování. Pant krabičky je v elegantním lesklém provedení, barva ale neodpovídá úpravě sluchátek, je to spíše stříbrná než šedá. Mezi použitými materiály samozřejmě převládá plast, z hlediska kvality provedení nebo lícování jednotlivých dílů jsem ale nenašel žádné nedostatky.

Zvuk a pohodlí nošení

Z důvodu zvolené konstrukce jsem k modelu FreeClip neměl po zvukové stránce vysoká očekávaní. Musím ale uznat, že zvuk není vůbec špatný a kromě telefonování nebo poslechu podcastů neurazí ani pro poslech hudby. Ačkoliv z frekvenčního hlediska je poslech vyrovnaný a nechybějí ani bohaté basy, určité nevýhody zmínit musím. Hlasitost není vysoká a při zvolené úrovni 80 % a výše už dochází k deformaci zvuku, který pak působí velmi ploše a plechově. Měniče tady rozhodně mají své limity.

Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip „v uchu“
Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip „v uchu“

Vyšší hlasitost způsobuje další nežádoucí efekt v podobě rušení okolí. Sdílenou nevýhodou všech otevřených sluchátek je nechtěné vyzařování zvuku i do jejich okolí. V úplně tiché místnosti je u modelu FreeClip slyšet i při 50% úrovni hlasitosti, v nějakém slabším ruchu nebo ve venkovním prostředí je to samozřejmě menší problém. Pokud ale plánujete sluchátka nosit například při práci v nějaké open space kanceláři, kolegové z vás radost mít nebudou. A podobně na tom bude například cestující, který si vedle vás přisedne třeba v MHD.

Na druhou stranu zvolená konstrukce uleví vašim uším při dlouhém poslechu. Tím, že nedochází k ucpání zvukovodu, na uši působí jen minimální tlak a používání je velmi příjemné. Samozřejmě nasazování a celkový pocit ucha obepnutého z obou stran je ze začátku nezvyk. Pro dlouhé telefonní hovory je to ale mnohem příjemnější než například špuntové sluchátko. Zároveň musím uznat, že díky klipu nemám strach o vypadnutí sluchátka z ucha ani při rychlejších pohybech. Předpokládám ale, že dost záleží na konkrétním uchu a především boltci. Zvuk při telefonním hovoru je velmi kvalitní a nedochází k žádným problémům u volaného ani volajícího.

Dobíjecí pouzdro pro sluchátka Huawei FreeClip
Dobíjecí pouzdro pro sluchátka Huawei FreeClip

Zvolená konstrukce je bohužel limitující při nošení čepice. Obzvláště v aktuálních chladných měsících jsem s nasazením kulichu bojoval. Tento aspekt je u modelu FreeClip určitě horší než u klasických špuntů nebo pecek. Pokud ale nevyžadujete prvotřídní zvuk i při vyšších hlasitostech, ale jde vám spíše o telefonování nebo podcasty, otevřená konstrukce je velmi příjemná. Je ale potřeba zvážit, jestli se často nenacházíte v tichém prostředí, kde budete rušit své okolí.

Huawei FreeClip disponují detekcí nasazení, a pokud tuto funkci v aplikaci aktivujete, mělo by docházet k pozastavení přehrávání při sejmutí sluchátka z ucha. V mém případě se tak ale bohužel nedělo, ačkoliv nastavení v aplikaci bylo správné.

Dotykové ovládání

Jak již bylo zmíněno, dotykové ovládání funguje prakticky na celém sluchátku. Není tedy důležité, jestli poklepete „kouli“, „fazolku“ nebo most mezi nimi. Výrobce využívá pouze dvojité poklepání nebo trojité poklepání, přičemž je možné tímto způsobem přehrát nebo pozastavit skladbu, přepnout na další nebo předchozí skladbu nebo probudit hlasového asistenta. Při telefonním hovoru je možné hovor přijmout nebo odmítnout, případně ukončit. Vše se nastavuje uvnitř aplikace.

Parametry a funkce

Huawei FreeClip vzhledem ke své konstrukci logicky nemohou podporovat technologii ANC pro aktivní potlačení hluku, ale potěší přítomností dotykového ovládání. To dokonce funguje na třech místech každého sluchátka. Nabízí se připojení ke dvěma zařízením zároveň a nechybí ani odolnost IP54 proti vodě a prachu. Telefonní hovory vylepšuje potlačení okolního rušení díky čtveřici mikrofonů na každém sluchátku (2 mikrofony pro záznam hlasu a 2 pro odstranění okolního ruchu).

Z hlediska kodeků výrobce uvádí podporu SBC, AAC i L2HC, který ale vyžaduje spolupráci s telefony Huawei a EMUI 13.0 nebo vyšší. Ve většině případů si tedy budete muset vystačit se základními kodeky. Open-ear sluchátka přichází s technologií pohyblivé cívky s dvěma magnety a reverzních vln, které mají zabránit nadměrnému rušení okolí přehrávaným zvukem ze sluchátek. Měnič má v tomto případě průměr 10,8 mm a frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz.

S hmotností 5,6 gramu pro jedno sluchátko je model FreeClip velmi lehký a ani celková hmotnost 45,5 gramu není nijak závratná. Z hlediska nabíjení potěší možnost drátového i bezdrátového způsobu. Pokud připojíte dva páry sluchátek Huawei k jednomu telefonu Huawei, můžete využívat také sdílené přehrávání.

Výdrž a nabíjení

Dlouhá výdrž má být jednou z hlavních výhod nového modelu značky Huawei. Nabíjecí pouzdro ukrývá kapacitu 510 mAh a každé sluchátko má dalších 55 mAh. Jak již bylo zmíněno, nabíjení probíhá buďto prostřednictvím USB-C konektoru nebo bezdrátově (max. 2 W).

Výrobce uvádí výdrž sluchátek 8 hodin a při dobíjení z pouzdra dokonce 32 hodin, což jsou dle mých zkušeností reálné hodnoty a pro běžné použití určitě vystačí. Pokud vás zajímá doba nabíjení, tak pouzdro bez sluchátek dobijete za hodinu kabelem, za dvě hodiny bezdrátově a sluchátka samotná v pouzdru za 40 minut.

Doprovodná aplikace Huawei AI Life

Aplikace Huawei AI Life v tomto případě nepřináší mnoho zásadních výhod. Samozřejmě pro párování a aktualizace je vždy lepší ji mít nainstalovanou, nicméně jinak nabízí pouze velmi jednoduchý ekvalizér (4 profily), seznam gest pro ovládání nebo funkci Najít sluchátka, pomocí které můžete jednotlivé sluchátko „prozvonit“. Jestliže ale máte telefon Huawei, hledat můžete i v mapách. K dispozici je verze pro Android i iOS.

V nastavení je možné aktivovat detekci nošení, nízkou latenci nebo automatické přepínání pravého a levého sluchátka. Dobrá zpráva je, že také dotykové ovládání je možné přenastavit dle vašich preferencí.

Závěrečné hodnocení

Ocenění redakce SMARTmania.cz: DesignJak tedy na model FreeClip nahlížet? Jako velké pozitivum vidím, že se Huawei pouští do takovýchto ne úplně tuctových produktů, zvolená konstrukce ale přináší některé výhody i nevýhody. Pokud toužíte po co nejlepším zvuku, za zmíněných 5 tisíc seženete lépe hrající modely i s ANC, které zde vzhledem ke konstrukci nemůže být. Na druhou stranu možnost poslechu bez nutnosti ucpaného zvukovodu je velmi příjemná a taktéž telefonní hovory jsou s modelem FreeClip bezproblémové. Konstrukce je zvládnutá dobře a sluchátko v uchu (nebo spíše na uchu) drží výborně. Ani s nasazováním není po chvilce cviku žádný problém.

Bezdrátová sluchátka Huawei FreeClip v dobíjecím pouzdře

Zásadní nevýhodou ale pro mnohé bude poměrně vysoká míra vyzařovaného zvuku do okolí. Naopak asi každý ocení dlouhou výdrž v podobě 8 hodin bez krabičky i relativně rychlé nabíjení nebo možnost bezdrátového doplnění energie. Novinka tedy rozhodně má co nabídnout, je však potřeba zvážit vaše požadavky a nejčastější scénář použití.

Huawei FreeClip

Huawei FreeClip
8

Design a zpracování

8.7/10

Kvalita zvuku

7.2/10

Výdrž baterie

9.0/10

Funkce

6.7/10

Pohodlí

8.6/10

Klady

  • vyšší cena
  • dotykové ovládání a možnosti nastavení
  • krytí IP54
  • multipoint připojení
  • výdrž baterie

Zápory

  • vyzařování zvuku do okolí
  • bez ANC
  • jen omezený ekvalizér
  • horší zvuk při vyšších hlasitostech
  • nefunkční detekce sejmutí sluchátek
Autor článku Adam Bělunek
Adam Bělunek
Baví mě Apple, kvalitní audio-video technika a obecně chytrá řešení, která fungují. Volné dny se snažím trávit na kole v bikeparcích a trailcentrech, nebo na horách s batohem na zádech. Užívám si dobrou hudbu, občas zajímavou knihu a rád cestuji.

Kapitoly článku