13. ledna 2024 • 18:53

Senzace v NFL: dlouho na dně a pro smích. Teď Texans bojují o Super Bowl

Autor: Radim Kroulík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě nedávno byli dlouhé roky pro smích celé NFL. Před aktuální sezonou ale tým Houston Texans angažoval nového hlavního trenéra DeMeco Ryanse a s nováčkem na postu quarterbacka C.J. Stroudem se senzačně dostali do play off. V sobotu večer jejich zápas proti Cleveland Browns (22.25, PP Premier Sport 2) odstartuje letošní play off, které vyvrcholí Super Bowlem.



Pojďme ale nejdřív na začátek tohohle zajímavého příběhu. Postupný kolaps Texans začal před čtyřmi lety, kdy tým vyměnil za velmi malou kompenzaci hvězdného receivera DeAndre Hopkinse. Po čtyřech zápasech se z postu hlavního trenéra poroučel Bill O’Brien a od té doby si Texans připisovali jeden přešlap za druhým.

Jeden z hlavních nezdarů byl při volbě hlavního kouče. Trenérský veterán David Culley se stal řešením na jednu sezonu a stejný osud potkal následně i Lovieho Smithe. V obou případech se jednalo o překvapivou volbu na tento trenérský post. Ani jeden na své pozici dlouho nevydržel.

Mezitím Texans řešili velký problém i se svou největší hvězdou, quarterbackem Deshaunem Watsonem. Po sezoně 2020 požádal Watson o výměnu do jiného týmu a k tomu se začaly hromadit obvinění ze sexuálního obtěžování. Texans tlak nevydrželi a v roce 2022 ho vyměnili do Clevelandu Browns za tři volby v prvním kole draftu.

Šťastná trefa

V minulé sezoně se Texans potáceli na posledním místě tabulky, nakonec se však o první volbu v draftu připravili, když v posledním zápase porazili v dramatické koncovce Indianapolis Colts a přepustili poslední flek týmu Chicago Bears. Na propadu o jednu pozici v draftu ale v Houstonu nejspíše vydělali. Jedničkou draftu se stal quarterback Bryce Young a na Texans „zbyl“ C.J. Stroud. Po první sezoně jsou fanoušci Houstonu určitě šťastní, že situace na draftu nakonec dopadla právě takto. Young se trápil v Carolině, naopak Stroud táhl svůj tým až do play off. Tým, který ještě loni byl pár minut od posledního místa v lize.

Stroud rozhodně nebyl na draftu sázkou na jistotu. Během testování před draftem dokonce naprosto pohořel v kognitivním testu, který má testovat schopnost rychle zprocesovat informace a improvizovat. Zatímco Young v tomto testu uspěl a upevnil si tak pozici jedničky draftu, Stroudovi se tento test nepovedl a někteří experti měli pochybnosti, jestli se mladý quarterback dokáže prosadit v NFL. Stroud ale všechny přesvědčil hned v prvním ročníku.

Quarterback Texans sice ještě neodehrál zápas play off, ale vyzkoušel si tíhu zápasu, ve kterém jde o postup do play off. V posledním kole základní části se Texans střetli s Colts v přímém souboji o postup. Stroud zářil a výraznou měrou přispěl k výhře a postupu svého týmu.

Tým budoucnosti

V Houstonu nyní věří, že nešťastné období je pryč a s novým trenérem DeMeco Ryansem a Stroudem mají před sebou velké úspěchy. Texans jsou prvním týmem od roku 2012, který dokázal postoupit do play off s nováčkem na postu hlavního kouče i quarterbacka. Kombinace kvalitního trenéra a quarterbacka je v NFL naprosto zásadní. Navíc díky výměně Watsona mají Texans stále silný kapitál i v nadcházejícím draftu, když mají k dispozici výběr Clevelandu v prvním kole.

A právě proti Clevelandu Browns se Texans představí ve wild card víkendu. Na postu quarterbacka Browns ale nebude Watson, který se v průběhu sezony zranil. Browns povede Joe Flacco. Osmatřicetiletý veterán a šampion Super Bowlu z roku 2013 ještě v průběhu sezony sledoval zápasy z pohodlí domova a užíval si sportovního důchodu, v druhé půlce sezony ale už válel v dresu Browns.

PLAY OFF NFL - WILD CARD KOLO

SOBOTA
22:30   Houston Texans - Cleveland Browns

NEDĚLE
2:10     Kansas City Chiefs - Miami Dolphins
19:00   Buffalo Bills - Pittsburgh Steelers
22:30   Dallas Cowboys - Green Bay Packers

PONDĚLÍ
2:15     Detroit Lions - Los Angeles Rams

ÚTERÝ
2:15     Tampa Bay Buccaneers - Philadelphia Eagles

Pozn.: Zápasy vysílá přímým přenosem Premier Sport 2

Americký fotbal doma

Quarterback Jan Dundáček se stal poosmé nejužitečnějším (MVP) hráčem Snapbacks ligy amerického fotbalu. Legendární quarterback dovedl Gladiators k druhému titulu v historii klubu před domácími fanoušky a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem Tipsport Czech Bowlu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud