Se svou první zásadní láskou se Iva Janžurová seznámila v roce 1968, a to během natáčení série Píseň pro Rudolfa. Kameraman Jan Eisner ji natolik uchvátil, že pro něho zcela ztratila hlavu, a tak si ho na Konopišti vzala po známosti, která trvala pouhé dva měsíce. 

“Svatba byla z našeho krátkého manželství to nejhezčí. Bylo mi tehdy sedmadvacet, měla jsem pocit, že mám nejvyšší čas se usadit. Hodně jsme se spolu sblížili na natáčení, které bylo hodně ovlivněno vpádem sovětských okupačních vojsk. Jezdili jsme autem, on točil zepředu na kameru vojáky v ulicích, já seděla s Martou Kubišovou vzadu. Marta zpívala Modlitbu a bály jsme se, že si vojáci všimnou, že se natáčí. V hrůze jsme míjeli tanky, ale nikdo si ničeho nevšiml. Jan mi imponoval svojí přímočarostí,” prozradila herečka ve své audiobiografii Včera, dnes a zítra.

S manželem přišli na to, že se k sobě nehodí

Stejně rychle jako přišlo vzplanutí, se nicméně dostavilo také vystřízlivění. Ukázalo se totiž, že má její muž sice velké charisma a doma s ním rozhodně není nuda, zároveň je ale tak trochu bohém. Ve zkratce řečeno, Jan Eisner byl do větru a nenechal na pokoji žádnou sukni. Po půl roce manželství se tedy dvojice shodla, že se k sobě jednoduše nehodí a nemá tedy smysl, aby v manželství pokračovali.

“Ale za komunismu nebylo jen tak, jít od sebe. Abychom mohli být rozvedeni, před různými komisemi jsme museli tvrdit, jaký k sobě máme nepřekonatelný odpor, jak se nenávidíme, přitom to nebyla pravda. Podstata naší neshody byla v něčem jiném, křehčím, těžko definovatelném. Celý ten proces mě strašně rozrušil a znechutil navěky. Přišlo mi to nejapné a tehdy jsem se rozhodla, že už to nikdy nechci podstoupit, a proto se už nikdy znovu nevdala,” popsala Iva Janžurová, proč se rozhodla s každým dalším mužem žít raději na psí knížku.

Po rozvodu se dala dohromady s režisérem Stanislavem Remundou, který byl o čtrnáct let starší než ona a také měl za sebou jedno nevydařené manželství. Kuriózní přitom bylo, že jej poprvé potkala na své vlastní svatbě, kde se z neznámých důvodů objevil. “Přišel nezván, sedl si, najedl se, napil a zase odjel,” popsala ve své knize okolnosti seznámení Janžurová.

S osudem vdovy je smířená

Počátky jejich vztahu byly poměrně nejisté a chladné. Iva Janžurová totiž zpočátku nevěděla, co si o novém objevu má myslet a obávala se, že jim vztah nebude fungovat. “Bála jsem se, že vedle něj nebudu mít dost volnosti, kterou k životu potřebuji. On byl takový rychlý a důkladný. Nedávala jsem tomu moc velkou šanci,” zazpomínala umělkyně. 

Ukázalo se ale, že přes rozdílnost jejich povah v sobě našli to, co jim chybělo a skvěle se doplňují. Dvojice spolu prožila dlouhých čtyřicet let a narodily se jim dcery Sabina a Theodora, které jsou obě známými herečkami. Rozdělila je smrt Stanislava Remundy před jedenácti lety a od té doby Iva Janžurová tvrdí, že už po žádné známosti netouží. “Do konce života jsem připravena žít sama. Vyhovuje mi to. Žádný vztah už nechci,” prozradila v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Související články