Ludvík Vaculík: Český snář. Otevřené zobrazení života disidentských kruhů v autobiografické próze

Četba na pokračování z autobiografické prózy českého prozaika, publicisty a signatáře Charty 77, v níž autor zachytil nejen rok vlastního života, ale přinesl i obraz české společnosti z konce sedmdesátých let 20. století, kterou ovšem nahlíží z nitra disidentského prostředí. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Jan Vondráček
Připravila: Alena Heroutová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2017
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Nejvlastnější tvůrčí zacílení prozaika, fejetonisty a publicisty, jednoho z prvních signatářů Charty 77 Ludvíka Vaculíka (1926–2015) dovršila autobiografická próza Český snář (samizdat 1981, Toronto 1983, oficiálně poprvé Brno 1990), v níž autor sloučil do žánrově smíšeného tvaru deníkové záznamy, vzpomínky, fejetonisticky laděné úvahy i prvky románové.

Kniha, již autor věnoval Jiřímu Kolářovi, bývá označována i jako román-deník. Beletristickou výpravnost a hravost spojil Vaculík s touhou po maximální pravdivosti, autenticitě osobní výpovědi. Zachytil nejen rok vlastního života, ale přinesl i obecnější obraz české společnosti z konce 70. let 20. století – viděné zevnitř disidentského prostředí, jež autor zároveň legendarizuje i deheroizuje.

Kniha měla v 80. letech velký ohlas, hlavně pro svou tematiku: otevřené zobrazení života disidentských kruhů. Řada lidí autorovi vytýkala přílišnou otevřenost, hlavně vzhledem k dobové politické situaci v totalitním státě, někteří mu vytýkali shovívavost vůči sobě, ba egocentrismus. Knihu však nelze zaměňovat za literaturu faktu, byť je pevně ukotvena v realitě.

V edici Petlice vyšel v roce 1981 i sborník Hlasy nad rukopisem Českého snáře, pořízený ve 27 exemplářích pro autory příspěvků. Vaculík k tomu v poznámce uvedl:

Požádal jsem čtenáře Českého snáře, aby mi svůj úsudek napsali. Těm, kteří to nějakou formou udělali, děkuji. Někteří mi řekli svůj názor osobně, neměli však potřebu, chuť nebo čas psát. Tento svazek dopisů, kritik a ohlasů je určen pro účastníky této náhradní literární diskuse.

Oficiálně pak sborník vyšel v nakladatelství Torst roku 1991.

autor: Alena Heroutová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.