Výzkum: lidé se častěji vyhýbají zprávám, roste nechuť zapojovat se do diskuzí

foto Mikrofony novinářů připravené na tiskovou konferenci. Ilustrační foto.

Brno - Po pandemii covidu se změnilo chování lidí na sociálních sítích. Přibývá těch, kdo se vyhýbají zpravodajskému obsahu, a klesá ochota sdílet na sítích obsah nebo své názory. Ve výzkumu to zjistili vědci z Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity (FSS MU) a Národního institutu SYRI, který o tom informoval v tiskové zprávě.

"Vždy jsme sledovali nepoměr mezi podílem aktivních tvůrců a pasivních čtenářů, ale v současnosti je ta nerovnost už opravdu veliká. V našich datech jsme si toho mohli povšimnout na příkladu zapojování do on-line diskuzí. Mezi roky 2020 a 2023 jsme uskutečnili více než 70 hloubkových rozhovorů s aktivními uživateli on-line sociálních sítí v Česku a ty nám poměrně jasně ukazují to, jak během pandemie a později během války na Ukrajině postupně klesala ochota lidí se zapojovat do diskuzí," uvedla Alena Macková z FSS MU.

Podíl uživatelů, kteří nemají zájem se do on-line diskuzí zapojovat, narostl během pandemie a po ní o více než deset procent, zároveň ale lidé diskuze čtou a formují si tak prostřednictvím sociálních sítí své názory. Macková doplnila, že roste počet lidí, kteří se zprávám na sociálních sítích vyhýbají nebo se je snaží omezit, což souvisí s polarizací společnosti a zahlceností informacemi. Lidé se tak na sociálních sítích chtějí spíše bavit.

V užívání sítí stále platí, že polovina populace používá facebook, ale jeho důležitost pro získávání zpráv klesá. "To ale nesouvisí primárně s uživateli, ale s proměnou této sociální sítě a logikou, s jakou zobrazuje různé typy obsahů. Ty zpravodajské své prominentní místo na facebooku ztratily. Ruku v ruce s tím jde i utlumení debaty a jistá rezignace na roli facebooku a dalších sítí v boji proti dezinformacím nebo odklon zpravodajských médií od on-line sociálních sítí jako klíčového místa, kde se lidé dostávají k jejich zprávám," doplnila Macková.

Nadále sílí konkurence dalších sociálních sítí zaměřených více na video a na mladé lidi. Uživatelé facebooku stárnou a místo zpravodajského kanálu příspěvků se často uzavírají do různých zájmových skupin.

Pro zprávy chodí lidé nejčastěji na síť X, kterou ale v ČR používá zlomek dospělé populace, zejména starší uživatelé. Ve srovnání s ostatními sítěmi v ČR je X dlouhodobě častěji využívána pro získávání informací, novinek ve svém oboru či zpráv národních i ze zahraničí.

Mladí naopak preferují sítě jako TikTok nebo Instagram, kam nechodí kvůli zprávám, ale kvůli zábavě. Ke zprávám se i tak mohou dostávat přes influencery a celebrity. „Celkově se ukazuje, že se mladí ve srovnání se staršími generacemi ke zprávám dostávají jinak – mnohem častěji přes sociální sítě, zatímco jejich rodiče jdou často přímo na oblíbené stránky médií nebo používají agregátory,“ dodala Macková.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď