Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovensko dalo ochranu hlavě proruské sítě

Co ohrožuje liberální demokracii? Narcisté zprava i zleva a jejich ideologická nesmiřitelnost

Lidé s narcistními sklony mají silnější tendenci k ideologickému myšlení. Ilustrace: Adobe Stock
Lidé s narcistními sklony mají silnější tendenci k ideologickému myšlení. Ilustrace: Adobe Stock

Komentář Milana Petráka: Aktivity představitelů krajních poloh konzervatismu a liberalismu se liší, ale důsledky jejich snah mohou být ve finále podobné. Zatímco zástupce prvních se nerozpakuje ublížit ostatním tím, že nedodržuje základní pravidla, druhý typ je připraven ubližovat, když usoudí, že ostatní nedodržují některé z množství neustále přibývajících pravidel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Článek o stavu amerického školství, který koncem uplynulého roku publikoval ekonom Paul Krugman, nositel Nobelovy ceny, začíná dost pochmurně: „Americké vyšší vzdělávání prochází velmi obtížným obdobím.“ Autor se zmiňuje o antisemitských náladách na elitních univerzitách a nezřídka i o neschopnosti jejich vedení na ně reagovat.

Nesrovnatelně větší nebezpečí ovšem vidí v postoji republikánských politiků, přičemž konkrétně uvádí pokusy floridského guvernéra Rona DeSantise zasahovat do obsahu výuky například historie americké občanské války či příčin globálního oteplování. Je zjevné, že jedním z důvodů Krugmanem popisované neradostné situace je narůstající ideologická nesmiřitelnost. Zkusme se zamyslet, kde hledat její kořeny?

Jakkoliv Ron DeSantis nedosahuje proslulosti Donalda Trumpa (vyhlášená kandidatura do Bílého domu naznačuje, že by ho rád dohnal), některými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější