„Po startu jsem hned najela na první místo a soustředila se jen na sebe, to se povedlo. Bylo to v klidu a pohodové. Na trati se hodně vyskytovaly ledové plotny a koryta, náchylná na defekty, bylo potřeba pořád hlídat stopu a zůstat ve střehu. Vyzkoušela jsem si okruh v závodním tempu, to jsem ráda. Do mistrovství světa ještě potrénuju, zregeneruju a musím zůstat zdravá,“ řekla šampionka. 

Na společném startu elite a do 23 let bylo dvanáct dam. Z první řady vyrážely Zemanová (Brilon), Julia Kopecky (AG Insurance/Soudal Quick-Step) nebo 40letá rekordmanka, osminásobná mistryně Pavla Havlíková (Lawi junior), ale také Simona Spěšná (švýcarský jb/Brunex) nebo Nikola Nosková (Cofidis), před osmi lety stříbrná na světovém šampionátu do 23 let, která po cyklokrosové pauze touží po startu na domácím mistrovství světa. Po nemoci naopak chyběly dvě holky Brilonky - nemocná Bára Jeřábková a Kateřina Hladíková po covidu.

Čekala je hodně tvrdá zmrzlá trať, v okolí pocukrovaná sněhovým popraškem. Zemanová začala v klidu, ale jednoznačně dávala najevo suverénní převahu. V závěsu se držela jen chvíli Kopecky, pak jela větší skupinka. Z ní se vydala dopředu i po úvodním zaváhání s nakopáváním tretry Nosková s další třiadvacítkou Spěšnou. Kopecky však spadla a s ohnutými řídítky musela běžet k depu. Tím její šance na stříbro padla, dojela devátá (-6:20).

Po druhém kole vedla Zemanová před Noskovou o 33 vteřin. Ve třetím činil rozdíl 38. O třetí místo se honily Spěšná s Nikolou Bajgerovou (Mat Atom Wroclaw), která i v nepříjemném mrazu zahodila rukavice. V dalším průjezdu cílovou linií narostl náskok Zemanové na 50 vteřin, v cíli činil 1:12 minuty. Bronz bere Spěšná, dcera bývalého českého reprezentanta na horských kolech Milana, která si už v sezoně zkusila dva závody v Belgii, Superprestige a Loenhout.

„Jsem docela spokojená, nečekala jsem, že bych mohla bojovat takhle o medaili. První kolo jsem byla promrzlá a dost holek mě zablokovalo, ale pak jsem se dostala dopředu a jela si svoje tempo,“ komentovala Nosková. Před vánoci už trávila čas na soustředění se silničním týmem Cofidisu, kde získala angažmá, takže v sezoně stihla jen tři cyklokrosy. „Nebudu se speciálně připravovat už ani teď, jedu znovu na tréninkový kemp s týmem. Ale táborská trať je výkonnostně spravedlivá, a pokud pojedu, po polovině závodu z toho můžu jen těžit,“ doplnila.

Také Simona Spěšná byla nadšená. „Moc se mi to líbilo, i když zmrzlé podmínky nemám moc ráda. Jenom jsem si na schodech odřela koleno. Atmosféra byla pěkná už teď, ani si neumím představit, jaké to bude na mistrovství světa,“ hlásila.

Také ona má cyklokros jako doplněk pro hlavní horská kola, přes zimu jede jen šest nebo sedm závodů. „Musela jsem si odpočinout, naskočila jsem až na přelomu listopadu a prosince, beru to tréninkově. Zpočátku jsem měla problémy v zatáčkách, abych nechala kolo jet, a neprobržďovala je, také mi chybí víc intenzity. Vím, že se to teď nesmí přehánět. Ale v týmu jsou rádi, že jsem vidět,“ usmála se. Pro zajímavost: jela na gravelovém rámu Superior X-Road. Teď se vrací za tréninkem do Calpe a chystá se na světový pohár do Benidormu.

Souboj jedenácti juniorek pro sebe rozhodla těsně Amálie Gottwaldová (CP team) před loňskou vítězkou celého českého poháru Kateřinou Douděrovou (Jaroslav Kulhavý Cycling team), kterou trápily technické problémy. Bronz bere spokojená Daniela Hezinová (Doltcini/Watersley).