Donutit lidi spořit na důchod je obtížné, řekl Bednář. Matesová: Čtyřicátníci se musí zajímat

Ekonomové Jana Matesová a Milan Bednář

Co na to vaše peněženka (11)

Důchodová reforma, která v tuto chvíli probíhá, obsahuje spoustu dobrých kroků, zhodnotila v pořadu Co na to vaše peněženka ekonomka Jana Matesová a dodala, že velký důraz je nově kladen na spoření na stáří. Její kolega Milan Bednář však podotkl, že donutit lidi, aby si spořili, je opravdu obtížné a pro mnohé z nich navíc často i nerealizovatelné.

Novela, kterou v polovině listopadu schválila Poslanecká sněmovna a která od 1. ledna vstoupila v platnost, mění hned několik věcí. „Ve Sbírce zákonů vyšly úpravy pro spoření na stáří ve dvou různých formách, jednak pokud jde o penzijní formy, a potom i mimo penzijní formy v dlouhodobých investičních produktech (DIP),“ informovala Matesová v pořadu CNN Prima NEWS a dodala, že by mladým lidem doporučila, aby spoření či investování začali věnovat co nejdříve pozornost.

ČTĚTE TAKÉ: Odchod do penze? Dnešní čtyřicátníci v 67, mladší lidé o rok později, vyplývá z dokumentů

Novinkou je také možnost odečítat v daňovém přiznání částky investované do dlouhodobých investičních produktů. „Pokud je někomu přes čtyřicet, začněte se o to rychle zajímat. Může vám to hodně přilepšit k důchodu,“ apelovala ekonomka.

Bednář však vyjádřil svůj nesouhlas s těmito investičními produkty a zdůraznil, že by měli spořit zejména ti, kteří disponují nižšími příjmy a mají možnost jen minimálně ušetřit, což ztrácí smysl. V těchto případech by podle něj mohla pomoci pouze nějaká osvěta, důraz na finanční gramotnost.

Skepticky ale Bednář nahlíží i na další novinky v důchodovém systému: „To není reforma, jsou to parametrické změny s čím vláda přišla,“ poznamenal. Kritizoval například prodloužení věku odchodu do důchodu a zpochybnil i kategorizaci náročných profesí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kam zmizelo těch tisíc korun, které nám nedali? ptají se rozčilení důchodci kvůli valorizaci

Tagy:
peníze investice Jana Matesová důchody Co na to vaše peněženka ekonomika spoření Milan Bednář