Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Upíři v pornoklubu a zmrtvýchvstalý Faust. Krvavý Johann je bizarním přírůstkem do kultury béčkového hororu

Z filmu Krvavý Johann. Foto: Bontonfilm
Z filmu Krvavý Johann. Foto: Bontonfilm

Nový český film Krvavý Johann debutujícího Jakuba Krumpocha oživuje příběh o Faustovi. Návrat legendárního alchymisty je přiznaně béčková, ale místy vlekle nudná jízda noční Prahou, která je plná upírů, zombies a nezměrné touhy po pomstě.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Aniž bychom museli zacházet do hlubokých literárních dějin, není od věci si připomenout středověkou legendu, která se v různých podobách vyskytuje po celé Evropě. V Praze se udržuje i díky existenci Faustova domu na Karlově náměstí.

Doktor Faust je postava založená na skutečně kdysi žijícím potulném alchymistovi (a údajně tedy i okultistovi) Johannu Georgovi Faustovi, který uzavřel smlouvu s ďáblem.

Zatímco starší legendy převážně německého původu (v tamních krajích vznikla) popisovaly Fausta v příbězích jako nestálého, bláznivého pobudu a šarlatána, později v literárních kruzích zaštítila jeho postava důležitou symboliku rozporu mezi člověkem a Bohem, církevním a světským pohledem na svět a převážně mezi absolutní vírou v Boha a touhou po neomezeném lidském poznání.

Proto také ve zřejmě nejznámějším zpracování alchymistova příběhu, dramatickém opusu Faust od Johanna Wolfganga von Goetheho, doktor sepisuje smlouvu s ďáblem v podobě sázky: pokud ho Mefistofeles (jak se ve faustovských legendách ďábel označuje) učiní znovu šťastným, propadne jeho duše peklu.

Ďábel následně Fausta omladil, umožnil mu objevit krásy světa a také navázat poměr s mladou Markétkou. Jejich vztah ale skončil tragicky: Markétka zabila nemanželské dítě, které s Faustem počala, a následně ponechaná vlastnímu osudu čekala na popravu.

Doktor Faust se zlobí

Goetheho zpracování legendy je sice pro Krvavého Johanna základní inspirací, to je ale vše. Ve 21. století znuděný Mefistofeles (Jan Dolanský) zjistí, že Markéta svoji dceru Helenu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější