Nový tchajwanský prezident doufá v americkou podporu. USA to přislíbilo na schůzce v Tchaj-peji

Nově zvolený tchajwanský prezident William Laj věří, že Spojené státy budou pokračovat v podpoře Tchaj-wanu a prohloubí s ním spolupráci. Řekl to v pondělí po setkání s americkou delegací v Tchaj-peji. Zástupci USA to podle agentury Reuters přislíbili. Čína, která si ostrov nárokuje, Laje opakovaně kritizovala jako nebezpečného separatistu.

Tchaj-Pej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentský kandidát William Laj v předvolební kampani, Tchaj-pej

Prezidentský kandidát William Laj v předvolební kampani, Tchaj-pej | Foto: Carlos Garcia Rawlins | Zdroj: Reuters

„Těšíme se na pokračování vztahů mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy pod novou administrativou a na společné úsilí o zachování míru a stability v (Tchajwanské) úžině,“ řekl bývalý poradce amerického prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Stephen Hadley, podle něhož je tchajwanská demokracie zářným příkladem pro celý svět.

Tchajwanci si vybrali nového prezidenta i vládu. Jak to v ulicích Tchaj-peje vypadalo před a po volbách?

Číst článek

Hadley a další členové neoficiální delegace se nejprve setkali s končící prezidentkou Cchaj Jing-wen a poté i s jejím nástupcem Lajem, který slíbil, že jeho administrativa bude nadále „bránit mír a stabilitu v Tchajwanské úžině“, která odděluje ostrov od Číny.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud vyhlásí nezávislost. Ostrov přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

Sjednocení s Tchaj-wanem je nevyhnutelné, tvrdí Čína. Výhra Laje ve volbách prý nezastupuje většinu

Číst článek

Peking vyzývá ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost Tchaj-wanu. Také proto na setkání mezi tchajwanskými politiky a zahraničními lídry reaguje podrážděně. Nezávislost Tchaj-wanu nyní uznává jen 13 zemí světa, mnohem více států ale s ostrovem udržuje čilé obchodní vztahy.

Laj zdůrazňuje, že o budoucnosti Tchaj-wanu mohou rozhodnout jen jeho obyvatelé. Sám říká, že neusiluje o nezávislost ostrova, ale je také proti sjednocení s Čínou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme