Hlavní obsah
Hry

Hra z mrožích klů je důkazem vikinské soutěživosti i bojovnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Paul Hudson from United Kingdom/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Figurky z Lewis - včetně krále a královny - jsou dnes k vidění v Britském muzeu v Londýně, některé ale našly domov i v Národním muzeu Skotska v Edinburghu

Šachy jsou celosvětovým fenoménem a jejich kořeny hledají historikové v prastaré Guptské říši na území dnešní Indie. Odtud se postupně dostaly bez nadsázky na všechny kontinenty.

Článek

Šachy nemají jednotnou podobu - zvláštní kategorií jsou třeba čínské šachy, kdy proti sobě dva „generálové“ vedou na hrací desce bitvu dvou armád. Čínské šachy – Wikipedie (wikipedia.org)

Sportovní šachy, jak je známe dnes - tedy se 64 poli a 32 figurami - bílými a černými + časovým limitem pro každý další tah, vycházejí ze hry čatrang, které dali první formu Peršané. Právě z hlášení „šach“ neboli „král“ pak vzniklo jejich jméno. Mimochodem „šach mat“ pro změnu znamená „král je mrtev“ a logicky po takovém tahu hra končí. Šachy – Wikipedie (wikipedia.org)

Hra s podložkou a figurkami rychle získala své příznivce napříč Evropou, kdy se dlouho předpokládalo, že přišla z jihu. Proto byl poměrně velkým překvapením v roce 1831 nález šachových figurek v zálivu Uig na ostrově Lewis ve Vnějších Hebridách, které patří ke Skotsku. Vnější Hebridy – Wikipedie (wikipedia.org)

Drobné postavičky zhotovené z mrožích klů a velrybích kostí představují důkaz, že i takoví obávaní válečníci, jakými byli Vikingové, si rádi hráli. Šachové figurky z ostrova Lewis vznikly v polovině 12. století buď v Norsku nebo na Islandu a představují ojedinělou památku z ranného středověku.

Celkem bylo dodnes nalezeno bezmála sto figurek do výšky 10 cm, které patřily pravděpodobně k několika sadám. Některé z nich na sobě mají i zbytky červené barvy. Kromě králů a královen (většina z vládkyň má pravou rukou podloženou bradu) patří do sad i biskupové, jezdci a věže. Zvláštní skupinu tvoří pěšáci, kteří dodnes vzbuzují strach. Zuřivě se totiž zahryzávají do vlastních štítů. Patrně proto, aby jejich protivníci rovnou zanechali marného boje a vydali se jim na milost a nemilost.

Foto: Paul Hudson from United Kingdom/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Beserker - zuřivý bojovník zakusující se do svého štítu dodnes vzbuzuje hrůzu

I po staletích fascinuje precizní řezbářská práce dávných mistrů provedená do nejmenších detailů. Ani jedna figurka není stejná, každá má svůj osobitý výraz a člověku je líto, že si s nimi nemůže zahrát. Tedy s originály, které jsou ukryty v prosklených vitrínách Britského muzea v Londýně a Královského muzea v Edinburghu, které je součástí Národního muzea Skotska.

Jinak jsou ale k dostání věrné repliky, které si mohou šachoví nadšenci koupit za několik desítek liber - záleží, do jak věrného provedení chtějí investovat. Pro originál - kdyby byl někdy na prodej, by museli sáhnout do kapsy mnohem hlouběji. Když se před 5 lety prodávala jedna z figurek v aukční síni Sotheby´s, dal za ni kupec 735.000 liber. A to ji její původní majitel kdysi získal jen za 5 liber! Lewis chessman bought for £5 sold at auction for £735,000 | Heritage | The Guardian

Šachy z ostrova Lewis dokonce inspirovaly britského spisovatele Petera Maye, aby kolem nich vytvořil zápletku posledního dílu své detektivní série Ostrov Lewis série | Databáze knih (databazeknih.cz) ze svérázného, a ne právě hostinného ostrova, kde se tvrdý život snoubil se zarputilostí jeho obyvatel.

Další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz