Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusové všude: Jak se sportovci stávají obětí politické nenávisti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-muzi-hrani-led-1770650/

Při nedávné kauze slovenského brankáře Júlia Hudáčka jsem jenom valila oči, čeho všeho jsou lidé u nás schopní.

Článek

Kolem jeho záskoku na Kladně vypukla natolik obrovská hysterie, až jsem čekala, že ho někdo obviní z toho, že je ruským agentem.

Zároveň jsem dost litovala Jaromíra Jágra, jenž tomu ostudnému a nesmyslnému nátlaku podlehl. Dokonce mě napadlo, jestli chvíli nezapochyboval nad tím, proč se vůbec vracel do své domoviny. Protože jak se dalo čekat, Hudáček dostal nabídku z Frankfurtu, kde naprosto bez problémů nastoupil do zápasů. Němcům kupodivu jeho předchozí působení v KHL nevadí. A proč by mělo vadit?

Průměrně myslící člověk tuší, že krátký sportovní život vede každého jedince k tomu přijímat nabídky podle toho, jak přichází, pokud nechce strávit aktivní roky na stadionu za barákem. Navíc by mě zajímalo, který profesionální hokejista, nebo třeba lyžař má čas na to, aby se obšírněji zaobíral naším vnějším světem, což znamená nekonečnými polemikami a politickými diskusemi. Profesionální sportovec se přece musí soustředit na výkon, nic jiného by ho ani nemělo zajímat. Proto nechápu, proč lidem typu Hudáčka, dáváme nálepky a obviňujeme jez něčeho, co je zřejmě zcela míjí.

Paradoxně v době, kdy podle médií celé Kladno bouřilo proti slovenskému brankáři, se v Litvě připravoval začátek Mistrovství Evropy v krasobruslení, kde světe div se, Českou republiku zastupoval v mužské kategorii rodák z Petrohradu, Georgii Reshtenko, jenž vlastní české občanství pouhých šest let. Nebudeme si to lakovat narůžovo, že by sem odešel s rodiči, protože si zamilovali Prahu, ale důvody budou jistě mnohem prozaičtější. V obrovské ruské konkurenci by se zřejmě do reprezentace ani nedostal. V Čechách měl a má v tomto směru pole otevřené.

A teď mě napadá, zkoumaly se politické názory jeho rodiny, rýpal se někdo v jeho původu? Pochopitelně ne. Všude vycházely články oslavující jeho slušné umístění. Mimochodem při pohledu do startovní listiny se ukazuje, že těch Rusů soutěžících za jiné země by se našlo podstatně víc. Namátkou mohu zmínit Anastazii Gubanovovou, rodačku z Togliati, zde v barvách Gruzie.

A když ještě zůstanu u krasobruslení, tak v České televizi je dlouhá léta výhradně komentoval Miroslav Langer, velký milovník ruské klasické školy, to znamená většinou absolutně nudné choreografie na unylou hudbu s nevkusnými kostýmy. Každopádně jde o další rozpor, kdy v televizi, která se podle všech vnějších indicií prezentuje coby protiruská, její zaměstnanec v minulosti adoroval zástupce této země. Nechtělo by ho za to taky dát na pranýř?

Já osobně to považuji za absurdní, protože do sportu by se podle mého soudu politika tahat neměla. Končí to totiž vždycky nedůstojně a směšně.

Celá Evropa řešila ruské atlety, to téma rezonovalo už před válkou na Ukrajině. Dnes se téměř povinně tváříme, že se asi někam rozplynuli, v reálu se jen rozmělnili do jiných týmů. Tudíž se ukrajinští biatlonisté na trati potkávají s Rusem Šamajevem závodícím za Rumunsko. Také jeho krajanka Anastazia Kuzminová v minulosti přivážela medaile našim slovenským sousedům. Bratr této biatlonistky, Anton Šipulin, ve světovém poháru pro změnu zastupoval rodnou zemi. Pokud internet nelže, v současnosti je poslancem Státní dumy za stranu Jednotné Rusko.

V souvislosti s těmito skutečnostmi mi připadá naprosto groteskní pronásledovat slovenského brankáře za to, že působil v Rusku, když se celý sportovní svět hemží jeho bývalými závodníky, kteří se teď schovávají za cizí vlajky.

A pokud my Češi hodláme někomu za to spílat, měli bychom se v první řadě chytnout za nos a dlouho uvažovat nad tím, jestli to není pokrytectví, když vyháníme hokejistu hrajícího v KHL a na druhé straně oslavujeme rodilého Rusa jako našeho reprezentanta. Minimálně bychom si v tom mohli udělat trochu myšlenkový pořádek.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz