‚Hospodářský vývoj v Německu se vlivem krizí zastavil.‘ Ekonomika se loni propadla o 0,3 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni následkem dopadů globálních krizí propadl o 0,3 procenta. V pondělí to na tiskové konferenci v Berlíně na základě prvního odhadu oznámila šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová. Na loňský rok vláda počítala s hospodářským poklesem o 0,4 procenta, na letošek už ale počítá s růstem. Ten zatím odhaduje na 1,3 procenta. Hospodářský propad za loňský rok je v souladu s očekáváním analytiků.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ekonomika, Německo Kiel, (ilustrační foto)

„Vysoké ceny i přes nedávný pokles nadále dusí hospodářský růst,“ uvedla šéfka Spolkového statistického úřadu Ruth Brandová.(ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

V roce 2022 ekonomika i přes následky ruské invaze na Ukrajinu vzrostla o 1,8 procenta. Podle kalendářně očištěných dat činil růst 1,9 procenta. Loňský propad podle kalendářně přepočtených dat činil 0,1 procenta, uvedl statistický úřad.

Růst německého hospodářství bude brzdit nedostatek pracovníků i ekologičtější energetika, tvrdí ekonom

Číst článek

„Hospodářský vývoj v Německu se vlivem krizí zastavil,“ řekla Brandová, podle které na výkon ekonomiky dolehly krize ve světě. „Vysoké ceny i přes nedávný pokles nadále dusí hospodářský růst. K tomu se přidaly nevýhodné finanční podmínky kvůli rostoucím úrokům a omezená poptávka v tuzemsku i zahraničí. Německé hospodářství tak nepokračovalo v oživení z hlubokého propadu v covidovém roce 2020,“ dodala.

Loňský výkon ekonomiky mírně překonal očekávání vlády, která vycházela z hospodářského poklesu o 0,4 procenta. Ekonomický institut Ifo naopak předpokládal, že HDP v loňském roce klesne o 0,3 procenta. Letos Ifo počítá s meziročním zvýšením HDP o 0,9 procenta, zatímco vládní odhad slibuje růst o 1,3 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a čtvrtou největší na světě. Je zároveň důležitým obchodním partnerem pro mnoho českých firem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme