Hlavní obsah

Vrchol farmářských protestů v Německu: Pět tisíc traktorů v Berlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Tisíce zemědělců, živnostníků a dopravců s těžkou technikou se v pondělí ráno shromáždily kolem Braniborské brány v Berlíně na akci, jíž vyvrcholil týden farmářských protestů. Ti nesouhlasí s úspornými škrty vlády kancléře Olafa Scholze (SPD) , které by je měly postihnout.

Protest německých farmářů v neděli v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Traktory, nákladní automobily a další vozidla se ráno seřadily v několika řadách na ulicích Strasse des 17. Juni a Unter den Linden.

„Policie původně hovořila o třech tisících vozidlech, později počet zvýšila na přes pět tisíc, přičemž další z prostorových důvodů do srdce německé metropole nepustila,“ napsal list Die Welt. Bezpečnostní složky očekávaly výrazně více než deset tisíc ohlášených demonstrantů, později snížily počet na 8500, většina médií přesto uváděla přes deset tisíc.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Kolona farmářů v Berlíně

Německá vláda chce postupně zrušit daňové úlevy pro zemědělskou naftu. Od původně zamýšleného zrušení osvobození od daně z motorových vozidel pro zemědělství hodlá vláda upustit. Svaz německých zemědělců však požaduje, aby škrty odvolala úplně.

Přestaňte s námi vorat. Zemědělci vyjeli v traktorech na protestní jízdu Chomutovskem

Domácí

Do akce šlo 1300 policistů

Demonstraci doprovázelo 1300 policistů. Policejní šéfka Barbara Slowiková, šéfka berlínské policie, sdělila výboru pro vnitřní záležitosti zemského parlamentu, že policie je potřeba zejména k doprovodu traktorů a nákladních aut do vládní čtvrti. „Ochrana vládní čtvrti, včetně úřadu spolkového kancléře, Spolkového sněmu a ministerstev bude mimořádně důležitá,“ dodala.

Už několik hodin před začátkem rozsáhlé demonstrace berlínských zemědělců policie v neděli večer zastavila vjezd traktorů na místo demonstrace v centru města. „Nebude tam místo,“ řekl policejní mluvčí. Oblast byla podle něj uzavřena a všichni, kdo ještě přijedou, budou odkázáni na náhradní plochu s dostatkem parkovacích míst na náměstí Olympischer Platz.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

„Zastupujeme asi 35 000 farmářů a protestujeme solidárně, bez nenávisti a agitace,“ zdůraznila Inka Lange pro FAZ z aliance Máme toho dost.

Na shromáždění promluvil Christian Lindner (FDP), spolkový ministr financí. „Nebudu moci slíbit, že všechny vrstvy společnosti budou muset přispívat na konsolidaci – kromě jedné,“ tlumil však v předstihu čekávání.

Při projevu nejenže proti němu foukal silný vítr, ale pískot, protestní výkřiky, bučení a skandování zastínily jeho slova. Projev musel přerušit. Předseda zemědělců Joachim Rukwied, šéf Svazu německých zemědělců (DBV), shromážděné vyzval, aby nechali ministra promluvit.

Ztrať se, vypadni!

„Sdílím vaše rozhořčení,“promlouval Lindner třesoucím se hlasem. „Něco se tu nahromadilo za desítky let. Jsem lídrem strany, která už desítky let vede kampaň za střední třídu. Znám stále dražší klimatické regulace,“ uvedl ministr.

Lindner uznal, že protesty farmářů jsou legitimní a pokojné. „Mnozí se báli hrozných výjevů, já jsem se také bál hrozných výjevů,“ prohlásil za hlasitého pokřiku „Ztrať se, vypadni!“. „Ale nic z toho se naštěstí v posledních dnech nenaplnilo. Za to vám děkuji,“ poděkoval nicméně.

Usmívající se Scholz se vyhnul hněvu protestujících zemědělců

Evropa

Zemědělcům, kteří již několik týdnů protestují, však Lindner neslíbil žádné další ústupky v oblasti zemědělské nafty. „Nemohu jim dnes slíbit žádnou další státní pomoc ze spolkového rozpočtu,“ prohlásil.

Manuela Schwesigová (vládní SPD), premiérka Meklenburska-Předního Pomořanska, oblasti s výrazným podílem zemědělství, vyjádřila naději na kompromis ve sporu o úsporné plány spolkové vlády před jednáním mezi zástupci sdružení zemědělců a zástupci vládních stran - sociální demokracie (SPD), Zelených a liberální FDP, naplánovaným rovněž na pondělí.

„Farmáři a lidé na venkově mají právo očekávat, že jejich obor zůstane perspektivní. Na venkově se v posledních letech nahromadilo mnoho problémů - a to je nyní třeba řešit,“ upozornila.

Extrémisté podněcují hněv, tvrdí Schloz.

Přední politici křesťanské demokracie (CDU), nejsilnější opoziční strany, kritizovali výroky kancléře Scholze, že protesty zemědělců jsou záměrně podněcovány radikálními silami.

„Doporučuji spolkové vládě, aby se nepouštěla do diverzních manévrů, ale aby vzala vážně hněv, který zde vře, a přehodnotila svou nevyzpytatelnou politiku,“ řekl Carsten Linnemann, generální tajemník CDU, deníku Bild.

Organizátoři se podle něho musí jasně distancovat od nepřátel ústavy a výzev k násilí, a také to dělají, dodal.

„Hněv je záměrně rozdmýcháván. Jsou to extremisté, kteří pohrdají každým kompromisem a otravují každou demokratickou debatu,“ vzkázal Scholz ve videoposelství.

Současně vyzval k umírněnosti a zdrženlivosti a varoval před „toxickou směsí“. „Pokud se legitimní protesty převrátí, pak prohrajeme všichni,“ podotkl.

Farmáři v Německu ochromili dopravu. Do Norimberka vjelo 2500 traktorů

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám