Městská nemocnice v Ostravě plánuje obří modernizaci, přijde na pět miliard

  17:12
Kompletní modernizaci, jejíž součástí bude nemocniční blok dvou nových pavilonů včetně heliportu, připravuje Městská nemocnice Ostrava (MNO). Cílem je sjednotit a centralizovat dnes roztříštěný provoz nemocnice v objektech, které byly za 175 let existence ústavu postupně postaveny pro jeho potřeby.

Vizualizace Městské nemocnice Ostrava po plánované rozsáhlé přestavbě. (15. ledna 2024) | foto: Městská nemocnice Ostrava

„V nových pavilonech budou na jednom místě urgentní příjem, operační sály, diagnostika a intenzivní péče, což zefektivní naši práci,“ uvedl primář ARO Tomáš Málek.

Přestavbu za 5,2 miliardy korun, která by se měla uskutečnit v průběhu dalších deseti let, schválili v prosinci zastupitelé města.

„K financování revitalizace jsme již v roce 2017 zřídili fond pro rozvoj MNO, do kterého město každoročně přispívá dvě stě milionů korun,“ uvedl ostravský radní pro zdravotnictví Michal Mariánek.

Dodal, že město zároveň usiluje o spolufinancování třetích stran. „A to státu, kraje, grantu Evropské komise či úvěru Evropské investiční banky,“ shrnul náměstek Mariánek.

20. října 2023

Autor: