Hybridní speciály Audi RS Q e-tron ovládly pořadí etapy

Rally Dakar 2024 – 8. etapa
Hybridní speciály Audi RS Q e-tron ovládly pořadí etapy
Fotografie: A.S.O./M.Kin/DPPI
  • Všechny tři speciály Audi RS Q e-tron dojely na předních příčkách
  • Mezi kamiony byla opět nejrychlejší vedoucí trojice, vyhrál Van Den Brink
  • Kategorie Mission 1000 opět nudná, mezi historiky se do vedení dostal Ondřej Klymčiw

Osmá etapa Rally Dakar 2024 vedla z Al Duwadimi do Hailu, měřila celkem 678 km a závodilo se na 458 kilometrech měřených úseků. Délkou tedy patřila mezi průměr, jaké to ale bylo s náročností?

Ekström potvrdil, že je mistrem extrémů

V kategorii osobních aut se o velké překvapení postaral Mattias Ekström s Audi RS Q e-tron, který tím potvrdil označení „mistr extrémů“. Včera totiž po technických problémech dojel mezi posledními, a tím pádem dnes startoval z hloubi startovního pole, což není výhodná pozice, protože musí předjíždět spoustu pomalejších aut. Přesto dokázal zvítězit a Stéphane Peterhansel, který včera ztratil cca 45 minut, když mu pomáhal, dojel hned za ním druhý. Mezi posádky týmu Audi Sport se vklínil pouze Guerlain Chicherit s Toyotou na třetím místě. Carlos Sainz jel totiž na jistotu a dojel čtvrtý. Jeho největší pronásledovatel, Sebastien Loeb, pak dojel 10. Nejrychlejší Čech, Martin Prokop s Fordem Raptor, byl 4 příčky za Loebem. Tomu etapa příliš nesedla, byla hodně členitá, nepodařilo se mu tam chytit tempo a navíc mel pomalý defekt, jak popisuje ve videu níže.


Carlos Sainz s Audi RS Q e-tron posílil své vedení

V průběžném pořadí stále drží vedení Carlos Sainz s Audi RS Q e-tron, který na svého největšího pronásledovatele, Sebastiena Loeba, najel cenných téměř 6 minut. Třetí místo drží Brazilec Lucas Moraes s Toyotou, ale na Sainze ztrácí přes hodinu, takže jeho pozici zatím neohrožuje. Loeb má po dnešní etapě ztrátu necelých 25 minut. Martin Prokop klesl na 7. příčku a na Sainze ztrácí dvě hodiny. Peterhansel je na 16. místě se ztrátou téměř 4 hodin na svého týmového kolegu a Ekström na 21. pozici ztrácí 4 hodiny a 45 minut na Sainze.

Van Den Brink před Macíkem a Lopraisem

Mezi kamiony vyhrál Nizozemec Mitchel Van Den Brink o minutu a 18 sekund před Martinem Macíkem. Oba jedou s vozem Iveco Powerstar. Třetí Aleš Loprais ve videu níže říká, že se mu v první pasáži, která byla dunová, jelo dobře, ale v kamenité pasáži zariskoval při pokusu o předjetí pomalejší buggyny a trefil jeden kámen dvěma koly. Takže opět měnili dvě kola, jako včera. Nizozemec Gert Huzink s hybridním Renaultem z českých dílen MKR Technology dojel šestý. Hned za ním dojel jeho krajan Pascal De Baar se speciálem Tatra Buggyra a Japonec Teruhito Sugawara s hybridním kamionem Hino dojel 10.


Rally Dakar 2024 vede mezi kamiony Macík

V průběžném pořadí si vedení drží Martin Macík, na jehož hodnocení etapy se můžete podívat ve videu níže. Na druhé místo se ale dostal Mitchel Van Den Brink, který si vyměnil pozici s Alešem Lopraisem, který se propadl na 3. příčku. Ten je za ním ale pouhé dvě minuty, takže souboj o stříbro je těsný. Naopak na čtvrtého Van Kasterena má Loprais náskok více než dvě hodiny. Teruhito Sugawara je průběžně osmý, Pascal De Baar 11. a Gert Huzink hned za ním.


Mezi motocyklisty vyhrál Argentinec Kevin Benavides před svým krajanem Lucianem Benavidesem. Třetí byl Francouz Adrien Van Beveren. Slovák Štefan Svitko dojel 10. a nejrychlejší Čech, Martin Michek, pak o 10 příček za ním. Ten si ale stěžuje na naraženou ruku, kvůli které nemůže jet naplno. Průběžné pořadí vede Američan Ricky Brabec, druhý je Ross Branch z Botswany a třetí Chilan Jose Ignacio Cornejo Florimo. Štefan Svitko je devátý a Martin Michek 10.

V kategorii Mission 1000 opět nuda

V kategorii Mission 1000 pro stroje s nulovými emisemi dnes nebyly žádné velké zvraty. Kromě Itala Oscara Polliho získaly 100 % všechny posádky. První 4 pak dostaly i 10bodový bonus, včetně vedoucího Jordiho Juvantényho s vodíkovým kamionem MAN, který se tím pádem udržel ve vedení.

V kategorii Classic dojel Ondřej Klymčiw se Škodovkou 130 LR na 6. místě a na vítěze etapy ztratil 116 trestných bodů. Jelikož ale španělská posádka, která dosud vedla, dojela až za ním, podařilo se mu vrátit do vedení. Česká posádka Ondřej Klymčiw – Josef Brož, která se vydala se Škodovkou na Dakar, tedy opět vede průběžné pořadí historiků! Ten letos jede s cílem vyjet milion korun pro Centrum paraple.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze