Řidičák už dostali první 17letí. Dopravní expert radí, na co si dát hlavně pozor

Řidičský průkaz mohou získat i sedmnáctiletí řidiči.

Nezletilí řidiči už dostávají průkazy

Úřady už vydávají první řidičské průkazy 17letým řidičům. Těm zákon od 1. ledna umožňuje řídit auto pod dohledem zkušenějšího řidiče, takzvaného mentora. Podle aktuálních dat ministerstva dopravy už řidičák podle nového zákona získalo 41 nezletilých absolventů autoškoly. Podle dopravního experta Romana Budského je důležité, aby lidé po získání řidičského průkazu sedali za volant často, aby nevyšli ze cviku.

Někteří nedočkavci za volant v autoškole usedají už v šestnácti, aby hned po sedmnáctých narozeninách mohli složit zkoušku a získat řidičské oprávnění. Jedním z nich je Václav Líbal z Jablonce nad Nisou. „Už mám za sebou tři jízdy v autě a dvě na trenažéru,“ svěřuje se. „Je to pro mě splněný sen, budu mít řidičák o rok dřív než většina spolužáků. V osmnácti už bych chtěl mít svoje auto,“ plánuje chlapec, jehož sedmnáctiny se blíží.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič se na Českolipsku propadl s autem pod led. Žádná nehoda, chtěl se klouzat, tvrdí svědek

Na roli mentora se připravuje jeho otec Martin Líbal, který přiznává, že z počátku se mu synův nápad příliš nelíbil. „Pak jsem o tom přemýšlel a došel jsem k tomu, že to může být užitečné. Bude jezdit rok pod mým dohledem, v mém autě, takže nebude moct jezdit rychle, ale současně se dostatečně vyjezdí,“ říká Martin Líbal. Přiznává, že o auto bude mít trochu strach a znovu opakuje, že žádnou rychlou jízdu nepřipustí.

Podle vedoucího odboru dopravně správních agend libereckého magistrátu Pavla Rychetského už závěrečné zkoušky od počátku roku absolvovali čtyři sedmnáctiletí a všichni napoprvé uspěli. „Byli jsme mile překvapení. Ti uchazeči byli dobře připravení a komisaři chválili jejich výsledky,“ upozornil Rychetský.

Větší nápor uchazečů o „řidičák od 17“ ale zřejmě teprve přijde. Mnohé autoškoly totiž šestnáctileté před koncem roku odmítaly. „Nebyli jsme si jistí, jestli je můžeme začít školit před tím, než zákon vstoupí v platnost. Bylo to tam napsané dost nejednoznačně,“ tvrdí Jan Hlavatý, majitel autoškoly z Jablonce nad Nisou, který má aktuálně ve výcviku dva šestnáctileté zájemce.

Každý sedmnáctiletý držitel řidičáku si do své karty řidiče může nechat napsat až čtyři mentory. Ti musejí mít řídičák nejméně deset let a nesmějí mít aktuální záznamy v bodovém systému. Ve chvíli, kdy jedou v autě v roli mentora, nesmějí být pod vlivem alkoholu a musí sedět na sedadle spolujezdce. Dopravní experti přitom upozorňují, že role mentora není čistě formální. Pokud sedmnáctiletý řidič způsobí nehodu, může postih hrozit i mentorovi, pokud policie prokáže, že na svého svěřence dostatečně nedohlížel. Jak to bude vypadat v praxi, se teprve uvidí.

V databázi ministerstva dopravy už je zapsaných přes tři sta mentorů, ti musejí vyplnit speciální formulář. „Nebude to asi pro každého, už jsem se setkal s tím, že mladí chtěli, ale rodiče řekli, že na něco takového nemají nervy,“ usmívá se Jan Hlavatý. Upozorňuje na to, že je třeba, aby sedmnáctiletý řidič opravdu sedal za volant často. „V autoškole se jezdí jednou až dvakrát týdně, pokud budou absolventi jezdit ve stejné frekvenci i nadále, stanou se z nich zkušení řidiči a v takovém případě bude mít novinka smysl,“ zdůrazňuje.

Dopravní expert Roman Budský radí, aby si mladý řidič se svým mentorem udělali plán jízd třeba na několik měsíců dopředu. „Aby si řekli, jaké situace by měl začínající řidič zažít. Ideálně, aby si večer před jízdou společně sedli a probrali, co je čeká. Tady je velký kruhový objezd, tady se jede ve více pruzích, pojedeme tak a tak, na tohle si dáme pozor,“ radí Budský.

Změny v zákoně se ovšem týkají i řidičů starších osmnácti let. Pokud mají oprávnění po dobu kratší než dva roky, spadají nově do režimu takzvaného řidičáku na zkoušku. Takový řidič při spáchání závažného (šestibodového) přestupku bude mít povinnost absolvovat školení začínajících řidičů a sezení s dopravním psychologem. Má na to tři měsíce. Pokud podmínky nesplní, o řidičák přijde. Podle ministerstva dopravy se řidičák na zkoušku aktuálně týká téměř 207 tisíc začínajících řidičů.

Tagy: