Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Messi obhájil vítězství v anketě FIFA The Best pro nejlepšího fotbalistu roku

Cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu světa za minulý rok podle FIFA získal Argentinec Lionel Messi. Osmým triumfem vylepšil vlastní rekord. foto: Reuters

Cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu světa za uplynulý rok podle mezinárodní federace FIFA získal Argentinec Lionel Messi. Útočník Interu Miami obhájil loňský triumf a navázal na říjnové vítězství v jiné anketě Zlatý míč časopisu France Football.
  22:34aktualizováno  23:19

Kapitán argentinských mistrů světa stejně jako ve Zlatém míči předčil Nora Erlinga Haalanda z Manchesteru City a Francouze Kyliana Mbappého z Paris St. Germain. Ani jeden z finalistů nebyl na galavečeru v Londýně osobně přítomen.

Šestatřicetiletý Messi anketu FIFA, která nese název The Best od roku 2016, vyhrál celkově už poosmé a vylepšil vlastní rekordní bilanci. Uspěl také v letech 2009 až 2012, 2015, 2019 a 2022. V období 2010 až 2015 byla anketa FIFA sloučena se Zlatým míčem. Letos federace zohlednila výkony od 19. prosince 2022, tedy po skončení světového šampionátu v Kataru, do loňského 20. srpna.

Lionel Messi. se slavnostního galavečeru nezúčastnil, cenu místo něj převzal bývalý francouzský fotbalista Thierry Henry.

V anketě The Best volí reprezentační kapitáni a trenéři, fanoušci a zástupci médií. Messi i Haaland získali shodně 48 bodů, Mbappé 35 bodů. O nejtěsnějším triumfu bývalé hvězdy Barcelony, která loni v létě vyměnila PSG za Miami, rozhodlo více hlasů od kapitánů národních týmů.

Nejlepším trenérem byl zvolen Pep Guardiola. Španělský kouč loni s fotbalisty Manchesteru City vyhrál Ligu mistrů, anglickou ligu a Anglický pohár. Fotbalistkou roku se stala španělská mistryně světa Aitana Bonmatíová z Barcelony, která v říjnu získala rovněž Zlatý míč.

Guardiola, jenž ve čtvrtek oslaví 53. narozeniny, předčil italské trenéry Simoneho Inzaghiho a Luciana Spallettiho. Inzaghi s Interem Milán podlehl ve finále Ligy mistrů Manchesteru City 0:1. Spalletti, současný kouč italské reprezentace, dovedl Neapol k prvnímu ligovému titulu po 33 letech. Zástupce Manchesteru City kraloval také v kategorii brankářů - oceněn byl Brazilec Ederson.

Mezi trenérkami stejně jako loni uspěla Nizozemka Sarina Wiegmanová, jež s anglickými reprezentantkami získala stříbro na mistrovství světa. Vítězství v kategorii nejlepší brankářka roku obhájila Angličanka Mary Earpsová z Manchesteru United.

Nejlepším trenérem roku v anketě FIFA byl zvolen Pep Guardiola, který s Manchesterem City vyhrál Ligu mistrů, anglickou ligu a Anglický pohár.

Puskásovu cenu za nejhezčí gól roku si odnesl Brazilec Guilherme Madruga z Botafoga za „nůžky“ zpoza šestnáctky v zápase s Novorizontinem ve druhé brazilské lize.

Cenu fair play si vysloužila brazilská reprezentace za solidární oblečení černých dresů na podporu útočníka Viníciuse Júniora z Realu Madrid, který ve španělské lize opakovaně čelil rasistickým urážkám.

Jedenáctku roku tvoří brankář Thibaut Courtois, obránci John Stones, Kyle Walker a Rúben Dias, záložníci Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin De Bruyne a útočníci Haaland, Mbappé a Messi s Viníciusem Júniorem.

Na galavečeru byly rovněž uctěny nedávno zesnulé fotbalové legendy Bobby Charlton, Mario Zagallo a Franz Beckenbauer.

Autoři: ,