Rozjetý Lehečka s přehledem postoupil, Plíšková na světovou trojku nevyzrála

  1:00aktualizováno  14:10
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Poslední trojici zápasů prvního kola s českou účastí přinesl úterní program tenisového Australian Open. Jiří Lehečka potvrdil proti Španělu Zapatovi roli favorita a jasně zvítězil, Jiří Veselý naopak neuspěl proti Francouzi Filsovi. Nepostoupila ani Karolína Plíšková, která prohrála se světovou trojkou Kazaškou Rybakinovou. V úvodních utkáních uspěli dle očekávání Polka Šwiateková a Španěl Alcaraz.

Australská jízda Lehečky nekončí. Poté, co v sobotu získal v Adelaide svůj první titul na okruhu ATP, uspěl i na úvod v Melbourne, kde loni senzačně prošel až do čtvrtfinále. Se Španělem Bernabé Zapatou Mirallesem si poradil bez problémů ve třech setech 6:3, 6:2, 6:3.

Lehečka vs. Zapata

Reportáž z utkání

„Snažil jsem se i těžit ze sebevědomí, které jsem získal minulý týden, a povedlo se to na jedničku,“ liboval si Lehečka. „Občas to byl spíš boj než hezký tenis, když tolik foukalo. Navíc proti soupeři, který hraje tak nějak všelijak.“

V Melbourne v úterý panovalo největší horko od začátku hlavní soutěže, ale český tenista se nejen s náročnějšími teplotními podmínkami vypořádal skvěle. Sokův servis prolomil poprvé v šestém gamu, čistou hrou brejk vzápětí potvrdil a náskok udržel až k zisku první sady 6:3.

A perfektně mu vyšel i vstup do druhého setu. Hned v úvodu si šel v koncovce agresivně pro další Zapatovo podání, přesné údery na síti a závěrečná drtivá smeč byly základem k brejku a pohodlnému vedení 4:1.

Pak sice česká jednička na menším kurtu číslo 13 poprvé ztratila i svůj servis, hned si však vzala ztrátu zpět. Stále naštvanější Španěl během výměn diskutoval sám se sebou a konci dějství se skóre 6:2 i s některými diváky.

Několik z nich měl naopak Lehečka na své straně, jednak skupinku českých fanoušků na hlavní tribuně a nechyběla ani tradiční parta ostatních reprezentačních tenistů, včetně Markéty Vondroušové, kteří si v Melbourne navzájem fandí.

Lehečku obhajoba neděsí, přesun zvládl. A oslava titulu? Chutnala, popisuje

A Lehečka je potěšil i v posledním setu. Zapata na něj sice zkoušel všechno možné, český hráč ale nevzdal žádný míček. Španěl své rozpoložení potvrdil závěrečnou dvojchybou, čímž Lehečkovi usnadnil hned první mečbol a český favorit si mohl po výhře 6:3, 6:2, 6:3 vychutnat skandování z tribun: „Jirka, Jirka!“.

„Česká soudržnost v Austrálii je už druhý rok skvělá a určitě tomu hodně pomáhá United Cup, který nás všechny nesmírně bavil. Mám na něj úplně stejný názor jako loni - je to nejlepší způsob, jak začít nový rok,“ pochvaloval si Lehečka, který v příštím kole vyzve 19letého Američana Alexe Michelsena, 91. hráče světového žebříčku.

Plíšková slibné momenty nevyužila

Na začátku roku neprožívala Plíšková nejúspěšnější období, i proto nastupovala k duelu se světovou trojkou Jelenou Rybakinovou s nepříliš nadějnými vyhlídkami. Nakonec však byla lépe postavené Kazašce vyrovnanou soupeřkou a prohrála těsně 6:7 (6:8), 4:6.

Plíšková vs. Rybakinová

Reportáž z utkání

Zápas se navíc mohl vyvíjet zcela jinak, kdyby česká tenistka bleskově neprohospodařila náskok 2:0, který si vypracovala osmi vyhranými výměnami v řadě na začátku zápasu, nebo kdyby zvládla tiebreak, v němž vedla 3:0 a následně měla tři setboly.

Z obou nadějných situací ale nedokázala těžit, někdy i kvůli nepřízni milimetrů. Nejdříve musela zpomalovat zlepšeným podáním rozjetou soupeřku a po třech prohraných gamech v řadě srovnala na 3:3. Za záchranou brzdu pak tahala za stavu 5:6, kdy odvrátila trojici setbolů.

Česká tenistka Karolína Plíšková během 1. kola Australian Open.

Jenže na skvělou sérii Rybakinové ve zkrácené hře už nezareagovala, prohrála pět výměn v řadě a náskok 6:3 se rázem přeměnil ve skóre 6:8.

Ve druhém dějství tak musela krotit sebevědomou sokyni, která na podání dominovala: po prvním servisu získala Kazaška 76 procent bodů, po druhém dokonce 88. Což představovalo výrazné zlepšení oproti první sadě, kdy měla úspěšnost 70 % a 67 %.

Navíc už ve třetí hře přišla Plíšková o servis a ze svízelné situace hledala cestu marně. Po hodině a 34 minutách prohrála 6:7 (6:8), 4:6 a s Australian Open se loučí v prvním kole poprvé od roku 2013. Zůstala tak daleko za obhajobou loňského čtvrtfinále.

Veselý nestačil na hvězdičku z Francie

Souběžně s Lehečkou nastoupil k zápasu prvního kola i Veselý. Zkušený Čech hrál v Melbourne už podeváté, tentokrát pro start v hlavní soutěži využil chráněný žebříček, ale statistiku pouhých dvou postupů přes úvodní fázi si nerozšířil.

Veselý vs. Fils

Reportáž z utkání

S Arthurem Filsem, který na podzim neúspěšně bojoval ve finále Turnaje mistrů hráčů do 21 let, prohrál 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 a potvrdil, že australský grandslam nepatří mezi jeho oblíbené.

Český tenista přitom začal nadějně, hned v úvodu sebral francouzskému mladíkovi servis a i přes občasné dvojchyby si podání udržel až do zisku úvodní sady 6:4. Stejně vyrovnaný byl v australském horku i druhý set, oba soupeři hájili servisy a vše směřovalo k tiebreaku. V závěru ale Veselý ztratil vedení 40:15 a místo zkrácené hry smutnil po prohře 5:7.

Veselý o totálním sešupu: Začíná boj s bažinou, cítím, že úroveň ještě mám

„Tam se zápas zlomil. Ve třetím setu se (Fils) zlepšil, hrál rychleji. Když měl šanci, okamžitě mě potrestal. Vyrovnaný zápas, ale byl o kousek lepší,“ komentoval Veselý.

Australian Open 2024

příloha iDNES.cz

Fils bral třetí set jednoznačně 6:2, a když Veselý ve čtvrté sadě prohrál podání na 3:5, bylo hotovo. Francouz i díky 18 esům vyhrál 4:6, 7:5, 6:2, 6:3, rodák z Příbrami tak neuspěl ani ve třetím letošním zápase.

„V celém zápase jsem měl žaludek na vodě, už od včerejšího večera. Moc jsem nejedl, ráno vůbec. Před zápasem jen trošičku rýže. Bojoval jsem sám se sebou, i když to v prvních dvou setech asi nešlo moc vidět, ale bylo mi opravdu špatně,“ prozradil Veselý.

Úvod zvládli Šwiateková, Alcaraz i Zverev

Už v neděli si zajistili postup do druhého kola velcí adepti na titul – Srb Djokovič i Běloruska Sabalenková, ke které se v úterý přidala i její největší konkurentka a současná světová jednička Polka Šwiateková.

Vítězka čtyř grandslamových titulů po vyrovnaném začátku přehrála Američanku Keninovou a příště vyzve její krajanku Collinsovou, jež vyřadila Němku Kerberovou.

Jazda! Polská tenistka Iga Šwiateková se raduje během 1. kola Australian Open.

Z výrazných mužských jmen si zajistil postup Španěl Alcaraz, který uspěl proti ostřílenému Francouzi Gasquetovi. Němec Zverev přemohl po vlažnější úvodní sadě krajana Koepfera, výhru oslavil i Nor Ruud, který si hladce poradil se Španělem Ramosem-Viňolasem. Po čtyřsetovém zápolení s Japoncem Nišiokou pokračuje také osmý nasazený Dán Rune.

Těžké chvíle pro Drapera

Z posledních sil vybojoval postup do druhého kola mužské dvouhry Jack Draper. Britský tenista, který v neděli prohrál v Adelaide s Jiřím Lehečkou souboj o premiérový titul na okruhu ATP, zdolal ve více než tříhodinovém pětisetovém duelu Američana Marcose Girona a bezprostředně po podání rukou se na kurtu pozvracel.

Draper jako důvod svých problémů uvedl horké počasí v Melbourne, ale také tlak, který cítil na grandslamovém turnaji. Již během zápasu, v němž po úvodním vítězném setu další dva ztratil a musel vývoj otáčet, si vyžádal konzultaci s lékařem a nechal si změřit tlak. „Cítil jsem, že mám sevřenou hruď. Rozšířilo se to do zad a měl jsem pocit, že se nedokážu udržet vzpřímeně. Myslím, že to dělá ten stres,“ řekl.

Dvaadvacetiletý tenista nakonec zvítězil 6:4, 3:6, 4:6, 6:0 a 6:2 a po proměněném mečbolu čekal na soupeře u sítě opřený v předklonu s napřaženou rukou. „Cítil jsem se špatně. Říkal jsem, že mu musím podat ruku, ale pak jsem musel rychle k odpadkovému koši,“ popisoval Draper.

Siniaková vstoupila do čtyřhry

Ve čtyřhře zahájily první společnou sezonu úspěšně Kateřina Siniaková a Storm Hunterová. Česko-australský pár, který se dal dohromady poté, co Siniaková přerušila spolupráci s Barborou Krejčíkovou, porazil kolumbijsko-kazašskou dvojici Camila Osoriová, Julia Putincevová dvakrát 7:5.

Siniaková a Hunterová potvrdily roli turnajových trojek a radovaly se za necelou hodinu a půl. V prvním setu se jim díky dvěma brejkům podařilo zvrátit nepříznivý vývoj ze stavu 2:5, ve druhé sadě prohrávaly pro změnu 0:3. Nová dvojice, která vyhrála předloni German Open a minulý rok se dostala do finále turnaje v Adelaide, zaznamenala i první vítězství na grandslamu.

Grandslamové Australian Open 2024 v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 86,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Lehečka (32-ČR) - Zapata (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3
Fils (Fr.) - Veselý (ČR) 4:6, 7:5, 6:2, 6:3
Alcaraz (2-Šp.) - Gasquet (Fr.) 7:6 (7:5), 6:1, 6:2
Zverev (6-Něm.) - Koepfer (Něm.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:3), 6:3
Rune (8-Dán.) - Nišioka (Jap.) 6:2, 4:6, 7:6 (7:3), 6:4
Ruud (11-Nor.) - Ramos (Šp.) 6:1, 6:3, 6:1
Dimitrov (13-Bulh.) - Fucsovics (Maď.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:1), 6:2
Paul (14-USA) - Barrére (Fr.) 6:2, 6:3, 6:3
Norrie (19-Brit.) - Varillas (Peru) 6:4, 6:4, 6:2
Griekspoor (28-Niz.) - Safiullin (Rus.) 2:6, 3:6, 7:6 (7:3), 6:4, 7:5
Nagal (Ind.) - Bublik (31-Kaz.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:5)
Michelsen (USA) - McCabe (Austr.) 7:6 (7:5), 3:6, 6:1, 6:2
Zeppieri (It.) - Lajovič (Srb.) 6:3, 3:6, 6:3, 7:6 (7:3)
Cazaux (Fr.) - Djere (Srb.) 6:2, 6:7 (3:7), 6:2, 3:6, 6:2
Purcell (Austr.) - Valkusz (Maď.) 3:6, 7:6 (7:2), 6:4, 7:5
Klein (SR) - Kwon Sun-u (Korea) 7:6 (7:0), 4:6, 7:6 (7:3), 6:3
Draper (Brit.) - Giron (USA) 6:3, 3:6, 4:6, 6:0, 6:2
Šang Ťün-čcheng (Čína) - McDonald (USA) 6:3, 1:6, 3:6, 6:4, 6:2
Kokkinakis (Austr.) - Ofner (Rak.) 7:6 (7:1), 2:6, 6:7 (4:7), 6:1, 7:6 (10:8)
Sonego (It.) - Evans (Brit.) 4:6, 7:6 (10:8), 6:2, 7:6 (7:4)

Čtyřhra - 1. kolo:
Macháč, Čang Č’-čen (ČR/Čína) - Gille, Vliegen (15-Belg.) 6:4, 7:5

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Rybakinová (3-Kaz.) - Plíšková (ČR) 7:6 (8:6), 6:4
Šwiateková (1-Pol.) - Keninová (USA) 7:6 (7:2), 6:2
Pegulaová (5-USA) - Marinová (Kan.) 6:2, 6:4
Ostapenková (11-Lot.) - Birrellová (Austr.) 7:6 (7:5), 6:1
Čeng Čchin-wen (12-Čína) - Kruegerová (USA) 3:6, 6:2, 6:3
Kasatkinová (14-Rus.) - Stearnsová (USA) 6:3, 3:6, 6:2
Azarenková (18-Běl.) - Giorgiová (It.) 6:1, 4:6, 6:3
Wang Ja-fan (Čína) - Cirsteaová (22-Rum.) 0:6, 7:5, 6:2
Navarrová (27-USA) - Wang Si-jü (Čína) 6:1, 6:7 (5:7), 7:5
Dodinová (Fr.) - Ču Lin (29-Čína) 6:4, 6:3
Stephensová (USA) - Gadecká (Austr.) 6:3, 6:1
Cocciarettová (It.) - Sunová (Švýc.) 6:1, 7:5
Trevisanová (It.) - Zarazuáová (Mex.) 4:6, 6:4, 6:2
Collinsová (USA) - Kerberová (Něm.) 6:2, 3:6, 6:1
Tausonová (Dán.) - Minnenová (Belg.) 7:5, 7:5
Burelová (Fr.) - Kruničová (Srb.) 6:4, 6:1
Blinkovová (Rus.) - Bucsaová (Šp.) 6:2, 6:4
Boulterová (Brit.) - Jüan Jüe (Čína) 7:5, 7:6 (7:1)
Raducanuová (Brit.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:2
Tomljanovicová (Austr.) - Martičová (Chorv.) 7:6 (7:3), 4:6, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Siniaková, Hunterová (3-ČR/Austr.) - Osoriová, Putincevová (Kol./Kaz.) 7:5, 7:5

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Hokejisté zabojují s Kanadou o první místo. Kdo jim hrozí ve čtvrtfinále?

18. května 2024  23:27,  aktualizováno  21.5 1:44

Pohodově si došli už pro pátou výhru na turnaji. S patnácti body si také pojistili nejhůře třetí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

Češi se porvou o semifinále se Spojenými státy, Slováci vyzvou Kanadu

21. května 2024  15:16,  aktualizováno  23:09

Aktualizujeme Poslední skupinový den určil čtvrtfinálové dvojice na hokejovém mistrovství. Češi, kteří v...

Finsko - Švýcarsko 1:3. Rozhodl Glauser, Čechy poslal na USA

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  22:55

Aktualizujeme Švýcaři v posledním utkání skupiny A porazili Finsko 3:1 a vyhoupli se před Čechy na druhé místo...

Švédsko - Slovensko 6:1. Seveřané v Ostravě neztratili ani bod

21. května 2024  11:59,  aktualizováno  22:44

Aktualizujeme Vítězství Spojených států nad Lotyšskem 6:3 dalo finální podobu skupině B mistrovství světa....

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi prohráli s Kanadou, narazí na USA

10. května 2024,  aktualizováno  21.5 22:44

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí světový šampionát vítězstvími nad Finskem a Norskem,...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....