Po tragédii vzpomínka na Palacha: Dvojitý smutek na fakultě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Po tragédii vzpomínka na Palacha: Dvojitý smutek na fakultě

Statečný student Jan Palach (†20).
Statečný student Jan Palach (†20). (Koláž Blesk)

Prolomení cenzury a probuzení lidí z letargie po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy. S takovými myšlenkami se bojovník za svobodu Jan Palach (†20) upálil před 55 lety. Činu nelitoval ani v nesnesitelných bolestech na nemocničním lůžku.

„Národy se ocitly na pokraji beznaděje a odevzdanosti. Rozhodli jsme se vyjádřit protest a probudit svědomí národa,“ stojí v dopise Svazu československých spisovatelů, který Jan Palach podepsal jako Pochodeň č. 1. Požadoval zrušení cenzury a zákazu Zpráv (tiskovina okupačních vojsk vycházející od roku 1968 – pozn. red.).

Kolem poledne 16. ledna 1969 si Palach koupil dvě nádoby, do nichž si nechal napumpovat benzin. Pak zamířil na Václavské náměstí. U kašny odložil kabát, polil se hořlavinou a zapálil. „Plameny byly tak mohutné, že byl spoře vidět jen výraz v obličeji,“ popsal jeden ze svědků. Kolemjdoucím se nakonec podařilo Palacha uhasit kabáty, jeho zranění byla ale hrozivá. Popáleniny druhého a třetího stupně měl na 85 % těla, spálené měl oči, rty, ruce... Jedna z lékařek vypověděla, že zdravá měl pouze chodila.

Pietní průvod za oběti střelby na FF UK z Ovocného trhu na náměstí Jana Palacha. Na závěr piety vystoupily společně pěvecké sbory. (4. leden 2024)

Video se připravuje ...

Chtěl probudit lidi

Přesto ještě den po činu mluvil o motivu. „Chtěl jsem vyjádřit nesouhlas s tím, co se děje. Probudit lidi. Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí,“ říkal lékařce Zdeně Kmuníčkové. Věřil, že i přes svá strašlivá zranění přežije. Jenže po třech dnech už byl jeho stav natolik špatný, že nemohli doktoři dělat nic jiného než mu tlumit bolest. Jan Palach zemřel na nemocničním lůžku 19. ledna 1969 v 15:30 hodin.

Přesouvají pietu

Po Palachovi je pojmenované i náměstí před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy. To se však už několik týdnů halí do smutečního závoje ve stínu tragické události z 21. prosince 2023, při níž David K. (†24) zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil. Z pietních míst zmizely svíčky, vzkazy i vzpomínkové předměty. Včera je odnášelo na 40 dobrovolníků, prozatím na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Vedení univerzity se studenty z nich chce vytvořit symbol tragédie. „Jak přesně, vysvětlíme, až na tom bude shoda,“ sdělil jeden z organizátorů přesunu piety Martin Pehal.



Přečtěte si
j.p.toman
17. 1. 2024 • 10:04

Obdivuji tu obrovskou odvahu k tomuto činu, ale myslím, že byl zbytečný. Máme mučedníka, ale v Československu se to, co chtěl Palach nestalo. Bohužel, škoda jeho života.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.