Bruslaři zaplnili pražské rybníky, v Suchdole vzniklo ledové antukové hřiště

  7:30
Aktuální mrazivé počasí přeje bruslařům, kteří mohou vyzkoušet led nejen na kluzištích, ale i jízdu na zamrzlých rybnících. Bruslí se na Lužinách, Letné či ve Slivenci. Led na nezvyklém povrchu připravili například dobrovolní hasiči v Praze 6 Suchdole, a to na antukovém hřišti v areálu zdejší základní školy Mikoláše Alše.

Pražané vyrazili na zamrzlé vodní plochy. Na snímku bruslaři na Nepomuckém rybníku na Lužinách. (13. ledna 2024) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

„S nápadem přišli právě hasiči, kteří se o kluziště i starají,“ říká ředitelka školy Alexandra Kejharová.

„Bruslení je zdarma, ale dopoledne mají přednost školní třídy v rámci tělocviku. Odpoledne už může přijít i veřejnost, a to až do 22 hodin,“ doplňuje Kejharová s tím, že zamrzlé antukové hřiště večer osvětluje reflektor.

„Antuce to nijak nevadí, jen je potřeba mít na ní tlustou vrstvu ledu, ne jen pár milimetrů,“ uvádí Michal Frátrik, velitel jednotky dobrovolných suchdolských hasičů. Ledovou plochu připravovali dva dny a každý večer ji znovu vodou obnovují.

Ve veřejné kluziště pak každoročně proměňují fotbalové hřiště ve Sportovním areálu Na Františku, nově lze bruslit také na Hořejším nábřeží v Praze 5 na zrekonstruovaném sportovním hřišti.

Jaké plochy k bruslení nejraději využíváte?

celkem hlasů: 36

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 23. ledna 2024. Anketa je uzavřena.

je mi to jedno, kde se zrovna dá18
zamrzlé přírodní vodní plochy16
umělá kluziště/zimní stadiony2

Na rybnících pozor

Další příležitosti k bruslení nabízejí dva největší pražští provozovatelé Jsme na ledě a Kluziště Praha, kteří pro letošek připravili i nové plochy, například Terasu Střížkov, Kluziště Zahrádky v Praze 8 nebo Kluziště Václavák a Braník.

Aktuálně se bruslí také na rybnících například ve Slivenci, v Záběhlicích, ale také ve Stromovce. Správce zeleně a nádrží v Praze, Lesy hl. m. Praha, nicméně varují, že tloušťka ledu na rybnících je nyní pouze kolem sedmi centimetrů. Vstup na led tak proto nedoporučují.

„Bezpečná síla ledu je aspoň deset centimetrů pro jednotlivce a dvacet pro skupinu,“ upozorňuje Monika Hrubalová, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že v přírodě neexistuje nic jako ideální led. „Hlavní není jen síla ledu, ale i nosnost ledu,“ dodala Hrubalová.

Bruslařům se ale čas k zimním radovánkám na přírodním ledu krátí. Současné teploty se totiž podle meteorologů začnou v příštích dnech zvolna zvyšovat, v noci už nebude tolik mrznout a odpolední teploty mohou na některých místech stoupat až na tři stupně Celsia.