Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Nejdřív kontrolní otázka: Co pila babka Jirásková v podání Věry Tichánkové v nováckém seriálu Hospoda? No jasně, fefrmincku! Doprovázel ji při tom věrný pes Pajda. Nebyl jedním z těch zvířat, která specializovaní drezéři cvičí pro potřeby filmařů. Šlo o jejího vlastního čtyřnohého miláčka. Ve skutečnosti ovšem byl Pajda fenka.

Paní Tichánkové bylo v době, kdy režisér Jaroslav Dudek (†68) začal natáčet první sérii, 76 let. U kohokoli jiného by se jednalo o poměrně požehnaný věk. Ona ale měla tou dobou před sebou ještě bezmála dvě dekády života.

Dlouhověkost dostal do vínku i její manžel Jan Skopeček. Zemřel v roce 2020, bylo mu 94.

Potkávali se doma, ne při práci

Seznámili se během angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě. Jí bylo 26, jemu 21. Přidrzlý mladík, který si z každého dělal legraci, se jí líbil. Poprvé si spolu zahráli ve hře Hrátky s čertem. Ona hrála Káču, on čerta Solferna. Když mu jednou na jevišti ujely nohy obuté ve flanelových botách, herečka se nemohla přestat smát. Smáli se pak spolu bezmála 70 let.

Několik let předtím, během německé okupace Československa, ale Věře často příliš do smíchu nebylo. O herecké dráze původně vůbec neuvažovala, začala studovat Vysokou školu chemicko-technologickou. Jenže okupanti české vysoké školy zavřeli, šla tedy na konzervatoř. A z ní na gestapo, do Terezína, věznice v Drážďanech a po spojeneckém náletu, který město prakticky srovnal se zemí, do Lipska. Sbírala totiž potravinové lístky pro odbojáře v ilegalitě.

S pozdějším manželem si mimochodem v divadle společně moc nezahráli. Ve filmu se dokonce bok po boku objevili jen jednou – v Troškově Kameňáku 3. O práci si ale doma dopodrobna povídali. Tak vznikla i historka, která se traduje od dob, kdy Skopeček dotočil válečné drama Signum laudis (1980).

Čočka od Müllera

Ve filmu je scéna, kdy se pere s kaprálem Hoferikem v podání slovenského „Rockyho“ Vlado Müllera. Skopeček sice nebyl žádný prcek, to ale Müller také ne a navíc rád vystavoval na odiv svou medvědí sílu. Ti, kdo si už Vlada příliš nevybavují, si mohou zkusit představit osvalenějšího zpěváka Richarda Müllera, jeho syna.

Scéna se musela několikrát opakovat, a tak když byl režisér konečně spokojen, slíbil Müller Skopečkovi jako bolestné čočku. Pro „nepamětníky“: Čočka patřila mezi zboží, jehož plynulé dodávky nebylo socialistické plánované hospodářství schopné zajistit. Na Slovensku se sehnat dala, v Praze ne.

Po nějaké době sledovali u Skopečků/Tichánků televizi, kde se shodou okolností objevil právě Vlado Müller, načež se Tichánková důvěrně naklonila k manželovi a pronesla: „Došla nám čočka, měl by sis zase nechat dát od Vlada přes hubu.“

Věra Tichánková zemřela 9. ledna 2014, tedy právě před deseti roky, ve věku 93 let. Společně se s manželem dohromady dožili 187 let.

Související témata:
Věra Tichánková

Reklama

Další články

Načítám